≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

SAD šalju dodatne snage na Bliski istok: Svet iščekuje hoće li doći do velikog rata, sve je na Iranu

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teheran je nastavio da preti odgovorom protiv Izraela zbog napada na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam članova Islamske revolucionarne garde

  • 0
Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države i dalje pažljivo prate ono što smatraju "verodostojnim" pretnjama iranskog napada na Izrael u odgovoru na napad na iranski konzulat u Damasku, čak i dok izveštaji ukazuju na to da Iran traži neeskalirajući odgovor. SAD takođe premeštaju "dodatne resurse" u Bliskoistočni region "da ojačaju regionalne napore za odvraćanje i povećaju zaštitu američkih snaga," rekao je zvaničnik za odbranu za Fox News.

"Samo bih rekao da ovo veoma, veoma pažljivo pratimo," rekao je Džon Kirbi, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za strateške komunikacije.

"Još smatramo potencijalnu pretnju Irana stvarnom, izvodljivom, sigurno verodostojnom, i pratimo je koliko god možemo pažljivo."

"Sada je naš fokus na razgovoru s našim izraelskim partnerima i obezbeđivanju ne samo razgovora, već i osiguranja da imaju ono što im je potrebno i da se mogu braniti", dodao je Kirbi.

"Takođe smo jasni da bi bilo neoprezno ako ne bismo pogledali naš sopstveni položaj u regionu da bismo osigurali da smo pravilno pripremljeni."

Kirbi je obećao da SAD ostaju u "konstantnoj komunikaciji" s izraelskim partnerima kako bi se osiguralo da budu spremni za napad, ali odbio je da "u javnom smislu kritikuje" razgovore koje vode ili ono što vide u obaveštajnim podacima.

Teheran je nastavio da preti odgovorom protiv Izraela zbog napada na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam članova Islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući dva generala. Rukovodstvo Hezbolaha tokom vikenda na godišnjem obeležavanju Dana Kudsa u Iranu takođe je naglašavalo spremnost i volju za pokretanjem odmazde protiv Izraela zbog napada.

General Centralne komande (CENTCOM) SAD-a Majkl Kurilja boravio je u Izraelu, gde je sastao s načelnikom Generalštaba IDF-a, generalom pukovnikom Hezijem Halevijem, i izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom kako bi ocenili vojnu spremnost, ubrzavajući planove zbog pretnji Irana, potvrdio je portparol Pentagona, general-major Pet Rajder. Rajder nije spekulisao o bilo kakvim specifičnim pretnjama Irana Izraelu, čak i dok Teheran nastavlja da obećava akciju.

Stejt department je takođe izdao nova putna upozorenja za Izrael u četvrtak, ograničavajući zaposlene vlade SAD i njihove porodice na putovanje izvan velikih gradova. Kako se navodi u upozorenju, "terorističke grupe, teroristi sami i drugi nasilni ekstremisti nastavljaju da pripremaju moguće napade u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi. Teroristi i nasilni ekstremisti mogu napasti s malo ili bez upozorenja."

Iran je signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na konzulat u Damasku, ali možda će to učiniti na način koji ima za cilj izbegavanje veće eskalacije i neće delovati nepromišljeno, izvestio je Rojters u četvrtak.

Izrael, do četvrtka uveče, nije izdao nikakve posebne instrukcije iz svoje Komande za unutrašnju liniju, ali je naglasio da će Izraelci odmah biti obavešteni o bilo kakvim preduzetim koracima jer država ostaje "u visokom stanju opreza i pripravnosti", izvestio je The Jerusalem Post.

General Džek Kin s Instituta za proučavanje rata (IFSW) tokom gostovanja u petak u emisiji Fox & Friends rekao je da će napad sigurno uslediti u nekom trenutku jer Iran "ne može izbeći međunarodni publicitet oko ga]anja sedišta IRGC-a u Siriji", rekavši da je "to samo realnost", ali dodajući da će Iran verovatno nastojati da upotrebi "izvagan odgovor" i da zapravo ne želi eskalaciju.

"Mislim da veoma uživaju u psihološkom uticaju koji ovo ima, ne samo na Izrael već i na svet u celini," rekao je general Džek Kin. "Mislim da preduzimamo mere opreza koje bi trebalo da preduzmemo, da bismo zaštitili naš narod, i sigurno Izrael to čini."

"Iran ima prst na obaraču, to je ono što znamo: Iran ne želi bilo koju eskalaciju koja bi dovela do rata s Izraelom ili Sjedinjenim Državama, i to je bio fakt od početka rata u Gazi kada su operacionalizovali sva svoja puna ovlašćenja da se pridruže u tom naporu koji je započeo Hamas."

Ajatolah Ali Hamnei Foto: Tanjug/AP

Kin je sugerisao da je "najbolji način da se nosimo s Iranom uništavanje njegovih sredstava IRGC-a u Iranu", jer "Iran ne želi eskalaciju", tvrdeći da Iran ima "slabo vazduhoplovstvo ... slabu mornaricu" i "nema posebno dobro obučene ili ... dobro opremljene trupe" - umesto toga, tvrdi da se Iran snažno oslanja na svoj arsenal bespilotnih letelica i raketa.

"Iran zna da bi rat s Izraelom uništio njihov režim ekonomski, i verovatno bi ga izgubili", tvrdi Kin.

Benam Ben Taleblu, viši saradnik Fondacije za odbranu demokratija, rekao je za Fox News da Iran ima bolju poziciju i da ima korist od toga što sedi i dopušta da tenzije ostanu visoke, a da zapravo ne pokrene nikakav napad.

"Uprkos režimu koji temeljno koristi sveobuhvatno izveštavanje o svojoj nadolazećoj 'osveti' protiv Izraela, što više je odgađajući, veća su očekivanja za veći napad, ali i veća verojatnost još snažnije izraelske odmazde", rekao je Taleblu.

"Do danas, Iran nikada nije direktno gađao Izrael s vlastite teritorije, niti je ikada ispaljivao balističke rakete sa svoje teritorije na branjene ciljeve", rekao je Taleblu, napominjući da bi Iran mogao pokušati da izvede napad svojom mornaricom ili krstarećim raketama izvan teritorijalnih voda Irana.

"Problema ima napretek za Iran: napad koji propadne ili bude uspešno presretnut pokazaće Islamsku Republiku kao slabu i privući će još više pritisaka; uspješan napad verovatno će dobiti odgovor i izazvati ciklus eskalacije koju Teheran sebi ne može priuštiti", objasnio je Taleblu.

"Zato je najvažnije nasleđe Hamneia kao vrhovnog vođe već više od tri decenije bilo izbegavanje izravnog rata čuvajući svoju ideološku naklonost", dodao je Taleblu. "Sada se suočava s najvećim izazovom do danas."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA