Vreme čitanja: oko 4 min.

Kriza za koju se Bajden nadao da će izbeći: Šta može da se dogodi sad kad je Iran napao Izrael?

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neposredno nakon iranskih napada, američki zvaničnici su priznali da ulaze na neistraženu teritoriju, a obim iranskih napada u početku nije bio jasan

  • 9
Iran Izrael sukob Džo Bajden Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP

Za predsednika SAD Džoa Bajdena, napad na Izrael pokrenut sa iranskog tla predstavlja scenario koji je u velikoj meri nastojao da izbegne od početka trenutnih sukoba na Bliskom Istoku.

Odmazde povećavaju rizik od šireg regionalnog sukoba koji bi mogao direktno da uvuče Sjedinjene Države, zajedno sa drugim zemljama. To, opet, stavlja Bajden u komplikovanu poziciju - da obećava čvrstu podršku Izraelu, istovremeno pokušavajući da spreče da sve eksplodira sa umešanim Sjedinjenim Državama.

Šta sledi za sada je nepoznanica. Neposredno nakon iranskih napada, američki zvaničnici su priznali da ulaze na neistraženu teritoriju, a obim iranskih napada u početku nije bio jasan.

Veliko pitanje je kako bi se saveznici potencijalno mogli pridružiti iranskim napadima na Izrael. Kako se planovi Izraela za odgovor još uvek formiraju, očekuje se da će zvaničnici Bajdenove administracije nastaviti da savetuju svoje izraelske kolege - sa akcentom na obuzdavanje.

Bajden takođe deluje u napetoj politici izborne godine, koje daju ogroman značaj njegovim predstojećim odlukama. Erupcija rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine nanela je štetu Bajdenu kod kuće, narušavajući njegovu podršku ključnih birača pošto je odbio da pozove na trajni prekid vatre u Gazi.

Jedan od razloga zbog kojih se Bajden u subotu hitno vratio u Belu kuću iz svoje kuće na plaži u Delaveru jeste priroda napada, rekao je jedan zvaničnik. Dodatno, lakše će iz posebne kancelarije, koja je opremljena za praćenje događaja u realnom vremenu, Bajden biti obavešten o svemu.

Iran slavlje Teheran napad na Izrael Iran slavio napad na Izrael Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici američke administracije ocenile su iranske napade na Izrael u subotu kao nesrazmerne izraelskim udarima u Damasku koji su doveli do odmazde, rekao je američki zvaničnik za CNN.

Taj stav je bio važan faktor u diskusijama koje su se tokom dana vodile u Beloj kući o narednim koracima, posebno pošto je Bajden spreman da spreči izbijanje regionalnog sukoba punog razmera.

Takođe postoji priznanje da će ono što će Izrael verovatno uraditi kao odgovor zavisiti od potpune procene štete, uključujući potencijalne žrtve, tako da će savet Bajdenove administracije Izraelu zavisiti od toga da ta slika dođe u fokus, dodao je zvaničnik.

Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su u subotu uveče, kao i ministar odbrane Lojd Ostin i njegov kolega Joav Galan, a dve vlade će ostati u bliskom kontaktu u narednim satima i danima.

Takođe čeka se da se vidi kako će Izrael na ovo odgovoriti. Veruje se da će odgovor zavisiti od potpune procene štete, uključujući potencijalne žrtve, tako da će savet Bajdenove administracije Izraelu zavisiti od toga kakva je situacija na terenu, dodao je zvaničnik.

Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su u subotu uveče, kao i ministar odbrane Lojd Ostin i njegov kolega Joav Galan, a dve vlade će ostati u bliskom kontaktu u narednim satima i danima.

Neposredno nakon izraelskih napada u Siriji u kojima su ubijeni najviši iranski komandanti, američki zvaničnici su pratili kako se Iran spremao za pokretanje velikog napada na Izrael, smatrajući ga neizbežnim. Dok su SAD, u bliskoj konsultaciji sa Izraelom, pokušavale da shvate kako će tačno, kada i gde tačno Iran udariti, američki zvaničnici nikada nisu u potpunosti isključili mogućnost da Iran pokušava da napadne unutar Izraela, ali i američko osoblje i sredstva u regionu.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Najverovatniji "najgori scenario" bio bi direktan napad Irana na Izrael i izbijanje sukoba između država koji bi vrlo dobro mogao da podstakne početak šireg regionalnog sukoba na čijem sprečavanju SAD rade odmah nakon Hamasovih napada 7. oktobra, rekao je jedan zvaničnik.

Uprkos njegovim trenutnim tenzijama sa Netanjahuom zbog Gaze, Bajden i njegovi najviši zvaničnici su protekle nedelje nastojali da smanje svako svetlo između SAD i Izraela kada je u pitanju odbrana Izraela od Irana.

U satima pre nego što je Iran započeo napad, američki sekretar za odbranu i savetnik za nacionalnu bezbednost razgovarali su sa svojim kolegama u Izraelu kako bi ponovili tu podršku. A prošle nedelje, general Erik Kurila, komandant američke Centralne komande, bio je u Izraelu i razgovarao sa zvaničnicima o nepredviđenim situacijama uoči očekivanog napada.

Bajden je održao reč koju je dao u petak, da su "SAD posvećene odbrani Izraela", a zvaničnici odbrane su rekli za CNN da je američka vojska uspešno presrela neke iranske rakete u subotu.

U razgovorima o pripremama za iranski napad i koordinaciji odgovora bili su i implicitno ohrabrenje izraelskoj vladi da ne dozvoli da situacija izmakne kontroli ako je odgovor Irana ograničen po prirodi, rekli su zvaničnici upoznati s tim.

SAD su Iranu slale poruke javno, ali i privatno, sa upozorenjem o daljoj eskalaciji krize i pritiskale evropske i arapske saveznike da iskoriste sopstvenu polugu sa Teheranom da pošalju slične poruke.

Kako su iranski planovi za napad na Izrael postajali jasniji, američki zvaničnici su sve više procenjivali da Teheran ne traži direktan sukob sa Sjedinjenim Državama. Uoči napada dronom koji je Iran pokrenuo u subotu, američki zvaničnici su rekli da ne očekuju da će mete uključiti američke snage u regionu, CNN.

To je promena u odnosu na raniji sukob, kada su militanti koje podržava Iran redovno napadale američke trupe na Bliskom istoku, uključujući i napad u kojem su ubijena tri Amerikanca stacionirana u Jordanu. Nakon što su SAD odgovorile na udare, napadi iranskih saveznika su jenjavali.

Ipak, tinjajuće tenzije između Irana i Izraela ne popuštaju. Bez ikakvih direktnih kanala komunikacije između dve zemlje, rizik od pogrešne računice je povećan.

Video: Jezivo! Na severu Izraela se čuju sirene zbog vazdužnog napada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. april 2024 | 08:42

    SAD SVET MOZE DA OCEKUJE NOVI VELIKI RAT SA NESAGLEDIVIM EKONOMSKIM POSLEDICAMA I MASOVNOM POGIBIJOM UZ VELIKA RAZARANJA !!! OVDE SE NEMOZE ISKLJUCITI UPOTREBA NUKLEARNOG ORUZJA !!!

  • Niko

    14. april 2024 | 09:31

    Bajden ni ne zna da se ratuje, i kad sazna posle pet minuta zaboravi. Njegov najvecu problem je kad krene negde da se ne izgubi.

  • Mir bre

    14. april 2024 | 10:05

    Dzaba AI i zelena energija i pricam ti pricu, kad su ljudi i dalje u srednjem veku po mozgu i jos uvek prave oruzje i ratuju.Cela planeta umesto da gaji cvece cisti prljave gradove, nahrani gladne, iskoreni kriminal, drogu i pijandure, pomaze stare i uziva u zivotu ona i dalje pravi smrdljivo oruzje i ubija decu. Muskarci su pogubljeni i jedino jos vazni kad ratuju ali bi mogli prsa u prsa na nekoj poljani ako im je vec do toga i da prestanu da gadjaju odozgo zene i decu ma koje zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA