Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je svet reagovao na napad Irana na Izrael

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iran je u subotu veče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku, od kojih je većina presretnuta

  • 11
Gvozdena kupola pogađa iranski dron nad centralnim Izraelom Foto: Tanjug/AP

Svetski lideri su danas mešovito reagovali na sinoćni napad Irana na Izrael, tako što su ga zemlje Evrope i SAD oštro osudile, dok su Kina i Rusija izrazile zabrinutost.

Predsednik SAD Džozef Bajden, čija je zemlja učestvovala u odbrani Izraela protiv napada Irana, oštro je osudio taj napad i najavio da će "pozvati lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana", dok je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova uz osudu dodalo da ovaj napad "pokazuje zašto je ključno da snage celog slobodnog sveta rade zajedno na odbrani globalnih granica demokratije".

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je danas zabrinutost zbog napada, ali i podsetilo da se on desio "kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila".

Na taj napad, kako je navedeno u saopštenju, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao da reaguje adekvatno zbog "stava zapadnih članica".

Rusija je takođe pozvala na uzdržanost svih uključenih strana, što su učinili i Egipat i Kina, koja je istakla da je "prioritet primena Rezolucije 2728 SB UN i prekid sukoba u Gazi što je pre moguće".

Kina je takođe pozvala zemlje međunarodne zajednice da odigraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na mreži X da osuđuje "eklatantan i neopravdan napad" i pozvala "Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", a Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je ocenio da je reč o "eskalaciji bez presedana i velika pretnja za bezbednost u regionu".

Nemački kancelar Olaf Šolc je ocenio napad kao "neopravdan i krajnje neodgovoran" i poručio da "Nemačka stoji uz Izrael", a francuski predsednik Emanuel Makron, čija zemlja je takođe učestvovala u odbrani Izraela, napisao je na mreži X da "osuđuje napad bez presedana" i kazao da "Francuska sa svojim partnerima radi na deeskalaciji i poziva na suzdržanost".

Emanuel Makron Pariz Foto: Tanjug/AP

Makron je dodao da je Francuska posvećena sigurnosti Izraela, svojih partnera i regionalnoj stabilnosti.

Premijerka Italije Đorđa Meloni objavila je na društvenim mrežama da je Italija zakazala sednicu lidera G7 povodom iranskog napada.

"Hajde da izrazimo veliku zabrinutost za dalju destabilizaciju u regionu i nastavimo da radimo na tome da se to izbegne", apelovala je Melonijeva, prenosi ANSA.

Premijer Španije Pedro Sančes je pozvao na uzdržanost i napomenuo da se "eskalacija u regionu mora izbeći po svaku cenu", a argentinski predsednik Havijer Milej je izrazio "solidarnost i nepokolebljivu posvećenost Izraelu" i poručio da podržava njegov suverenitet "protiv režima koji promovišu teror", prenosi Gardijan.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na mreži X osudio napad i napomenuo da "ni region, ni svet ne mogu da priušte još jedan rat".

Britanski premijer Riši Sunak je osudio napad i ocenio da je "Iran još jednom pokazao svoju nameru da seje haos" u regionu.

Sunak je najavio da će Britanija nastaviti da podržava sigurnost Izraela, ali i njenih ostalih partnera u tom regionu, poput Iraka i Jordana.

Holandski premijer Mark Rute podsetio je da je ta zemlja, zajedno sa svojim saveznicima, ranije juče poručila Iranu "jasno i glasno da se suzdrži od napada na Izrael" i napomenuo da "buduća eskalacija mora da se izbegne".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Jezivo! Na severu Izraela se čuju sirene zbog vazdužnog napada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. april 2024 | 12:21

    SVE SMO BLIZI NUKLEARNOM RATU !!! REC MIR VISE NIKO NEIZGOVARA!!!

  • Pablo Eskobar II

    14. april 2024 | 13:06

    I ja ostro osudjujem napad i zahtevam da bude mir na planeti Zemlji inace ce sve da se pretvori u prah. Neka nam je bog u pomoci!

  • Sd

    14. april 2024 | 13:16

    Biće skoro propas sveta😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA