≫ 

Vreme čitanja: oko 13 min.

Iran napao Izrael: Ratni štab nije postigao dogovor o kontranapadu, ispaljeno 350 raketa, Bliski istok ključa

E. S.

Vreme čitanja: oko 13 min.

Snimci, na kojima se čuju zvuci sirena, a potom i eksplozija u Izraelu, neprestano se šire mrežama

  • 88
Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Iran je juče lansirao stotine dronova kamikaza i krstarećih raketa ka Izraelu, kojima je bilo potrebno nekoliko sati da pređu udaljenost i stignu do meta. Napadu su se pridružili i Hezbolah i Huti, koji su Izrael napali iz Libana, odnosno Jemena.

Nakon napada Irana na Izrael, Jordan je proglasio vanredno stanje, a Sirija je stavla u stanje pripravnosti odbrambene sisteme oko Damaska i baza. Kriza na Bliskom istoku se intenzivirala, a osude su stigle i celog sveta, počev od Evropske unije i SAD.

Inače, već nekoliko dana se iščekivao napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji. Izraelske vlasti su poručile ranije da su spremne za odbranu i da očekuju iranski napad. S tim u vezi su zabranili okupljanja širom zemlje.

Činjenice:

  • Iran lansirao više od 200 dronova i projektila na Izrael
  • Sirene se oglašavaju širom Izraela
  • SAD i Velika Britanija se direktno angažuju u odbrani Izraela
  • Zemlje u regionu zatvorile svoje vazdušne prostore
  • Osude napada iz celog sveta
  • Ali Hamnei izjavio da se radi o odmazdi za izraelski napad na iransko diplomatsko predstavništvo u Siriji
  • Hezbolah lansirao projektile iz Libana
  • Huti lansirali dronove iz Jemena
  • Bezbednosni kabinet Izraela ovlastio ratni kabinet da odgovori na napad Irana

Iz časa u čas:

00.16 Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

22.40 IDF: Oborena neprijateljska meta potencijalno lansirana iz Jemena

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je ''sumnjiva vazdušna meta'', za koju se smatra da je lansirana iz Jemena, oborena u južnom gradu Eilat, uz pomoć dela protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, poznatog kao C-kupola.

Cilj je ušao u vazdušni prostor Izraela iz pravca Crvenog mora, a vojska ga je pratila sve dok ga nije uspešno oborila jedna od mornaričkih korveta klase 6 Sa'ar, navodi IDF.

Izraelska vojska je dodala da se sirene u Eilatu nisu oglasile, kao i da nije postojala pretnja po civile, prenosi Tajms of Izrael.

Stanovnici Eilata prijavili su da su videli obaranje nepoznate mete i na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju raketu ispaljenu iz C-kupole.

21.06 Portparol izraelske vojske kaže da je Iran ispalio oko 350 raketa

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je izraelska odbrambena koalicija preko noći uspešno osujetila napad iz Irana.

Gozdena kupola dejstvuje nad Jerusalimom Foto: Mohammad Hamad / AFP / Profimedia

Otprilike 350 raketa ispaljeno je iz Irana, Iraka, Jemena i libanskog Hezbolaha, koje su nosile oko 60 tona eksploziva, rekao je Hagari.

Hagari je istakao da nije ugrožen samo Izrael već ceo Bliski istok, ističući da su iranske snage takođe zaplenile brod pod portugalskom zastavom.

- Iran želi da eskalira region. Do sada je radio preko svojih zastupnika, ali sada je otkrio svoje pravo lice - rekao je Hagari u video izjavi u nedelju..

20.57 Visoki vojni zvaničnik: Američki brodovi uništavaju rakete usmerene ka Izraelu

Američki brodovi koji su operisali u istočnom Sredozemnom moru upali su i uništili između četiri i šest iranskih balističkih projektila tokom iranskog napada na Izrael, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je avion u regionu zatvorio više od 70 iranskih jednosmernih bespilotnih letelica koje su se uputile ka Izraelu.

20.55 Sastanak izraelskog ratnog kabineta završen bez odluke o odgovoru na napad Irana

Izraelski zvaničnik je saopštio da je sastanak izraelskog ratnog kabineta završen bez odluke o odgovoru na napad Irana.

- Višesatni sastanak ratne vlade završen je u nedelju uveče bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na napad Irana - rekao je izraelski zvaničnik.

Kabinet je odlučan da odgovori, ali tek treba da odluči o vremenu i obimu.

Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije za odgovor

19.53 Jordan pozvao na razgovor iranskog ambasadora u Amanu

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

"Suočavamo se sa svim našim mogućnostima i sposobnostima protiv svega što predstavlja pretnju Jordanu i bezbednosti Jordanaca", navelo je Ministarstvo na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

18.49 IDF: Izraelska vojska će angažovati dve rezervne brigade za operacije u Gazi

Izraelska vojska će angažovati dve rezervne brigade za operacije u Gazi, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U skladu sa procenom situacije, IDF će angažovati približno dve rezervne brigade za operativne aktivnosti na frontu u Gazi, saopštile su Izraelske odbrambene snage, preneo je Rojters.

18.32 Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

G7, sastanak, Tokio Foto: Tanjug/AP

''Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija'', poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

18.18 Izrael je produžio otkazivanje škole do ponedeljka nakon napada na Iran

Izrael će u ponedeljak otkazati školovanje širom zemlje, saopštile su u nedelju Izraelske odbrambene snage.Zemlja je već otkazala škole u ​​nedelju, što je radni dan u Izraelu, kao odgovor na napad iranskih dronova i raketa u subotu uveče na zemlju.

Vojska je takođe najavila ograničenje veličine okupljanja, kao i otkazivanje rada u zajednicama na severu i jugu zemlje u ponedeljak, nakon što su ga otkazali u nedelju.

17.10 Bajden sa liderima G7 o odgovoru Iranu

Bajden će se danas sastati sa liderima G7 kako bi razgovarali o diplomatskom odgovoru na napad Irana.

Džo Bajden, obraćanje Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Bajden se sastaje sa liderima G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

16.58 Hercog: Ovo je kao rat

Predsednik Izraela se oglasio o jučerašnjim napadima Irana

15.45 Ganc: Izrael će ispostaviti račun Iranu za napad 

Izrael će ispostaviti račun Iranu kao odgovor na njegov masovni napad raketama i bespilotnim letelicama kada bude pravo vreme, rekao je ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

"Izgradićemo regionalnu koaliciju i ispostaviti račun Iranu na način i vreme koji nam budu odgovarali", naveo je Ganc.

15.32 Netanjahu odustao od napada?

New York Times piše da je američki predsednik Džo Bajden uspeo da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da odustane od odgovora Iranu za sinoćnje napade.

15.31 Turska poziva na deeskalaciju

Turska ne želi dalju eskalaciju napetosti u regionu, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan svom iranskom kolegi u telefonskom razgovoru u nedelju.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je Fidanu da je "odmazdna operacija" protiv Izraela završena, dodajući da Iran neće pokrenuti novu operaciju osim ako ne bude napadnut, kažu turski diplomatski izvori.

15.10 Počeo sastanak ratnog kabineta

Izraelski ratni kabinet počeo je nešto pre 15 časova po našem vremenu sastanak, na kojem bi trebalo da bude odlučeno kakav će biti odgovor na napad Irana.

Ratni kabinet čine premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i Beni Ganc, lider stranke Nacionalna unija i bivši ministar odbrane. Ministar za strateška pitanja Ron Dermer i političari Gadi Ajzenkot i Arije Deri sede u ratnom kabinetu kao posmatrači.

13.18 Nekoliko iranskih aerodroma otkazalo letove do ponedeljka

Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući teheranski "Imam Homeini Internešenal", otkazalo je letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.

"Svi letovi sa međunarodnog aerodroma 'Imam Homeini' u Teheranu otkazani su do 6:00 sati ujutru nakon objave Iranske organizacije za civilno vazduhoplovstvo", izjavio je izvršni direktor aerodroma za iransku agenciju Student, preneo je Gardijan.

Domaći letovi sa aerodroma "Mehrabad" u Teheranu i aerodroma u Širazu, Isfahanu, Bušeru, Kermanu, Ilamu i Sanandaju, takođe, su otkazani do ponedeljka ujutru, navela je Iranska kompanija za aerodrome i vazdušnu navigaciju, pošto je zapadni deo vazdušnog prostora zemlje i dalje zabranjen za letove.

12.48 Lufthanza obustavlja letove za Aman, Bejrut, Erbil i Tel Aviv najmanje do sutra

Nemačka avio-kompanija Lufthanza saopštila je danas da obustavlja letove za Aman, Bejrut, Erbil i Tel Aviv najmanje do sutra, nakon najnovijeg zaoštravanja situacije na Bliskom istoku.

Grupa koja uključuje nemačkog glavnog prevoznika, kao i švajcarske i austrijske avio-kompanije, navela je u saopštenju da će takođe obezbediti da njeni letovi u doglednoj budućnosti izbegavaju vazdušni prostor iznad Izraela, Jordana i Iraka, prenela je nemačka n-tv.

12.35 Iranski MIP pozvao na razgovor ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske na razgovor zbog, kako je navelo, neodgovornog stava tih zemalja u vezi sa uzvratnim napadom Irana na Izrael, javila je poluzvanična iranska novinska agencija ILNA, preneo je Rojters.

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

12.23 Pojačano prisustvo policije u Njujorku, čuvaju se bogomolje

"Iako u ovom trenutku nema verodostojnih pretnji Njujorku, njujorška policija je saopštila da će nastaviti da raspoređuje resurse u bogomolje i osetljive lokacije širom grada", saopštila je policija.

12.20 Kako je svet reagovao na napad Irana na Izrael

12.13 Vučić: Očekujem smirivanje situacije na Bliskom istoku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje smirivanje situacije između Izraela i Irana.

12.02 Sastaje se ratni kabinet Izraela: Doneće odluku o odgovoru na napade

Izraelski ratni kabinet trebalo bi da se sastane u 15.30 sati po lokalnom vremenu (13.30 po našem) kako bi raspravljali o odgovoru na napad bespilotnim letelicama i raketama koje je Iran pokrenuo tokom noći, rekao je izraelski službenik.

Netanijahuovi ministri glasali su usred noći da delegiraju tu odluku malom ratnom kabinetu.

Gvozdena kupola pogađa iranski dron nad centralnim Izraelom Foto: Tanjug/AP

11.42 "Misija je ispunjena": Oglasio se najviši iranski general nakon napada na Izrael

11.30 Devojčica teško ranjena od šrapnela operisana u bolnici

Sedmogodišnja devojčica koja je teško ranjena tokom presretanja projektila ispaljenog iz Irana, sinoć je operisana zbog teške rane na glavi, saopštio je Medicinski centar Soroka.

Devojčica, iz beduinskog grada u blizini Arada, sada se nalazi na pedijatrijskoj jedinici intenzivne nege u bolnici.

10.31 Oglasila se srpska odbojkašica iz Izraela: "Veliki gradovi su na meti, neizvesnost..."

10.16 Avio-kompanija Emirates Airlines otkazala i preusmerila neke svoje letove

Portparol avio-kompanije Emirates Airlines saopštio je danas da su zbog iranskih vazdušnih napada na Izrael neki letovi otkazani, a neki preusmereni.

Brojne avio-kompanije su otkazivale svoje letove i menjale rute nakon što je Iran kasno sinoć izvršio masovni vazdušni udar borbenim dronovima i raketnim projektilima na Izrael, prenosi Rojters.

10.01 Jordan sinoć presreo objekte u svom vazdušnom prostoru

Kabinet jordanskog premijera Bišer Al Kasavnija saopštio je da je vojska Jordana, zemlje susedne Izraelu, tokom sinoćnjeg napada Irana na Izrael presrela više objekata u svom vazdušnom prostoru kako bi obezbedila sigurnost svojih građana.

"Nešto šrapnela je palo na više mesta za to vreme, bez izazivanja neke značajne štete ili povreda građana", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

09.39 IDF: Izraelu u odbrani pomogle SAD, Velika Britanija, Francuska i Jordan

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je, govoreći o pomoći Francuske, da Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare i da su dali doprinos u patroliranju vazdušnim prostorom, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski zvaničnici saopštili su ranije jutros da su Sjedinjene Države, Britanija i Jordan takođe pomogli da budu presretnuti dronovi i projektili koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći.

09.35 Nikolić: Nema povređenih među državljanima Srbije u Izraelu

09.33 Hamas: Iranski napad je prirodno pravo i zasluženi odgovor

Hamas brani iranski napad na Izrael. Grupa je nazvala iransko ispaljivanje stotina raketa i dronova preko noći "prirodnim pravom i zasluženim odgovorom".

9.27 Otac devojčice koju je povredio šrapnel tokom napada Irana: "Pao je na našu kuću, ona je spavala"

08.40 Zašto Bliski istok sada ključa?

Gozdena kupola dejstvuje nad Jerusalimom Foto: Mohammad Hamad / AFP / Profimedia

08.23 Kriza za koju se Bajden nadao da će izbeći: Šta može da se dogodi sad kad je Iran napao Izrael?

08.11 Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da "sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije" i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

07.58 Jordan i Irak otvorili vazdušni prostor

Jordan i Irak su ponovo otvorili vazdušni prostor, nakon što su ga prethodno zatvorili usled napada Irana na Izrael.

07.55 Blinken: SAD će se konsultovati sa saveznicima "u narednim satima i danima"

Američki državni sekretar Entoni Blinken "konsultovaće se sa saveznicima i partnerima u regionu i širom sveta u narednim satima i danima" nakon iranskog uzvratnog napada na Izrael, rekao je on u saopštenju od nedelje.

"SAD najoštrije osuđuju iranski napad na Izrael. Iako ne tražimo eskalaciju, nastavićemo da podržavamo odbranu Izraela, a kao što je predsednik jasno rekao, branićemo američko osoblje", rekao je on.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

07.33 Iran upozorio da će njegov odgovor biti "snažniji i odlučniji" ako Izrael uzvrati nakon napada

07.20 Ponovo otvoren izraelski vazdušni prostor 

Izraelski vazdušni prostor je sada ponovo otvoren nakon što je prethodno bio zatvoren zbog iranskog napada na Izrael.

Izraelska aerodromska uprava saopštila je da je otvorena od 4.30 ujutro.

Rečeno je da putnici treba da provere vreme letova pre putovanja.

07.19 Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

Još nije doneta odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

07.17 Ostin pozvao Teheran da ne preduzima dalje napade na Izrael

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin osudio je, kako je naveo, "nepromišljene napade bez presedana" Irana i grupa koje Teheran podržava u susednim zemljama na Izrael.

Ostin je pozvao Teheran da ne preduzima dalje napade, prenosi Njujork tajms.

"Ne tražimo sukob sa Iranom, ali nećemo oklevati da delujemo kako bismo zaštitili naše snage i podržali odbranu Izraela", istakao je Ostin.

07.05 IDF: Presretnuto 99 odsto od 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je jutros da je protivvazdušna odbrana presrela 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran noćas ispalio na Izrael.

Hagari je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor, već su svi oboreni izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika, prenosi Tajms of Izrael.

Lansirano je 30 krstarećih projektila, a nijedan nije ušao u vazdušni prostor Izraela, naveo je Hagari i dodao da je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Prema rečima Hagarija, Iran je ispalio i 120 balističkih projektila na Izrael, od kojih su neke pogodile vazdušnu bazu Nevatim na jugu Izraela.

Naveo je da je pričinjena manja šteta na infrastrukturi u bazi, ali da ona radi uobičajeno.

06.46 U iranskom napadu teže ranjena sedmogodišnja devojčica

Izraelska služba hitne pomoći kod grada Arada na jugu zemlje saopštila je danas da je sedmogodišnja devojčica ranjena delovima oborenog iranskog drona.

Pripadnici izraelske medicinske službe potvrdili su da lekari pružaju medicinsku pomoć sedmogodišnjoj devojčici, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se da je devojčica iz beduinskog grada u blizini Arada, da je u teškom stanju i da je prebačena u bolnicu u Biršebi.

Za sada nema drugih izveštaja o povređenima u sinoćnjem iranskom napadu dornovima i projektilima na Izrael.

06.46 Ministar odbrane Izraela: Napad Irana zaustavljen, kampanja nije završena

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova" i da se izraelske snage moraju pripremiti za svaki scenario.

Nakon procene situacije sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, Galant je u video poruci rekao da je "Izrael izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a da su iranske odbrambene snage (IDF) na impresivan način zaustavile napad".

On je takođe pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

"Kampanja još uvek nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i pripremiti se za svaki scenario", rekao je izraelski ministar odbrane.

06.45 Netanijahu posle napada Irana: Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti

Izrael će pobediti nakon što se odbranio od salve iranskih dronova i projektila, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti", naveo je Netanijahu u kratkoj objavi na mreži X.

Objava Netanijahua usledila je nakon dvočasovne procene situacije sa ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom i ministrom odbrane Joavom Galantom, navodi Tajms of Izrael.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivo! Na severu Izraela se čuju sirene zbog vazdužnog napada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šoša

    14. april 2024 | 07:15

    Izrael je napao iranski konzulat u drugoj državi Sririji a koji je bio baza iranskih špijuna i revolucionarne garde. A Iran i njegovi satelitski teroristi uzvraćaju napadom na celu državu Izrael i njene civile i stambene objekte. To nije srazmeran već teroristički napad.

  • Srboljub

    14. april 2024 | 08:08

    Kratka pamet u Srba. Likuje sa nad mukama Izraela i veliča Iran čiji su ratnici dobrovoljci masakrirali Srbe pre 30 godina (a i opet će dodje li do rata na ovim našim prostorima?) po Bosni i Hrvatskoj...a niti jedan Židov ni ozledio Srbe tada nije i nikada neće!

  • Nebojša

    14. april 2024 | 16:22

    Svi nesto kivni na REAKCIJU Irana, a niko da osudi prethodnu AKCIJU Izraela na konzulat Irana u Siriji. To se zove nemoral i dvojni arsini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA