Vreme čitanja: oko 2 min.

Iranci sve zabrinutiji dok čekaju izraelski napad: Evo čega se najviše plaše i šta ih najviše brine

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Politički i vojni lideri Irana su više puta upozoravali da će odgovoriti na bilo kakvu izraelsku osvetu daljim eskalacijama, što bi moglo dovesti do još napada

  • 1
Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Mogućnost izraelske osvete Iranu za njegov napad dronomama i projektilima proteklog vikenda zabrinula je mnoge Irance koji već trpe ekonomske teškoće i strože socijalnu i političku kontrolu nakon protesta 2022-23, piše Rojters.

Politički i vojni lideri Irana su više puta upozoravali da će odgovoriti na bilo kakvu izraelsku osvetu daljim eskalacijama, što bi moglo dovesti do još napada.

A to bi bila loša vest za obične ljude, kaže 45-godišnji nastavnik Hesam iz severnog grada Amola.

"Ekonomski pritisak će rasti, naša bezbednost će biti ugrožena... Moramo izbegavati sukob po svaku cenu. Ne želim rat. Kako mogu zaštiti svoje dvoje dece? Nigde neće biti bezbedno."

Domaćica Parvaneh strahuje da bi izraelski udar mogao biti poslednji udarac ekonomiji, oslabljenoj godinama sankcija, lošeg upravljanja i korupcije.

"Mi Iranci smo dovoljno patili godinama. Rat donosi samo katastrofu. Moj muž je radnik u fabrici. Nemamo dovoljno novca ni za osnovne namirnice, a kamoli da ih skladištimo", rekla je 37-godišnja majka dvoje dece iz centralnog grada Jazda.

Srednja i niža primanja Iranaca nose veći deo tereta postojećih ekonomskih problema, s inflacijom većom od 50 odsto, rastućim cenama komunalija, hrane i smeštaja i naglim padom iranske valute rijala.

Ponos se meša s strahom zbog iranskog odgovora pošto je Teheran optužio Izrael za napad na svoj konzulat u Damasku 1. aprila.

"Toliko sam ponosan na napade na Izrael. Oni su počeli. Morali smo odgovoriti. Izrael ne može ništa. Znaju da je Iran veoma moćan", rekao je Hosein Sabahi, 30-godišnji državni službenik iz grada Tabriza, za Rojters.

Uskoro nakon napada, državna televizija je prikazala male demonstracije u nekoliko gradova u znak podrške neviđenom napadu Teherana, s ljudima koji su skandirali "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi".

"Bićemo izolovaniji"

Ali tržišta pokazuju surove ekonomske realnosti iza otpora.

Ratne zabrinutosti su dovele do skoka potražnje za čvrstom valutom. Rijal je kratkotrajno pao na novi rekordno nizak nivo od oko 705.000 za američki dolar tokom napada u subotu, prema Bonbast.com, koji prikuplja podatke uživo s iranskih berzi.

"Ljudi kupuju čvrstu valutu od nedelje. Bilo je pojačanja u mom poslovanju zbog straha od rata", rekao je biznismen iz Teherana.

Vladari Irana takođe imaju zbog čega da brinu.

Obaveštajna služba Iranske revolucionarne garde izdala je upozoravajuće saopštenje u nedelju protiv bilo kakvih proizraelskih objava iranskih korisnika društvenih medija, javili su državni mediji.

Neki iranski protivnici verske vlasti, unutar i van Irana, otišli su toliko daleko da izražavaju podršku Izraelu na internetu.

"Mnogi su frustrirani zbog ekonomskih problema i društvenih ograničenja... Izraelski udarac bi mogao osloboditi njihov potisnuti bes i ponovo pokrenuti proteste, što je poslednje što nam treba kad smo ugroženi od strane stranog neprijatelja", rekao je bivši zvaničnik u iranskom umerenom taboru.

Opšti osećaj anksioznosti se povećao kada su neke zapadne vlade počele da evakuišu porodice svojih diplomata, podsećajući starije Irance na grozničavu atmosferu tokom invazije Iraka 1980. ili tokom nemira 1979. revolucije.

"Stranci koji napuštaju Iran je znak da ćemo biti napadnuti od strane Izraela... Bićemo izolovaniji... bićemo još nesrećniji", rekao je inženjer Mohamed Reza u Teheranu, koji kao i drugi nije želeo da navede svoje puno ime.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA