≫ 

Vreme čitanja: oko 25 min.

Iran napao Izrael: I Hezbolah i Huti takođe lansirali dronove i projektile, pogođena izraelska vojna baza

M. L.
M. P.

Vreme čitanja: oko 25 min.

Počeo je napad

  • 66
Iran Izrael sukob rakete dronovi Foto-montaža: Shutterstock

Iran je napao Izrael lansirajući veliki broj dronova kamikaza  i krstarećih raketa, javljaju svetki mediji. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su presrele 99 odsto projektila.

Poslednjih dana  svet je sa strepnjom iščekivo napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji. Izraelske vlasti su na iranske pretnje odmazdom poručile da su spremne za odbranu i da očekuju napad. S tim u vezi su zabranjena okupljanja širom zemlje.

Napad Irana osudili su brojni svetski zvaničnici, a u odbranu jevrejske države direktno su stali SAD i Velika Britanija, čiji ratni avioni su prema izveštajima izraelskih medija učestovovali u presretanju projektila i dronova.

Takođe, dronove su obarale i jordanske snage, koje su gađale one koji su leteli preko njihove teritorije.

Napadu Irana pridružili su se, kako su javili izraelski mediji, Hezbolah i Huti, koji su iz Libana i Jemena gađali Izrael.

Ovo je prvi put da je Iran izveo vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstva koje datira od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Činjenice:

  • Iran lansirao više od 200 dronova i projektila na Izrael
  • Sirene se oglašavale širom Izraela
  • SAD i Velika Britanija se direktno angažovale u odbrani Izraela
  • Zemlje u regionu zatvorile svoje vazdušne prostore
  • Osude napada iz celog sveta
  • Ali Hamnei izjavio da se radi o odmazdi za izraelski napad na iransko diplomatsko predstavništvo u Siriji
  • Hezbolah lansirao projektile iz Libana
  • Huti lansirali dronove iz Jemena
  • Bezbednosni kabinet Izraela ovlastio ratni kabinet da odgovori na napad Irana

Iz časa u čas:

04.46 Iran: Iskoristili smo svoje pravo na samoodbranu

Režim Irana je iskoristio "svoje inherentno pravo na samoodbranu" nakon napada na diplomatsko predstavništvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Irana.

U saopštenju, ponovljen je stav stav da su udari izvršeni protiv Izraela "u iskorišćenju inherentnog prava Irana na samoodbranu".

"Islamska Republika Iran ne bi oklevala da preduzme dalje neophodne odbrambene mere kako bi zaštitila svoje legitimne interese protiv bilo kakvog akta vojne agresije ili nezakonite upotrebe sile", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se pozvalo na Član 51 Povelje Ujedinjenih nacija i navelo da je odgovorilo na "ponovljene vojne agresije" Izraela, uključujući udar na diplomatski objekat Irana u Siriji ranije ovog meseca.

U saopštenju se navodi da je njihov odgovor "odgovoran pristup" u svetlu Izraelovog "aparthejda" prema Palestincima i "vojnih agresija" prema susednim državama.

04.24 NBC: SAD zabrinute zbog potencijalno brzog odgovora Izraela na napad Irana

Pojedini američki zvaničnici zabrinuti su da bi Izrael mogao brzo da odgovori na izraelski napad bez razmišljanja o mogućim posledicama, javlja NBC, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zabrinutost delimično potiče od stava američke administracije o pristupu koji je Izrael zauzeo prema ratu u Gazi nakon Hamasovog napada 7. oktobra, prenosi američka televizija.

Neimenovani izvori tvrde da je predsednik SAD Džo Bajden privatno izrazio zabrinutost da izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokušava da uvuče Sjedinjene Države u širi sukob.

Prema njihovim rečima, Bela kuća veruje da Izrael ne želi širi sukob, niti direktan rat sa Iranom, međutim, kako navode, američki zvaničnici ne mogu da budu sigurni u to.

04.23 SAD žele da ih Izrael unapred obavesti u slučaju napada na Iran

CNN izveštava da je američki ministar odbrane Lojd Ostin zatražio od svog izraelskog kolege Joava Galanta da Vašington bude unapred obavešten pre nego što Izrael napadne Iran, ako se odluče za taj korak.

Zahtev je postavljen tokom njihovog razgovora u subotu uveče, prema izveštaju CNN-a.

04.12 Razgovarali Bajden i Netanjahu

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je Bela kuća.

Iz Bele kuće su naveli da će naknadno objaviti detalje razgovora, prenosi New York Times.

04.09 Nema izveštaja o povredama direktno zbog iranskih udara

Nema izveštaja o povredama direktno zbog iranskih udara, prema izraelskoj službi hitne pomoći.

Međutim, služba hitne pomoći Magen David Adom (MDA) saopštila je da je pozvana da leči ukupno 31 osobu koja je pretrpela lakše povrede dok je išla prema skloništima i koja je imala napade panike tokom iranskog napada.

Ranije je hitna pomoć saopštila da je odvela u bolnicu 7-godišnju devojčicu koja je pretrpela tešku povredu glave zbog šrapnela sa protivavionske rakete koja je lansirana da presretne iranski projektil.

03.49 Novi raketni baraž iz Libana

Sirene se oglasile na izraelski okupiranim Golanskoj visoravni dok je oko 25 projektila ispaljeno sa teritorije Libana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Nije navedeno koja vrsta projektila je ispaljena, niti da li su oni presretnuti.

03.42 Trudo: Kanada je uz Izrael

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da njegova zemlja stoji uz Izrael nakon napada Irana, koji, kako je rekao, pokazuje "nebrigu iranskog režima za mir i stabilnost u regionu."

"Kanada nedvosmisleno osuđuje vazdušne napade Irana protiv Izraela", naveo je Trudo u saopštenju.

"Stojimo uz Izrael. Nakon što je podržao brutalni napad Hamasa 7. oktobra, poslednji potezi iranskog režima će dodatno destabilizovati region i otežati postizanje trajnog mira."

"Podržavamo pravo Izraela da brani svoje građane od ovih napada", dodao je Trudo.

Trudo je takođe rekao da "redovno prima informacije" od nacionalnih bezbednosnih i odbrambenih zvaničnika, i ostaje "u kontaktu sa saveznicima" dok Kanada nastavlja da "pažljivo prati" situaciju.

03.35 Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, naveli su iz misije.

03.25 Visoki izraelski zvaničnici: "Presreli smo 99% raketa lansiranih na Izrael, odgovor će biti neviđenih razmera

"Presreli smo 99% raketa lansiranih na Izrael, odgovor će biti neviđenih razmera", rekao je visoki izraelski zvaničnik, prenose tamošnji mediji.

03.16 IDF otkazala zahtev građanima da ostanu blizu skloništa

Izraelska komanda za domovinu otkazala je svoj zahtev građanima širom zemlje da ostanu blizu skloništa.

Ova promena usledila je nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage naložile građanima nekoliko delova severnog Izraela da ostanu blizu zaštićenih prostora i naložile im da sačekaju "u najzaštićenijem području mogućem" najmanje 10 minuta "po aktiviranju sirena".

03.11 FBI: Nismo primetili verodostojne pretnje SAD-u nakon napada Irana na Izrael

FBI nije primetio nikakve specifične ili verodostojne pretnje SAD-u u vezi sa trenutnim nasiljem na Bliskom istoku, rekao je viši federalni izvor za sprovođenje zakona CNN-u.

Međutim, agencija pažljivo prati situaciju dok se razvija, dodao je izvor.

Druge američke agencije za sprovođenje zakona takođe prate trenutni napad na Izrael.

03.08: Gradonačelnik Njujorka: Naš grad bezrezervno podržava Izrael

Grad Njujork "bezrezervno podržava Državu Izrael" u svetlu ovog direktnog napada i eskalacije od strane Irana, izjavio je gradonačelnik Njujorka Erik Adams u saopštenju u subotu uveče.

Adams je rekao da je upoznat sa situacijom koja se razvija.

Adams je ponovio da u ovom trenutku nema direktne ili neposredne pretnje po Njujork.

"Kao gradonačelnik grada sa najvećom jevrejskom populacijom na svetu van Izraela, značaj ovog napada za njujorške jevrejske — mnogi od kojih imaju porodicu u Izraelu trenutno — nije mi promakao, pogotovo manje od 10 dana pre početka Pesaha," rekao je Adams.

"Naše obaveštajne i protivterorističke ekipe će nastaviti da pažljivo prate situaciju," dodao je.

02.47 Šolc: Iranski napad neopravdan i krajnje neodgovoran

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da je iranski napad na Izrael neopravdan i "krajnje neodgovoran".

"Napad na izraelsku teritoriju koji je Iran izveo večeras je neopravdan i krajnje neodgovoran. Iran rizikuje dalju eskalaciju u regionu. Nemačka stoji uz Izrael i razgovaraćemo o situaciji sa našim saveznicima", napisao je Šolc na društvenoj mreži X.

02.46 Jordan: Žestoka dejstva na nebu iznad Amana

Stanovnici Ammana su rekli CNN-u da su videli i čuli aktivnost na nebu iznad različitih delova jordanske prestonice rano u nedelju ujutru.

Video snimci poslati CNN-u od strane očevidaca pokazuju nešto što izgleda kao presretanja u vazduhu. Očevici su rekli da su se presretanja desila malo pre 2 sata po lokalnom vremenu.

"Prvo smo čuli eksplozije u daljini. Pogledali smo napolje i videli kako se na nebu pojavljuju signalne rakete, bljeskovi. Videli smo nešto kako se podiže pa pada", rekao je jedan čovek iz zapadnog Amana koji je zatražio da ostane anoniman. Drugi stanovnik koji živi u istom području rekao je da su mislili da će ono što "eksplodira na nebu" pasti u njihov kvart.

"Nebo je bilo veoma svetlo. ... To je kao kad se podiže Gvozdena kupola, ispaljuje i eksplodira. Bilo je zastrašujuće, zvuci. Čulo se kako eksplozije odjekuju. ... Izgledalo je kao zvezda padalica", rekao je drugi očevidac, koji je takođe želeo da ostane anoniman.

Očevici su rekli da nije odmah bilo jasno koliko je projektila ili navodnih presretanja bilo. CNN ne može potvrditi da je ono što je viđeno zaista bilo presretanje. Jordanska vlada još nije zvanično komentarisala događaj.

02.41 Bezbednosni kabinet Izraela ovlastio ratni kabinet da odgovori na napad Irana

Izraelski Kanal 12 izveštava da je bezbednosni kabinet ovlastio ratni kabinet da donosi odluke o odgovoru Izraela na napad Irana.

To znači da ratni kabinet neće morati da se vraća bezbednosnom kabinetu radi odobrenja odluka, čime se ubrzava proces kada su potrebne brze odluke.

02.40 Izrael traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erden saopštio je danas da je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog iranskog napada na Izrael.

"Poslao sam hitno pismo predsedniku Saveta bezbednosti. Tražio sam hitno sazivanje Saveta i da Savet nedvosmisleno osudi napad Irana na Izrael i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom", naveo je Erden na društvenoj mreži X.

Dodao je da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu.

"Očekujem da će Savet bezbednosti svim sredstvima delovati protiv Irana", naveo je Erden.

On je istakao da je Iran prekršio Povelju Ujedinjenih nacija napadom na Iran.

02.37 Saudijska Arabija poziva na uzdržanost, ali ne osuđuje Iran

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije izdalo je saopštenje izražavajući duboku zabrinutost zbog regionalnih dešavanja, u izjavi u kojoj se ne pominju ni Izrael ni Iran, te se Teheran ne osuđuje zbog napada, prenosi Times of Israel.

Saudijska Arabija poziva "sve strane" da pokažu uzdržanost.

02.27 Španija i Portugal pozivaju na deeskalaciju

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je "najveću zabrinutost" nakon napada Irana na Izrael.

"Regionalna eskalacija mora biti izbegnuta po svaku cenu", napisao je Sančez na platformi X.

Sančez je rekao da je njegova nacija u kontaktu sa svojim ambasadama u regionu "da bi pomogla Špancima u tom području."

Portugalski premijer Luis Montenegro, takođe na X, naveo je da njegova vlada "oštro osuđuje napad."

"Pozivamo na uzdržanost, kako bi se izbegla eskalacija nasilja", napisao je.

02.19 Zohar: Iranski napad na daje Izraelu pravo na neviđen odgovor

Iranski napad na daje Izraelu pravo da pokrene sopstveni snažan napad na Iran, izjavio je izraelski ministar kulture Miki Zohar.

"Izrael je dobio širok međunarodni legitimitet da udari Iran neviđenom snagom", naveo je u saopštenju Zohar koji je član stranke Likud premijera Benjamina Netanijahua.

Dodao je da je "iranski ekstremistički režim skinuo rukavice" i da Izrael ne sme da bude opušten prema "glavi zmije koja deluje sa ciljem da uništi Izrael".

02.15 Pogođena jedna izraelska vojna baza

Portparol IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, izjavio je da je Iran ispalio desetine balističkih raketa na Izrael, prouzrokujući manju štetu vojnoj bazi.

Kako je rekao, većina raketa presretnuta je sistemom za protivvazdušnu odbranu Strela. Rakete su uglavnom oborene van izraelskog vazdušnog prostora, navodi on.

Jedan od udara prouzrokovao je povredu jednog deteta u Negevu, dok su dodatni udari prouzrokovali "manju štetu na infrastrukturi" vojne baze, kaže Hagari.

Navodi da su lovački avioni oborili desetine krstarećih raketa i desetine bespilotnih letelica.

Ukupno je Iran ispalio više od 200 projektila na Izrael, prema Hagariju.

On kaže da napad još nije završen.

02.11 Oglasio se i Gutereš

"Oštro osuđujem ozbiljnu eskalaciju predstavljenu velikim napadom koji je večeras izvela Islamska Republika Iran na Izrael. Pozivam odmah prekidanje ovih neprijateljstava", rekao je Generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

"Duboko sam zabrinut zbog veoma stvarne opasnosti od razorne eskalacije na regionalnom nivou. Pozivam sve strane da pokažu maksimalan oprez kako bi izbegli bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku."

"Više puta sam istakao da ni region ni svet ne mogu da podnesu još jedan rat."

02.07 Iranske lansirao još 70 raketa ka Izraelu

Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su još 70 raketa ka Izraelu, javlja ABC, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Time je ukupan broj ispaljenih raketa dostigao 150, prenosi američka televizija.

01.58 Iran napad nazvao "Operacija 'Istinito obećanje'"

Iranska vojska potvrdial je da je večerašnji napad odmazda za "ponovljene zločine" Izraela - uključujući napad 1. aprila na iranski konzulat za koji Iran optužuje Izrael.

U saopštenju se navodi da je napad nazvan "Operacija Istinito obećanje".

Ne daje se mnogo detalja o prirodi napada, osim što se potvrđuje da su iranske vazduhoplovne snage lansirale "desetine raketa i dronova prema određenim ciljevima" u Izraelu.

01.54 Iranska revolucionarna garda zapretila SAD i Izraelu

Iranska revolucionarna garda saopštila je da će na bilo kakvu pretnju od strane Sjedinjenih Američkih Država i Izraela biti uzvraćeno recipročnim odgovorom Teherana, javlja iranska državna televizija, nekoliko sati nakon što je Iran lansirao desetine balističkih raketa i dronova prema izraelskim ciljevima.

"Bilo koja pretnja od strane Sjedinjenih Američkih Država i cionističkog režima koja potiče iz bilo koje zemlje rezultovaće proporcionalnim i recipročnim odgovorom Irana prema poreklu pretnje", navodi se u saopštenju Garde.

01.48 SAD nastavljaju da obaraju iranske dronove

SAD i dalje "obaraju dronove lansirane od strane Irana koji ciljaju Izrael", izjavio je američki zvaničnik.

"U skladu sa našim neupitnim obavezama prema bezbednosti Izraela, američke snage u regionu nastavljaju da obaraju dronove lansirane od strane Irana koji ciljaju Izrael", rekao je zvaničnik. "Naše snage ostaju u pripravnosti da pruže dodatnu odbrambenu podršku i zaštite američke snage koje operišu u regionu."

01.45 Izrael potvrdio: Iran ipak lansirao rakete

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da je Iran ispalio rakete kao deo napada.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je lansirala desetine dronova i raketa na tu zemlju, ali Izrael je prvobitno odbio da potvrdi da su ispaljene krstareće rakete.

"Pre kratkog vremena, Iran je ispalio rakete sa svoje teritorije prema teritoriji Države Izrael", izjavio je portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari.

"Vazdušna odbrambena mreža je potpuno operativna i presreće pretnje gde god je potrebno, čak i u ovom trenutku.

"U ovom trenutku, brojni avioni Izraelskih vazduhoplovnih snaga su u vazduhu, spremni da se suprotstave svakoj pretnji."

Takođe je rekao da će dati još jednu izjavu za sat vremena kako bi obavestio o bilo kakvim novim događanjima.

01.43 Ambasada SAD u Jerusalimu naredila zaposlenima da odu u sklonište

Ambasada SAD u Jerusalimu naredila zaposlenima da odu u sklonište, dok se ne dobiju dalja obaveštenja.

"U odgovoru na bezbednosne incidente i bez prethodne najave, Ambasada SAD može dalje ograničiti ili zabraniti zaposlenima američke vlade i njihovim porodicama putovanje u određena područja Izraela (uključujući Stari grad Jerusalima) i Zapadnu obalu", navodi se u saopštenju.

01.40 Povređeno dete iz beduinskog naselja, pogodio ga šrapnel od oborenog drona

Služba za hitnu pomoć Magen David Adom saopštila je da njeni medicinski tehničari leče desetogodišnjeg dečaka na jugu Izraela koji je povređen od šrapnela nakon obaranja iranskog drona u tom području.

Dečak, iz beduinskog naselja blizu Arada, nalazi se u ozbiljnom stanju, kaže MDA.

Prevezen je u bolnicu Soroka u Beeršebi.

Nema drugih izveštaja o povredama kao rezultat iranskog napada.

01.34 Oglasio se i Tramp

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da se napad Irana na Izrael nikada ne bi dogodio da je on i dalje predsednik.

"Izrael je napadnut. Ovo nikada nije smelo da se desi. Ovo se nikad ne bi dogodilo da sam ja predsednik", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial.

01.30 Bajden: Posvećenost SAD bezbednosti Izraela je nepokolebljiva

Predsednik SAD Džo Bajden potvrdio je da se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.

Predsednik SAD je skratio svoj vikend put u Delaveru kako bi se vratio u Vašington na sastanak.

"Naša posvećenost bezbednosti Izraela protiv pretnji od Irana i njegovih saveznika je nepokolebljiva," rekao je Bajden.

01.28 Jordanski avioni oborili desetine iranskih dronova

Jordanski avioni oborili su desetine iranskih dronova koji su leteli preko severnog i centralnog dela te zemlje prema Izraelu, rekla su dva regionalna bezbednosna izvora u dramatičnom pokazivanju podrške iz prestonice Amana, koji je oštro kritikovao izraelsku vojnu kampanju u Gazi, javlja Times of Israel.

Kako se navodi, izvori tvrde da su dronovi oboreni u vazduhu na jordanskoj strani Jordanske doline i da su leteli u pravcu Jerusalima. Drugi su presretnuti blizu iračko-sirijske granice. Izvori nisu dali preciznije detalje.

01.25 Visoki izraelski zvaničnik obećao "značajan odgovor" Iranu

Izrael planira "značajan odgovor" na nezapamćenu salvu iranskih dronova protiv njega, navodi izraelski TV kanal 12 citirajući neimenovanog visokog zvaničnika.

01.14 Ovako izraelska Gvozdena kupola obara iranske dronove

Izrasleki PVO sistem Gvozdena kupola trenutno je u punom dejstvu. Kako javljaju izraelski i svetski mediji, u toku je akcija obaranja dronova koji sunalsirani iz Irana.

Gvozdena kupola smatra se jednim od najboljih, ako ne i najboljim, PVO sistemom na svetu.

Oba ova snimka su nastala večeras.

Izraelske je proizvodnje, a namenjena je odbrani teritorije od napada projektilima i dronovima.

Sistem je povezao s radarskim sistemom koji detektuje gde leti projektil ili dron. Ukoliko je meta objekat koji se mora braniti, odnosno civilno, vojno ili vladino zdanje, Gvozdena kupola automatski lansira projektil-presretač.

Ukoliko, pak, radarski sistemproceni da će projektil pasti na nenaseljeno područje, isti se propušta kako bi se uštedelo na presretačima čija cena nije mala.

01.05 Prazne ulice u Tel Avivu u iščekivanju napada

00.56 Sirene širom Izraela, eksplozije se čuju u Jerusalimu

Sirene su se oglasile u pet izraelskih područja, uključujući i Jerusalim, javlja Sky News.

Govoreći iz izraelske prestonice, dopisnik Sky News rekao je: "Sada čujemo prilično puno aktivnosti."

"Takođe čujemo zvuke eksplozija, videli smo mnogo sistema za presretanje protivvazdušne odbrane iznad Jerusalima, i čuli smo eksplozije, tačno šta je u pitanju, ne znamo."

I tim CNN-a javlja da čuje eksplozije i sirene dok se vrše presretanja na nebu iznad Jerusalima.

"Nastavljamo da vidimo višestruka presretanja u nebu iznad mene koja dolaze iz više različitih pravaca. Teško je reći šta je dolazna raketa, a šta je presretanje," izvestio je Nik Robertson za CNN. "Čujem višestruke detonacije, opet zvuče kao presretanja. Ne čujem zvuk udaraca," nastavio je Robertson.

"Videli smo 20 do 30, možda čak i više presretanja," dodao je.

00.40 Izrael: Nema dokaza o lansiranju projektila iz Irana

Trenutno nema informacija koje ukazuju da su balističke rakete ispaljene iz Irana prema Izraelu, saopštili su izraelski zvaničnici za medije na hebrejskom jeziku.

Ranije je izvor iranske državne novinske agencije rekao da je Teheran ispalio prvi talas balističkih raketa prema Izraelu. Prema bezbednosnim izvorima, takve rakete treba da stignu do Izraela za oko 11-12 minuta, a tvrdnja je data pre više od pola sata.

00.38 Izraelski zvaničnik: Presretnutno više od 100 dronova

Izraelski zvaničnik rekao je za izraelski Vojni radio da je više od 100 iranskih dronova već presretnuto van izraelskog vazdušnog prostora, od stotina koje su ispaljene prema Izraelu.

Izveštaj navodi da su dronovi oboreni od strane Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Ranije je IDF saopštila da je identifikovao više od 100 dronova koji su leteli prema Izraelu.

00.35  Iranci i Libanci slave napad na Izrael

00.25 Američki PVO sistemi presreli neke iranske dronove

Američki vazdušni odbrambeni sistemi na Bliskom istoku presreli su neke iranske dronove, prema informacijama dva američka zvaničnika, javlja CNN.

Izvori nisu naveli na koji način su Sjedinjene Američke Države presrele dronove niti gde.

00.20 Britanski borbeni avioni spremni da presretnu iranske dronove

00.20 Iranska državna televizija saopštila jeziv plan i poruku Izraelu

00.17 I Huti napali Izrael

Jemenski Huti lansirali su više dronova prema Izraelu u koordinaciji s Iranom, navodi bezbednosna firma Ambrey, dodajući da su projektile verovatno sinhronizovali da stignu do Izraela istovremeno.

"Bespilotne letelice (UAV) navodno su lansirane od strane Huta prema Izraelu. Lansiranje UAV-a izvedeno je u koordinaciji sa Iranom", navodi kompanija.

"Izraelske luke se procenjuju kao potencijalne mete", dodaje se u saopštenju.

00.16 Hezbolah preuzeo odgovornost za raketni napad na Golansku visoravan

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelsku vojnu bazu na Golanskoj visoravni, javlja Haretz.

Nešto ranije, Hezbolah je sa teritorije južnog Libana lansirao desetine raketa u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.

00.14 Vanredan sastanak u Beloj kući: Bajden se sastao sa timom za nacionalnu bezbednost

00.12 Iranska opozicija osuđuje napad na Izrael i poziva na ustanak

00.09 Izraelska vojska prati prilaz više od 100 dronova, počela i akciju ometanja GPS-a

Izraelski vojni zvaničnik rekao je na brifingu u subotu uveče da je više od 100 dronova lansirano prema Izraelu iz Irana.

Njihov prilaz Izraelu se prati i preduzimaju se sve neophodne mere za odbranu zemlje, dodao je zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da Izrael prati i druge "aparate" koje Iran potencijalno može lansirati.

"Pratimo i druge lansirne sposobnosti koje Iran ima u ovom trenutku. Ne mogu potvrditi ništa pozitivno u vezi sa drugim vrstama municije osim dronova, eksplozivnih dronova koje je Iran lansirao prema nama", rekao je zvaničnik i dodao da se očekuje dolazak dronova u narednim satima.

I više talasa dronova je moguće kako vreme odmiče, dodao je zvaničnik.

U pripremi za ono što može doći, Izrael je izveo neke oblike ometanja GPS-a, kao i zatvaranje izraelskog vazdušnog prostora, rekao je zvaničnik.

"Imamo veoma snažan odbrambeni stav kako bismo se suočili sa bilo čim što leti prema Izraelu", dodao je zvaničnik.

00.01 Egipat izrazio zabrinutost zbog eskalacije

Egipat je večeras izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Irana i Izraela i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

"Arapska Republika Egipat izražava duboku zabrinutost zbog lansiranja iranskih dronova kamikaza protiv Izraela i znakova opasne eskalacije između dve zemlje", saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je pozvalo na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla dalja nestabilnost i tenzije u regionu.

23.59 Dronovi lansirani iz Iraka, mete Golanska visoravan i vojna baza

Izraelski izvori rekli su za New ayork Times da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u pravcu Izraela.

Dodali su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.

Iranski dron leti iznad Teherana, meta Izrael Iranski dron leti iznad Teherana, meta Izrael Foto: Haydar Sahin / AFP / Profimedia

23.58 Iran lansirao projektile dometa 5.500 kilometara

23.56 Oglasio se britanski premijer Riši Sunak

23.50 Počasni konzul Srbije u Izraelu: Državljani Srbije, pridržavajte se uputstava

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić oglasio se povodom napada Irana porukom za srpske državljane koji se nalaze u toj zemlji.

"Državljani Republike Srbije, kako nerezidenti, tako i rezidenti Države Izrael, se pozivaju da se u punoj meri pridržavaju uputstava Komande pozadine. Provera stanja skloništa i neophodnih potrepština, iznad svega disciplina i smirenost duha. Diplomatsko-konzularna mreža Republike Srbije Vam stoji na raspolaganju", napisao je Nikolić.

23.41 Hezbolah napao Izrael projektilma iz Libana

Sirene se čuju u severnoizraelskoj zajednici Snir usred napada raketa iz Libana, javlja Times of Israel.

Hezbolah izvodi svakodnevne napade na severni Izrael usred rata u Pojasu Gaze.

Nema izveštaja o odmah nastaloj šteti ili povredama u napadu.

23.41 Sirija stavila u stanje pripravnosti odbrambene sisteme oko Damaska i baza

23.38 Hamas odbio izraelski predlog za primirje

Hamas je odbacio izraelski predlog za primirje, navodeći u subotu da je predao svoj odgovor posrednicima u Egiptu i Kataru na predlog koji je primio prošlog ponedeljka.

Nakon više od šest meseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori su i dalje blokirani, s Hamasom koji se drži svog zahteva da svaki sporazum mora okončati rat.

23.36 Zastrašujuće prognoze američkih zvaničnika

23.34 Upozorenje iranskog ministra odbrane: Ovo sledi svima koji nam se suprotstave

23.34 Izraelske vlasti pozvale građane da ne paniče i da budu oprezni

Izraelski zvaničnici poručuju stanovnicima da ne paniče i da budu oprezni dok Iran lansira desetine dronova prema Izraelu, javlja CNN.

Škole, univerziteti i učenički domovi su zatvoreni u Izraelu, a zabranjena su okupljanja sa više od 1.000 ljudi.

Izraelske odbrambene snage su ranije u subotu saopštile da će obrazovne aktivnosti u Izraelu biti obustavljene i da će biti ograničena okupljanja zbog straha od napada Irana.

23.32 SAD procenjuju da je Iran lansirao više od 100 dronova, kao i desetine krstarećih i balističkih raketa

Pošto je Iran započeo svoju osvetu protiv Izraela, SAD se pripremaju za "veliki napad", izjavila su dva visoka američka zvaničnika.

Neimenovani zvaničnici su rekli da Bajdenova administracija očekuje da Iran lansira više od 100 dronova, desetine krstarećih i desetine balističkih raketa.

Jedan od zvaničnika je rekao da se očekuje da će na meti biti vladini objekti, a ne na civilni ili verski.

23.23 Hamnei: Izraelski režim biće kažnjen za napad na iranski konzulat

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da će izraelski režim biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Damasku.

"Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen", rekao je Hamnei u video-obraćanju objavljenom na društvenoj mreži X.

Dodao je da se konzulat i kancelarije ambasade u svakoj državi smatraju teritorijom zemlje kojoj ambasada pripada.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

23.13 Liban zatvorio vazdušni prostor 

23.13 Netanjahu sazvao ratni kabinet

Kancelarija Benjamina Netanjahua je saopštila da je premijer Izraela sazvao ratni kabinet.

Izraelski premijer je okupio zvaničnike u vojnom štabu u Tel Avivu, dodaje se u saopštenju.

23.10 Iranski mediji: Na Izrael ispaljene i desetine krstarećih raketa

Vazdušno-kosmičke snage Korupusa iranske revolucionarne garde ispalile su danas, pored stotina dronova, i desetine krstarećih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji.

Prethodno je objavljeno da je Iran ispalio više talasa dronova na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

23.09 Izrael procenjuje da je Iran lansirao više od 100 dronova

Kako javlja CNN, Izrael procenjuje da je Iran ispalio više od 100 dronova, prema izjavi izraelskog vojnog zvaničnika.

23.06 Ovo su smrtonosni dronovi kamikaze koje je Iran lansirao na Izrael: Domet im od čak 2.500 km

Iran je počeo napad na Izrael kada je lansirao desetine dronova kamikaza. U pitanju su dronovi "Shahed-136"

Iranska lutajuća municija - dron sa potiskivačima dizajnirala je i proizvela HESA u saradnji sa Iranskom vazduhoplovnom kompanijom koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane i logistike oružanih snaga Irana.

U pitanju je samoubilačka bespilotna letelica koja je u upotrebi u iranskoj vojsci od 2021. godine.

23.05 Javna skloništa otvorena u Haifi

U gradu Haifi na severu Izraela otvorena su javna skloništa.

Opštinska uprava je u subotu održala posebnu procenu situacije na osnovu bezbednosne situacije, piše CNN.

"Takođe, u slučaju alarma, biće otvorene železničke stanice Karmelit koje je Komanda matičnog fronta odobrila za korišćenje kao skloništa", navodi se u poruci vlade Haife upućenoj stanovnicima.

23.02 Zatvara se izraelski vazdušni prostor

Izraelski vazdušni prostor će biti zatvoren počev od 00.30 po lokalnom vremenu, saopštilo je izraelsko ministarstvo saobraćaja.

"U skladu sa uputstvima bezbednosnog sistema, od 00.30 večeras, vazdušni prostor Države Izrael biće zatvoren za međunarodne i domaće letove", navodi se u saopštenju.

"Zbog kašnjenja dolaska letova u Izrael, očekuje se promena letnih redova iz Tel Aviva. Aerodrom Ramon će biti zatvoren za saobraćaj. Putnici su zamoljeni da provere s avio-kompanijama i na veb sajtu aerodromske uprave nove vremenske rasporede letova pre dolaska na aerodrom", dodaje se u saopštenju.

"Nastavićemo da ažuriramo informacije u skladu sa razvojem situacije", navodi se u saopštenju.

22.58 Jordan proglasio vanredno stanje

Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu. Procenjuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da pređu udaljenost i stignu do meta.

Ranije je Jordan saopštio da je zatvorio sopstveni vazdušni prostor zbog iranskog napada.

22.55 Iran pored dronova lansirao i krstareće rakete

Prema izveštajima izraelskih medija, Iran je ispalio krstareće rakete prema Izraelu, pored dronova.

22.55 Netanijahu upozorio Teheran: Izrael će se zaštititi od svake pretnje

Premijer Benjamin Netanijahu upozorio je večeras Teheran da će se Izrael zaštititi od svake pretnje, nakon što je iz Irana lansirano više desetina bespilotnih letelica u pravcu Izraela.

Netanijahu je u video poruci rekao da se "poslednjih godina, a još više poslednjih nedelja, Izrael pripremao za mogućnost direktnog napada Irana'", prenosi Džeruzalem post.

"Ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njima. Zaštitićemo se od svake pretnje i to ćemo činiti nepokolebljivo i odlučno. Zajedno ćemo pobediti sve naše neprijatelje", poručio je Netanijahu.

On je pozvao Izraelce da slušaju direktive Komande unutrašnjeg fronta i zahvalio saveznicima Izraela kao što su SAD, Francuska i Velika Britanija što su uz jevrejsku državu.

''Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni. Spremni smo za svaki scenario, kako u odbrani, tako i u napadu“, rekao je Netanijahu.

22.53 Iranski državni mediji: Pokrenuti uzvratni udari na Izrael

Iranski državni mediji potvrdili su da su pokrenuti uzvratni udari dronovima na ciljeve u Izraelu, piše CNN.

Prema iranskoj televiziji Press TV, Korpus garde islamske revolucije (IRGC) "izveo je opsežne napade bespilotnim letelicama na ciljeve na okupiranim teritorijama".

22.50 Mediji: Drugi talas dronova iz Irana ka Izraelu ide preko iračke teritorije

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbednosna izvora.

''Desetine bespilotnih letelica primećene su kako lete iz Irana u pravcu Izraela iznad iračkog vazdušnog prostora“, rekli su Rojtersu dva iračka bezbednosna izvora.

22.45 Dežurna linija u Izraelu spremna za porast broja poziva zbog napada Irana

Kao odgovor na povećanu bezbednosnu spremnost, ERAN, telefonska linija za mentalno zdravlje u Izraelu, povećale je kapacitete za suočavanje sa očekivanim porastom nadolazećih poziva i onlajn poruka.

ERAN podstiče Izraelce da se obrate ukoliko osete bilo kakvu emocionalnu nestabilnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odlučio je da kasnije večeras sazove ratni kabinet, a zatim i širi kabinet za bezbednost usred najavljenog kontraudara Irana, preneli su hebrejski mediji.

22.44 Prvo oglašavanje Bajdena povodom napada Irana na Izrael

Američki predsednik Džo Bajden u toku je sa napadom dronovima koje je lansirao Iran na Izrael saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je skratio svoje vikend putovanje da bi večeras odleteo u Vašington.

Kada sleti, sastaće se sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti i članovima svog kabineta u Beloj kući.

Bajden je juče upozorio Iran na odmazdu, čak i dok je predviđao da bi napad mogao biti neizbežan.

"Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti", rekao je on

22.43 Američki general CENTCOM-a hitno napustio Izrael

Komandant Američke centralne komande (CENTCOM), general Majkl Kurilja, hitno je napustio Izrael, javio je Foks njuz.

Kurilja se prethodno u Izraelu susreo sa premijerom Benjaminom Netanijahuom u vazdušnoj bazi Hadcor.

Arapski mediji navode da se Kurilja verovatno zaputio ka Jordanu, a na društvenim mrežama je prikazano kako je njegov avion poleteo iz Tel Aviva ka Jordanu.

22.40 Jeziv snimak dronova kamikaza izbliza: Lansiran drugi talas iz Irana?

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

''Middle East Eye'' navodi da će dronovima koji su lansirani u prvom talasu biti potrebni sati da stignu do Izraela i da postoji mogućnost da će ih presresti izraelski vojni avioni, kao i drugi sistemi protivvazdušne odbrane Izraela.

22.33 Irak zatvorio vazdušni prostor

Nakon što je Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu i time otpočeo rat oglasilo se Ministarstvo saobraća Iraka.

"Irak je zatvorio svoj vazdušni prostor", saopštilo je ministarstvo saobraćaja zemlje

22.25 Oglasio se portparol izraelske vojske

Daniel Hagari, portparol, IDF, vojska Izrael Printscreen/X/Israel Defence Forces

"Kada čujete sirene, krenite prema skloništima"

22.16 Pojavio se snimak: Da li su ovo dronovi kamikaze lansirani na Izrael?

22.10 Hitno obraćanje izraelske vojske: Spremni smo

21.59 Analitičar CNN: Zvaničnici potvrdili da je počeo napad

Novinar američkog portala Aksios Barak Ravid objavio je večeras na platformi X (Tviter) da je Iran pokrneuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova.

20.30 Izrael uveo nova ograničenja okupljanja zbog mogućeg napada Irana

Hagari kaže da je izraelska protivvazdušna odbrana 'u pripravnosti“ i da je ''na desetine aviona spremno na nebu“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    13. april 2024 | 23:58

    Pacifista sam ceo život , ali ono šta rade Ameri tj Jevreji (vladaju Amerikom ) nikakvo čudo da se pola planete digne na njih .

  • oljaM

    13. april 2024 | 22:35

    Plasim se da je ovo pocetak kraja i da je ovo uvod u sukob na Svetskom nivou... Neka nam je Bog u pomoci!

  • Paja

    13. april 2024 | 22:19

    Bravo Iran zaustavite nacistu Netanjahua

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA