Vreme čitanja: oko 2 min.

Oluja veka u pustinji: Ove metropole očekuju grmljavinske nepogode, 100 litara kiše i potop velikih razmera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snažan ciklon biće odgovoran za ogromne oluje i padavine, očekuju se poplave i bujice

  • 4
snežna mećava Foto: Shutterstock

Južni deo Persijskog zaliva zahvatila je veoma snažna oblačnost, neuobičajena za ovo područje i za ovo doba godine. Ovaj sistem doneće južnom delu Persijskog zaliva i zemljama uz njega potop nezamilsivih razmera i to predelima koja se nalaze u pustinjama i na obodu zaliva.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth

Inače, ovaj snažan oblačni i padavinski sistem deo je snažnog ciklona sa centrom izmđeu Emirata i Irana, čiji se centar nalazi u blizini Dubaija.

Današnji dan ovim predelima doneće od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz katastrofalne poplave i bujice, s obzirom na to da se svi ovi predeli nalaze u pustinji i odlikuju pustinjskom klimom, u kojoj godišnje ili u proseku za dve godine padne kiše koliko će samo danas za jedan dan.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth
Sinoptička situacija Foto: zoomearth

Očekuju se olujni vetrovi od 80 km/h. Pljuskovi će biti praćeni snažnim gromovima, a očekuje se i pojava grada i jačih grmljavinskih nepogoda.

Na najjačem udaru nevremena naći će se istočni i jugoistočni predeli Saudijske Arabije, Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, severni i centrlani Oman, južni i centralni deo Irana, kao i morka površina južnog i srednjeg dela Perijskog zaliva.

Dubai i Abu Dabi, višemilionske gradove, danas očekuje potop biblijskih razmera. Na ovom području očekuje se lokalno i preko 100 litara kiše za samo 24 sata, dok je prosek za ceo april oko 5 litara, a za celu godinu 70 litara. Kako pustinjsko zemljište nije pripremljeno da prihvat ogromne količine atmosferske vode, kao i zbog toga što ne postoji kanalizacioni sistemi koji bi prihvatile takve padavine, očekuju se poplave katastrofalnih razmera, a oluja je opasna i po ljudske živote, pri čemu je moguća i materijalna šteta.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth

Očekuje se da oluja poremeti i avionski saobraćaj i da zatvori aerodrome u Dubaiju i Abu Dabiju, jedne od najvećih aerodroma na svetu.

Ove gradove pogodiće i visoki plimni talasi, ali i snažni gromovi, uz pojavu grada. Oko 50 litara kiše u jednom danu očekuje se i unutar pustinja u centralnom delu Emirata, a biće uslova i za snažne peščane oluje sa jakim gromovima.

Dubai i Abu Dabi već nekoliko puta se od početka godine nalaze na udaru snažnih oluja i padavina, tokom kojih u jednom danu padne kiše koliko za celu godinu, što je potpuno neuobičlajeno za ove pustinjske predele. Čak, ovakve ekstremne padavine opasne su pojava i u predelima gde su uobičajena pojava, jer dovode do poplava i bujica.

U naredna 24 sata ovaj snažan ciklon sa obilnim padavima premeštao ka jugozapadnom delu Pakistana i ka Avganistanu i takoođe ovim predelima doneće poplave i bujice, s obzirom na to da se očekuje da padne preko 50 litara kiše.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth

Stabilizacija vremena očekuje se od četvrtka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA