Vreme čitanja: oko 2 min.

Puca savez Moskve i Jerevana: Povlačenje ruskih mirovnjaka iz Azerbejdžana je jasna poruka Jermeniji!

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jerevan je najavio okretanje ka Zapadu, održavši zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama. Takođe je iz Jerevana najavljena veća integracija ka Evropskoj uniji

  • 6
Vladimir Putin, Ilham Alijev, Nikola Pašinjan Lideri Jermenije, Rusije i Azerbejdžana: Pašinjan, Putin i Alijev Foto-montaža: Tanjug/AP

Rusija će povući gotovo 2.000 prpadnika mirovnih snaga iz Karabaha u Azerbejdžanu, potvrdio je zvanični Kremlj u iznenađujućem saopštenju, samo šest meseci nakon što su oni mirno posmatrali masovan egzodus lokalnog jermenskog stanovništva! Kako prenosi portal Politico.eu, vest o povlačenju mirovnjaka saopštio je u video pozivu novinarima Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Po sporazumu o prekidu vatre iz 2020. godine između Azerbejdžana i Jermenije, ukupno 1.960 ruskih vojnika, kao i nekoliko stotina oklopnih vozila bilo je raspoređeno u regionu. Njihov mandat je bio očuvanje mira sve do kraja 2025, ali je zvanična Moskva u međuvremenu sve raspoložive vojne resurse usmerila ka Ukrajini.

Planinsko područje unutar međunarodno priznatih granica Azerbejdžana bilo je naseljeno etničkim Jermenima koji su posle rata nakon raspada SSSR-a osnovali Republiku Nagorno-Karabah koja nije bila međunarodno priznata. Međutim, ruska vojska nije intervenisala kada je Arezbejdžan u decembru 2022. započeo sa blokadom linija snabdevanja u regionu, što je dovelo do humanitarne krize. U septembru prošle godine ruske trupe su se povukle sa svojih položaja na liniji razdvajanja dve strane neposredno pre nego što je Azerbejdžan započeo sa iznenadnom ofanzivom da preuzme potpunu kontrolu nad odmentnutim regionom. Ubrzo je gotovo svih oko 100.000 Jermena napustilo Nagorno-Karabah.

U decembru je Valerij Gerasimov, ministar odbrane Rusije, poručio da će ruski mirovnjaci nastaviti da izvršavaju zadatak izgradnje mira kako bi se iseljeni Jermeni vratilu u region. Međutim, nikakav mehanizam povratka još nije uspostavljen.

Povlačenje vojnika je logičan nastavak raskida istorijskog saveza između Moskve i Jerevana koji je trajao decenijama. Jermenija je nedano neprijatno iznenadila Rusiju zamrznuvši svoje članstvo u ODKB, vojnom savezu gde Moskva ima glavnu reč i koji okuplja bivše članice SSSR. Istovremeno, Jerevan je najavio okretanje ka Zapadu, održavši zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama. Takođe je iz Jerevana najavljena veća integracija ka Evropskoj uniji.

U februaru ove godine Nikol Pašinjan, premijer Jermenije izjavio je da njegova zemlja "više ne može da se osloni na Rusiju kao svog glavnog odbrambenog i vojnog partnera", jer ju je Moskva u više navrata izneverila pa Jerevan mora da razmisli o uspostavljanju bližih veza sa SAD i Francuskom.

(Telegraf.rs/Politico.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    17. april 2024 | 15:27

    Nikol to ti je najveća greška u životu

  • Bojislav

    17. april 2024 | 15:02

    Pa logicno. Do sada su ih tako dobro stitili da su ostali bez dela teritorije a izgleda da nibtu nije kraj.

  • Febo

    17. april 2024 | 19:19

    Pa kad suruju sa zapadom , Rusima iza ledja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA