Vreme čitanja: oko 6 min.

Novo poglavlje saradnje "tandema iz pakla": Panika u Izraelu, Iran dobija moćne ruske sisteme

O. S.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nije poznato koliko je ruskih PVO sistema isporučeno Iranu i raspoređeno, ali ruska tehnologija bi mogla da pretvori Iran u mnogo strašnijeg protivnika za Izrael i SAD

  • 2
PVO sistem S-300 Foto: Shutterstock

Otvoreno novo poglavlje saradnje ‘tandema iz pakla‘, u Iran stižu moćni ruski sistemi. Ovo menja sve, obaveštajne službe kažu da rastuće partnerstvo Teherana s Moskvom jača sposobnosti obe zemlje. Kako prenosi Washington Post, u martu ove godine jedan ruski proizvođač oružja je pozvao iransku delegaciju u obilazak svojih fabrika oružja.

Bilo je ukupno 17 gostiju koji su počašćeni ručkovima i kulturnim predstavama, a poslednjeg dana obišli su fabriku koja proizvodi oružje koje je već dugo na popisu želja Teherana - napredne ruske PVO sisteme za obaranje neprijateljskih aviona. Fabrika NPP Start u Jekaterinburgu je pod američkim sankcijama zbog ruskog rata protiv Ukrajine. Među njihovim proizvodima su mobilni lanseri i druge komponente za PVO sisteme, uključujući moćni ruski S-400, za koji vojni analitičari procenjuju da može da otkrije i uništi "stealth" borbene avione na kojima lete piloti Izraela i SAD.

U procurelom ruskom dokumentu, koji je deo ukradenih iranskih mejlova koje je u februaru objavila jedna hakerska grupa, poseta je opisana kao obilazak i razgledanje "izloga‘ sa naučnim i tehničkim potencijalom i proizvodnim sposobnostima" koje bi Rusija mogla da ponudi Iranu. Nije poznato da li je poseta dovela do direktne kupovine ali je simbolična za ono što obaveštajni zvaničnici nazivaju produbljivanjem strateškog partnerstva između Moskve i Teherana u dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu. Radi se o savezu koji bi se mogao pokazati značajnim faktorom dok izraelski čelnici odlučuju o mogućim vojnim udarima kao odmazdu za iranski napad na Izrael lansiranjem stotina dronova i projektila prošlog vikenda.

Iran je otvorio opasno novo poglavlje u svojim odnosima s Rusijom 2022. godine pristankom na isporuku više hiljada borbenih bespilotnih letelica i projektila kao pomoć Moskvi u ratu protiv Ukrajine. Ti ojačani odnosi sada doprinose učvršćivanju sporazuma između Moskve i Teherana, uključujući obećanje Kremlja da će svom savezniku dostaviti napredne borbene avione i tehnologiju za nove PVO sisteme, koji bi mogli pomoći Teheranu da ojača svoju obranu od napada Izraela ili SAD. To procenjuju evropski i bliskoistočni obaveštajni zvaničnici i stručnjaci za naoružanje, od kojih su neki govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Još strašniji protivnik

Nije poznato koliko je ruskih PVO sistema isporučeno Iranu i raspoređeno, ali ruska tehnologija bi mogla da pretvori Iran u mnogo strašnijeg protivnika, s poboljšanom sposobnošću obaranja aviona i projektila. Ugovori o oružju deo su šire saradnje koja uključuje proizvodnju vojnih bespilotnih letelica u Rusiji, deljenja tehnologije protiv ometanja i procene oružja raspoređenog protiv snaga u Ukrajini koje je opremio NATO u stvarnom vremenu, rekli su obaveštajni zvaničnici i stručnjaci za naoružanje. Saradnja donosi značajne koristi za obe zemlje, uz podizanje statusa Irana s nivoa mlađeg saveznika do strateškog partnera.

- To više nije dinamika odnosa pokrovitelj-klijent, gdje Rusija ima svu moć. Iranci imaju koristi od ove promene. Priroda njihovog odnosa prelazi puku isporuku stvari. Tu je i prenos znanja, postoje i nematerijalni dobici- kaže Hanna Notte, direktorka programa "Eurasia Nonproliferation" pri neprofitnoj organizaciji "James Martin Center for Nononiferation Studies".

Obaveštajci govore o sporazumima dogovorenim u tajnosti za isporuku aviona Su-35 Iranu. U pitanju je jedan od najsposobnijih ruskih lovaca-bombardera, što bi potencijalno značilo dramatičnu nadogradnju iranskih vazduhoplovnih snaga, koje se uglavnom sastoje od obnovljenih američkih i sovjetskih letelica proizvedenih pre 1979. Moskva je takođe obećala da će pružiti tehničku pomoć u vezi s iranskim špijunskim satelitima, kao i pomoć u izgradnji raketa za slanje više satelita u svemir.

Sukhoi/Suhoj Su-35 Ruski avion Su-35 je velika želja Teherana Foto: Shutterstock

Istovremeno ne postoje dokazi da su avioni Su-35 zaista isporučeni, a razlog zastoja u realizaciji tog posla moglo bi biti kašnjenje Teherana u plaćanju, kako kaže američki i bliskoistočni obaveštajni zvaničnik dobro upoznat s ovom tematikom. Kada su obrambeni resursi u pitanju, Iran je dugo vremena tražio vrhunske ruske PVO sisteme kako bi zaštitio svoje nuklearne i vojne objekte od mogućih američkih ili izraelskih udara. Teheran je 2007. sklopio ugovor o kupovini ruskog S-300, ali je Moskva odložila isporuku zbog pritiska SAD i evropskih sila.

Ipak, sistem je isporučen i on je ušao u operativnu upotrebu 2019. Iran je od tada pokušao da kupi i još napredniji S-400, ali nije poznato da li ga je Moskva isporučila. Neke varijante S-400 opremljene su radarima koji mogu poništiti "stealth" tehnologiju koju koriste moderni borbeni avioni. Rusija je rasporedila S-400 kako bi zaštitila svoje vojne baze u Siriji, a oni predstavljaju potencijalno smrtonosnu pretnju američkim i izraelskim avionim koji povremeno deluju u sirijskom vazdušnom prostoru.

Zajednički poduhvat

U izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila ubijena su dva iranska generala i napad je direktno doveo do odluke Irana da uzvrati lansiranjem dronova i projektila na Izrael. General-pukovnik Herzi Halevi, načelnik štaba Izraelskih obrambenih snaga (IDF), rekao je u ponedjeljak da će Izrael odgovoriti na napad Irana.

- Budu li isporučeni, novi ruski PVO projektili i anti-stealth sistemi, raspoređeni za zaštitu podzemnih baza u stenovitim planinama, sigurno bi učinili iranski vazdušni prostor "opasnijim mestom - kaže Can Kasapoglu, viši saradnik u tink tanku "Hudson Institute".

- To je važno u vreme kada se režim ubrzano i nekontrolisano kreće prema stvaranju (nuklearne) bombe - rekao je Kasapoglu i dodao:

- Osim toga, svaki sukob s Izraelom odvijaće se u iranskom vazdušnom prostoru, gde će Teheran imati prednost igre na vlastitom terenu.

Moskva takođe ima koristi od ove saradnje. Uz hiljade bespilotnih letelica nabavljenih od Irana, Rusija je krajem prošle godine odlučila da kupi dodatnu vojnu opremu u vrednosti od oko dve milijarde dolara, uključujući obrambene sisteme protiv bespilotnih letelica koji su postali glavni prioritet za ruske generale u Ukrajini, kako su rekla dva obaveštajna zvaničnika. Iran je pristao da proda Rusiji projektile zemlja-zemlja za invaziju u Ukrajini, a prema novoj obaveštajnoj proceni, očekuje da će uskoro krenuti i isporuka oružja. Obaveštajne agencije za sada nemaju dokaz da su projektili isporučeni.

Proizvodnja borbenih dronova u međuvremenu je postala zajednički poduhvat. U početku je iranska isporuka bila pokušaj Teherana da pomogne svom savezniku da zakrpi rupu u svojoj vojnoj kampanji protiv Ukrajine. Rusija, koja je na početku rata imala svega nekoliko bespilotnih letelica na bojnom polju, počela je koristiti dve vrste bespilotnih letelica "Shahed" iranske proizvodnje u jesen 2022. - dalekometne "Shahed-131" i "Shahed-136".

Do sredine prošlog leta Rusija je počela samostalno da proizvodi bespilotne letelice "Shahed-136" iranskog dizajna u fabrici u Alabugi, gradu u ruskoj regiji Tatarstan. Ruski dokumenti u koje je prošle godine imao uvid Washington Post govore o planovima za proizvodnju 6.000 bespilotnih letelica do leta 2025. Zabrinuta zbog ruske domaće proizvodnje, ukrajinska je vojska 2. aprila pokrenula napad dronovima na kompleks Alabuga.

Saradnja u tajnosti

Nedavno su Moskva i Teheran počeli sarađivati i na novim vrstama bespilotnih letelica. Mnoštvo ruskih i iranskih mejlova i zapisa koje je objavila hakerska grupa Prana Network, navodno su ukradeni s iranskog servera povezanog s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) ranije ove godine.

Dvojica zvaničnika administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena priznala su da su američke obaveštajne agencije pomno proučavale procurele materijale i ne osporavaju njihovu autentičnost, a ni Rusija ni Iran nisu javno reagovali na curenje informacija.

Zajednička proizvodnja bespilotnih letelica donosi značajnu korist Iranu, što uključuje i procenu njihovih mogućnosti na ukrajinskim ratištima. David Olbrajt, stručnjak za iranske oružane sisteme i predsednik neprofitne organizacije Institut za nauku i međunarodnu sigurnost, navodi da procureli dokumenti daju dokaze da su ruski inženjeri napravili poboljšanja u dizajnu iranskih bespilotnih letelica.

- Greške i nedostaci u dizajnu su identifikovani i popravljeni - rekao je on.

Čak i ako ruski sistemi kao što je S-400 još nisu prodati Iranu i tamo raspoređeni, Olbrajt kaže da bi razmena informacija o dizajnu i tehnološke ekspertize mogli u tajnosti da ojačaju iranske sposobnosti bez izazivanja alarma na Zapadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. april 2024 | 08:32

    STVARA SE KOALICIJA PROTV TANDEMA ZLA AMERA I PEGAVACA!!!

  • Nikolas

    18. april 2024 | 08:03

    STVARA SE KOALICIJA PROTIV AMERA I PEGAVACA -NATO OSVAJACA SVETA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA