≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski špijuni uhapšeni u Nemačkoj, planirali napade?

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su navodno špijunirali američke baze i planirali napade na vojne transportne rute u Putinovo ime

  • 5
Nemačka policija Ilustracija: Pixabay

Generalni federalni tužilac Jens Romel je u sredu ujutro uhapsio dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna u Bajrojtu u Nemačkoj, prenose nemački mediji.

Oni su navodno špijunirali američke baze i planirali napade na vojne transportne rute u Putinovo ime.

Glavni optuženi je Nemac-Rus Diter S. (39), prenosi Bild.

On je optužen za špijuniranje tajne službe, špijuniranje u sabotažne svrhe i "prikazivanje" vojnih objekata na način koji ugrožava bezbednost.

Istražitelji su uvereni da je Diter S. od oktobra 2023. razmenjivao ideje sa kontaktima ruske tajne službe o diverzantskim operacijama u Nemačkoj.

Za njega se navodi da je pristao da izvrši podmetanje požara i eksplozivne napade na vojnu infrastrukturu, fabrike oružja i industrijska mesta.

Fokus je, između ostalog, bio na transportnim pravcima koji se koriste za transport vojne robe.

Cilj planiranih napada bio je na kraju da se potkopa podrška Nemačke Ukrajini.

Prema istrazi, Diter S. je takođe izviđao i fotografisao američke vojne objekte u Nemačkoj. Svojim ruskim klijentima slao je relevantne slike.

Navodnog špijuna je, kako se navodi, podržavao u špijuniranju 37-godišnji Nemac-Rus Aleksandar J., koga Savezno tužilaštvo sada takođe optužuje da je obaveštajni agent.

Prema informacijama Spiegela, vojni objekti koji su špijunirani uključivali su američke vojne objekte u Grafenveru u Bavarskoj. Postoji, između ostalog, važan poligon za vojnu obuku gde američka vojska obučava ukrajinske vojnike - na primer na glavnim borbenim tenkovima Abrams.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA