Vreme čitanja: oko 2 min.

Nesuglasice među saveznicima: Netanjahu odbacuje moguće sankcije SAD za izraelsku vojnu jedinicu

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki portal "Axios", proteklog vikenda je, pozivajući se na tri izvora, objavio da Vašington priprema sankcije protiv bataljona "Netzah Yehuda" iz sastava Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), zbog navodnog kršenja humanitarnog prava na Zapadnoj obali

  • 1
Benjamin Netanjahu, Benjamin Netanyahu Decidirano protiv sankcija: Benjamin Netanjahu, premijer Izraela Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, istakao je da će odbaciti sve sankcije koje Sjedinjene Države budu uvele bilo kojoj izraelskoj vojnoj jedinici.

- Boriću se svom svojom snagom protiv toga - poručio je Netanjahu.

Izraelski premijer je reagovao nakon najave poznatog američkog portala "Axios", koji je proteklog vikenda, pozivajući se na tri izvora, objavio da Vašington priprema sankcije protiv bataljona "Netzah Yehuda" iz sastava Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), a zbog navodnog kršenja humanitarnog prava na Zapadnoj obali. Kako je preneo BBC, ove sankcije bi trebalo da se odnose na zabranu pružanja američke pomoći stranim vojnim jedinicama umešanim u kršenja zakona.

- Doneo sam odluke i možete očekivati da ih vidite u narednim danima - rekao je Entoni Blinken, državni sekretar SAD na pitanje o mogućnosti uvođenja sankcija izraelskoj vojnoj jedinici.

Sjedinjene Države, koje su glavni saveznik Izraela, nikada ranije nisu uvodile sankcije nekoj od oružanih grupacija iz sastava IDF. Izraelska vojska je saopštila da je jedinica "Netzah Yehuda" delovala u skladu sa međunarodnim pravom:

- Posle najave o uvođenju sankcija protiv bataljona, IFD nije upoznat sa problemom. IDF radi i nastaviće da radi na istrazi svakog neobičajenog događaja na praktičan način i u skladu sa zakonom - navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Oglasio se i izraelski ministar odbrane Joav Galant, koji je pozvao Sjedinjene Države da povuku svoju nameru da sankcionišu spomenuti bataljon, rekavši da čitav svet pažljivije nego ikad prati veze između SAD i Izraela.

- Svaki pokušaj da se kritikuje čitava jedinica baca veliku senku na akcije IDF. To nije pravi put za partnere i prijatelje - naveo je Galant u saopštenju.

Slično je reagovao i Beni Ganc, ministar bez portfelja u Netanjahuovoj vladi.

"Axios" je u subotu citirajući tri američka izvora koja su upoznata sa problemom, naveo da se očekuje da državni sekretar SAD Blinken u narednim danima objavi uvođenje sankcija jedinici IDF. To posledica kršenja međunarodnog prava na Zapadnoj obali, a posebnose navodi incident kada je jedan Palestinac, koji ima američko državljanstvo Omar Asad (80), preminuo pošto su ga izraelski vojnici vezali i začepili mu usta tokom pretresa u januaru 2022.

Tada su SAD pozvale na detaljnu krivičnu istragu koja će utvrditi odgovorne u osim slučaju. IDF je naveo da žali zbog smrti Omara Asada, a komandant bataljona je ukoren. Dvojica pripadnika jedinice su kažnjena zabranom obavljanja funkcija u bataljonu na dve godine ali nisu krivično gonjeni. IDF je naveo da je smrt Omara Asada posledica njegovog ranijeg medicinskog stanja.

Porodica žrtve, od kojih većina živi u SAD, osudila je odluku IDF da zatvori slučaj. Ovaj incident se dogodio pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine. Eventualno uvođenje sankcija izraelskom bataljonu bilo bi učinjeno u skladu sa "Leahi zakonom",  koji je 1997. sponzorisao tadašnji senator Patrik Leahi.

On sprečava SAD da finansira ili obučava strane vojne jedinice verodostojno umešane u teška kršenja ljudskih prava. Bataljon "Netzah Yehuda" je formiran 1999. i radi se o specijalnoj jedinici u kojoj isključivo služe ortodoksni Jevreji. SAD su nedavno uvele sankcije Ben Zion Gopstein, ekstremnom izraelskom desničaru čija je organizacija "Lehava" umešana u nasilje na Zapadnoj obali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    23. april 2024 | 02:08

    Cuj kao sankcije za jedan bataljon, dajte molim vas. Oni da pobiju svu zenu i decu tamo a vec su ih oko 20000 zene i dece pobili nece dobiti ni opomenu a kamoli sankciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA