Vreme čitanja: oko 2 min.

Kubanski plaćenik koji se bori na strani Rusije u Ukrajini, poslao jezivu poruku zemljacima: "Braćo, slušajte"

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija regrutuje Kubance koji očajnički žele da napuste ostrvo pod vlašću komunista mameći ih i obećavajući im platu od 2.000 američkih dolara mesečno

  • 10
Rat Ukrajina Rusija, zima Foto: VASILY MAXIMOV / AFP / Profimedia

Neimenovani kubanski plaćenik koji se bori na strani Rusije u Ukrajini objavio je poruku svojim zemljacima koji planiraju da krenu njegovim putem.

On je, naime, objavio video-snimak koji je privukao veliku pažnju na Kubi, piše "Dailymail.co.uk".

Kubanac pozira ispod ruske zastave i priča španski sa kubanskim akcentom o situaciji na frontu, tvrdeći da kubanski vojnici i plaćenici koji su došli da se bore za Rusiju nisu dobili obećani novac.

- Ovo je poruka za sve kubanske vojnike koji su ovde u Ukrajini. Već neko vreme sam ovde na frontu u ratu i nisam dobio novac. Nisu nas platili koliko nam je obećano. Mnogi moji prijatelji su već ubijeni u borbi - rekao je on.

Rusija regrutuje Kubance koji očajnički žele da napuste ostrvo pod vlašću komunista mameći ih i obećavajući im platu od 2.000 američkih dolara mesečno. Na drugoj strani, prosečna mesečna plata na Kubi je tek oko 20 dolara.

- Mnogo stvari ovde je pogrešno. I želim svima da vam kažem kako ne dobijamo novac koji je trebalo da dobijemo. Neki moji prijatelji su poginuli na frontu bez ikakvih dokumenata jer nam ne daju da nosimo dokumenta sa sobom. Nastavljaju da nas varaju i lažu. Mi ginemo, dok niko ništa ne preduzima - dodao je vojnik i nastavio:

- Poruka za sve moje sunarodnike Kubance koji su na frontu kao ja. Nemojte da dozvoljavate da vas i dalje lažu. Ne uzimajte oružje u ruke. Ne ginite braćo, kažem vam. Položite oružje. Ginemo, a ne plaćaju nas. Radije ću da me pošalju u Moskvu, nego da poginem, a da moja porodica ne dobije novac.

Rusija i Kuba su saveznici i Kubancima nije potrebna viza da putuju u Rusiju. Mnogi Kubanci idu u Rusiju da studiraju ili rade. Prošle godine kubanske vlasti su uhapsile 17 osoba zbog sumnje da su činile mrežu koja je regrutovala kubanske državljane za odlazak na front u Ukrajinu. U maju prošle godine jedan ruski lokalni list je preneo kako je "nekoliko državljana Kube potpisalo pristupnicu ruskim vojnim snagama"

Dnevnik "The Ryazanskiye Vedomosti", preneo je da je njihov cilj želja da dobiju rusko državljanstvo. Kubanski tužilac Hose Luis Rejes rekao je za nacionalnu TV da onima koji regrutuju plaćenike preti robija od 30 godina robije ili čak smrtna kazna. Objavljena je i priča Marlin Vinsent (60), čiji je sin Denis Kastiljo (27) otišao da se bori u Ukrajinu.

- Mom sinu i drugim Kubancima obećano je da će raditi na građevini. Prevareni su. Ne znam da li je on živ. Ništa ne znamo. Ne javlja se - rekla je ona iz svoje kuće u Havani za AP.

Rojters je objavio i snimak razgovora sa Enrikeom Gonzalesom, jednim od kubanskih državljana koji se nalazio u vojnoj bazi nedaleko od grada Tula, južno od Moskve. On je rekao da u bazi ima 119 državljana Kube.

Prema ruskom zakonu stranci koji potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije mogu da dobiju rusko državljanstvo. Da bi dobili pasoš potrebno je da služe najmanje godinu dana na frontu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    24. april 2024 | 15:58

    A to kaže Dailymail.com.uk.😀 Neka kažu onda koliko su plaćeni ovi američki veterani i ostali psi rata, a ima ih više hiljada, koji ratuju na strani Ukrajini i ko ih plaća.

  • stojadin pavlovic cole

    24. april 2024 | 16:02

    Secam se , kakve gluposti , pa bore se i hrvati na strani ukrajinaca koji ocajnicki velicaju ustasluk pa nikom nista .

  • Vojo

    24. april 2024 | 16:19

    Za tuđe ideale ginu budale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA