Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik u čudu: Kolumbijska vojska izgubila milione metaka, hiljade granata i nekoliko projektila

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U bazi Tolemaida je utvrđen manjak od 808.000 metaka i skoro 10.000 granata. U bazi La Guahira, nedostajalo je skoro 4,2 miliona metaka i više od 9.300 granata...

  • 0
Gustavo Petro, predsednik Kolumbije Foto: Tanjug/AP

Kolumbijska vojska je izgubila milione metaka, hiljade granata i nekoliko projektila, potvrdio je predsednik ove zemlje Gustavo Petro u obraćanju naciji. Kako je preneo BBC, ovo iznenađujuće otkriće utvrđeno je tokom nedavnih inspekcija vojnih baza.

On je kao glavni uzrok nestanka naoružanja naveo korupciju, rekavši da je vojno osoblje prodalo municiju, granate i projektile trgovcima oružjem. Ministar odbrane Kolumbije je potvrdio da je pokrenuta istraga o nestanku naoružanja.

- Jedini način da se objasni ovako veliki nestanak vojnog inventara jeste taj da već dugo postoji mreža ljudi u našim oružanim snagama koja je se bavi prodajom legalnog oružja koje je u vlasništvu kolumbijske države - rekao je predsednik Petro u obraćanju novinarima.

On je rekao da je manjak oružja otkriven tokom iznenadnih kontrola u dve vojne baze - Tolemaida i La Guahira, a koje su izvršene 12. februara i 1. april. U bazi Tolemaida je utvrđen manjak od 808.000 metaka i skoro 10.000 granata. U bazi La Guahira, nedostajalo je skoro 4,2 miliona metaka i više od 9.300 granata.

Predsednik Petro je takođe rekao da nedostaju i dve rakete tipa "Spike", 37 projektila tipa "Nimrod" i 550 granata na raketni pogon. On je naveo da je ovo oružje najverovatnije završilo u rukama naoružanih grupa unutar Kolumbije, ali da je deo mogao i da bude prokrijumčaren na Haiti ili prodat na međunarodnom crnom tržištu.

"Najtužnije u vezi ovoga je što ova ista municija na kraju rani i ubija iste te pripadnike naših vojnih snaga", rekao je kolumbijski predsednik.

Kolumbija je već decenijama poprište sukoba vladinih snaga sa levičarskim i desničarskim paravojnim grupama u kojima je ubijeno više od 450.000 ljudi.  U isto vreme, pripadnici njenih vojnih snaga osuđeni su za brojne optužbe za korupciju i kršenje ljudskih prava.

Ministar odbrane Ivan Velaskez rekao je na istoj konferenciji za novinare da su istrage o nestalim predmetima počele i da su neki zvaničnici smenjeni sa svojih funkcija. Dodao je da se planiraju nove inspekcije vojnih baza širom zemlje. Kolumbijska vojska je jedna od najbolje opremljenih u regionu. Dobila je milijarde dolara od Sjedinjenih Država za borbu protiv narko kartela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA