Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasti raščistile stotine šatora u centru Dablina gde su migranti tražili utočište

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 1.700 tražilaca azila živi na ulicama u Irskoj nakon prelaska granice zbog straha da će biti poslani u Ruandu ako ostanu u Severnoj Irskoj

  • 1
Napad nožem u Dablinu Foto: Tanjug/AP

Irske vlasti jutros su pokrenule operaciju premeštanja tražilaca azila koji su napravili grad šatora u ulici Maunt u centru Dablina usred spora sa vladom u Londonu oko imigracije.

Vlasti su raščistile takozvani grad šatora u centru Dablina, a svih 200 tražilaca azila je odvedeno u autobusima dok u Irskoj raste bes zbog sve većeg broja migranata, koji beže iz Velike Britanije plaćeči se prisilne deportacije u Ruandu, prenosi Dailymail.co.uk.

Stotine migranata je spavalo pored gradske kancelarije za međunarodnu zaštitu, postavljajući improvizovane smeštaje oko zgrade koja se vijuga niz obližnje ulice. Na društvenim mrežama je osvanuo veliki broj video snimaka na kojima se vidi kako policija uklanja šatore i odvodi mitrante.

Oko 1.700 tražilaca azila živi na ulicama u Irskoj nakon prelaska granice zbog straha da će biti poslani u Ruandu ako ostanu u Severnoj Irskoj. Britanski premijer Riši Sunak je juče izjavio da ga ne interesuje povratak migranata iz Irske s obzirom na to da Evropska unija odbija da primi migrante koji su prelo Lamanša stigli iz Francuske.

To je ujedno bio i njegov odgovor irskim ministrima koji su upozorili da će usvojiti zakone o vanrednim situacijama kako bi izbeglice primorali da se vrate u Veliku Britaniju. Nedeljama su migranti kampovali u ulici Mount bez pristupa sanitarnim čvorovima, govoreći novinarima da su bili primorani da koriste otvoreni toalet u uglu kampa.

Velika grupa migranata je prebačena na drugu lokaciju u južnom Dablinu ranije ovog meseca, ali su se kasnije vratili jer su uslovi tamo navodno bili još gori. Sada su vlasti demontirale kamp, nakon što su tražioce azila ukrcali u autobuse koji su ih odvezli do nove lokacije za privremeni smeštaj.

"Svrha operacije je da se obezbedi bezbedno kretanje ljudi koji traže međunarodnu zaštitu od šatora u ulici Mount do smeštaja koji je odredila Služba za smeštaj međunarodne zaštite. Smeštaj ima toalete i tuševe, zdravstvene usluge, zatvoreni prostor u kome se obezbeđuje hrana, objekat za punjenje telefona i lične uređaje, pristup prevozu do i od centra grada Dablina i 24-časovno obezbeđenje na licu mesta", navodi se u saopštenju vlasti.

Izvori bliski vladi naveli su da će se policija postarati za to da se migranti ne vrate u centar Dablina i ne podignu novi grad šatora.

"Moramo osigurati da se ovakva situacija ne ponovi", rekla je Helen Mekenti, ministarka pravde navodeži da u Irsku čak 80 odsto migranata ulazi preko Severne Irske, koja je deo Velike Britanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA