Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvaće ih u podzemnim bunkerima: Ukrajina bi posle Uskrsa mogla da dobije prve avione F-16

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izjavio je da će isporuka aviona F-16 svakako povećati vojne sposobnosti Ukrajine ali da to neće biti "srebrni metak", koji će drastično promeniti situaciju na frontu

  • 4
Avion F16, F-16 Pixabay

Ukrajina bi prve avione tipa F-16 mogla da dobije posle Uskrsa, ali tačan datum još nije određen najavio je Ilja Jevlaš, portparol vazduhoplovnih snaga Ukrajine. Kako je preneo "Kyivpost", on je istakao da ne može sa sigurnošću da kaže kada će se to dogoditi imajući u vidu da je u nekoliko navrada pomeran datum isporuke prvih američkih borbenih aviona Kijevu.

"Isporuka se očekuje posle Uskrsa, voleli bi da ih dobijemo što je pre moguće i da objavimo da su stigli", rekao je Jevlaš.

On je potvrdio da se ukrajinski piloti obučavaju na ovim letelicama u Danskoj i u Sjedinjenim Državama. Prema portparolu ukrajinskih vazduhoplovnih snaga već su u preduzete mere kako bi letelice bile na sigurnom jednom kada budu isporučene Ukrajini.

"Za to je prvo neophodno pravilno pripremiti bazu za njih. To uključuje kolosalne troškove, uključujući podzemna skloništa i bunkere. Zbog toga se trenutno razvijaju metode o tome kako se tačno oni mogu smestiri", rekao je Jevlaš.

On je istakao da će nakon što dobije avione F-16, Oružane snage Ukrajine moći da izvedu različite operacije za odbijanje ruskih vazdušnih udara i nanošenje štete neprijatelju. Konkretno, 16 borbenih aviona biće raspoređeno po različitim tipovima uzletišta, što će Rusima otežati otkrivanje ukrajinskih aviona. Biće upotrebljene različite metode da se zavara neprijatelj.

U martu ove godine holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren, izjavila je da će prva tura aviona F-16 Ukrajini biti isporučena iz Danske ovog leta. To je potvrdio i Dmitro Kuleba, ukrajinski šef diplomatije.

Prošle jeseni Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izjavio je da će isporuka aviona F-16 svakako povećati vojne sposobnosti Ukrajine ali da to neće biti "srebrni metak", koji će drastično promeniti situaciju na frontu. Oglasio se i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekavši da isporuka aviona F-16 neće promeniti ishod konflikta i da će ih ruska vojska uništiti kao i drgugo ukrajinsko naoružanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    4. maj 2024 | 06:14

    Pa normalno, avion treba da stoji u podzemnom bunkeru😂

  • dr

    4. maj 2024 | 11:24

    da 16 aviona ce sigurno poremtiti planove Rusa u istocnoj Ukraijni... Mozda ce ih iskoristiti za napad na Krički most, ali to će im biti samoubilačka misija... Rusi imaju ekvivalent za svako zapadno oružije... Ti piloti sto se obucavaju ako neki dozivi 5 poletanja na F-16 bice super...

  • Boža zemunac

    4. maj 2024 | 11:58

    A jel su to oni novi " nevidljivi ".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA