Vreme čitanja: oko 1 min.

Napeto u Slovačkoj: Ponovo veliki protesti u Bratislavi, premijer Fico krenuo Orbanovim putem

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Demonstranti u Bratislavi veruju da je cilj vlasti da preuzme potpunu kontrolu nad javnim medijskim servisom (televizija i radio)

  • 4
Bratislava Slovačka protesti Tanjug/AP

U Slovačkoj prestonici Bratislavi okupilo se nekoliko desetina hiljada građana protestujući zog namere vlade premijera Roberta Fica da reformiše javni servis RTVS i pretvori ga u medijsku kuću na koju će imati veći uticaj. Kako prenosi "Euronews", opozicija se plaši da će vlasti napustiti prozapadni kurs i krenuti stopama autokrate Viktora Orbana, premijera susedne Mađarske.

Demonstranti u Bratislavi veruju da je cilj vlasti da preuzme potpunu kontrolu nad javnim medijskim servisom (televizija i radio). Koaliciona vlada populiste Roberta Fica je odluku o reformi jevnog medijskog servisa donela 24, aprila, a odluka parlamenta gde vlast ima neophodnu većinu očekuje se u junu.

Ovaj plan su žestoko kritikovali slovačka predsednica Zuzana Čaputova, kao i novinari, opozicija, međunarodne medijske organizacije i Evropska komisija. Planom je predviđeno da RTVS bude zamenjen novom medijskom organizacijom.

"Demokratija u Slovačkoj mora da ima jak i nezavisan javni servis RTVS i zaposleni u ovoj kući trebaju vašu podršku", rekao je Mihael Šimečka, lider opozicione stranke Progresivna Slovačka na skupu koji je odtžan na Trgu slobode u Bratislavi.

Plan o reformi javnog servisa iznela je Martina Šimikovičova, ministarka kulture koja predstavlja Nacionalnu stranku, ultra-nacionalističku članicu vladajuće koalicije. One je poznata po tome što je radila za jednu internet TV stanicu koja je širila dezinformacije.

Ona tvrdi da javni servis daje prostora samo "mejnstrim vestima" i da ostale cenzuriše. Prema planu novi emiter Slovačka telvizija i radio (STVR) imala bi direktora koji bi birao savet od devet članova koji imenuju parlament u ministarstvo kulture.

Smer, stranka Roberta Fica osvojila je najviše glasova na izborima prošlog septembra na agenti proruskih i antiameričkih stavoa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    3. maj 2024 | 15:14

    Orban autokrata? Znači svi koji razmišljaju svojom glavom, vole svoj narod i državu, i koji ne pristaju da budu poslušni robovi satanističke Amerike, Britanije i Nemačke su autokrate, diktatori, ekstremisti??? Eto, zaradiste za taj "sendvič"...

  • Slovacka

    3. maj 2024 | 14:03

    Nije napeto uopšte, niti narod u Slovackoj govori o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA