≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruske trupe ušle u bazu u kojoj se nalaze američki vojnici: "Nisu dobro shvatili"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Situacija nije sjajna, ali se kratkoročno može kontrolisati", rekao je anonimni američki zvaničnik

  • 7
Vojni udar, Niger, državni udar, puč, pučisti Foto: Tanjug/AP

Rusko vojno osoblje je ušlo u vojnu bazu u Nigeru gde su smešteni američki vojnici, rekao je jedan visoki američki zvaničnik za Rojters, što dolazi nakon odluke nigerske vojne hunte da protera američke snage.

Vojska koja vlada ovom zapadnoafričkom nacijom naredila je SAD da povuku gotovo 1.000 vojnika iz zemlje, koja je do prošlogodišnjeg puča bila ključni partner u borbi Vašingtona protiv pobunjenika koji su ubili hiljade i raselili milione ljudi.

Jedan visoki američki zvaničnik iz odbrambenog sektora, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da se ruske snage ne mešaju s američkim trupama, već koriste poseban hangar u Vazdušnoj bazi 101, koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Diori Hamani u Niameju, prestonici Nigera.

Ovaj potez dovodi američke i ruske trupe u bliski kontakt u vreme kada je vojno i diplomatsko rivalstvo dveju zemalja sve više zategnuto zbog sukoba u Ukrajini.

Takođe postavlja pitanja o sudbini američkih vojnih instalacija u zemlji nakon povlačenja.

"Situacija nije sjajna, ali se kratkoročno može kontrolisati", rekao je zvaničnik.

Upitan o Rojtersovom izveštaju, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin umanjio je bilo kakav rizik po američke trupe ili mogućnost da ruske trupe priđu američkoj vojnoj opremi.

"Rusi su u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama niti našoj opremi", rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Honoluluu.

"Uvek sam fokusiran na bezbednost i zaštitu naših trupa ... Ali trenutno ne vidim značajan problem u pogledu zaštite naših snaga."

Nigerijska i ruska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

SAD i njeni saveznici primorani su da povuku trupe iz nekoliko afričkih zemalja nakon pučeva koji su doveli na vlast grupe koje su želele da se distanciraju od zapadnih vlada. Pored očekivanog povlačenja iz Nigera, američke trupe su u poslednjih nekoliko dana napustile i Čad, dok su francuske snage izbačene iz Malija i Burkine Faso.

U isto vreme, Rusija nastoji da ojača odnose s afričkim nacijama, predstavljajući Moskvu kao prijateljsku zemlju bez tereta kolinojalne prošlosti na Crnom kontinentu.

Mali, na primer, je u poslednjih nekoliko godina postao jedan od najbližih afričkih saveznika Rusije, a tamo se ruska plaćenička grupa Vagner rasporedila da se bori protiv džihadista.

Rusija je opisala odnose sa Sjedinjenim Državama kao "ispod nule" zbog američke vojne i finansijske pomoći Ukrajini u njenom nastojanju da se odbrani od invazije ruskih snaga.

Američki zvaničnik rekao je da su nigerske vlasti saopštile administraciji predsednika Džoa Bajdena da će u Nigeru biti oko 60 ruskih vojnika, ali zvaničnik nije mogao da potvrdi taj broj.

Nakon puča, američka vojska premestila je neke od svojih snaga iz Nigera iz Vazduhoplovne baze 101 u Vazduhoplovnu bazu 201 u gradu Agadezu. Nije odmah bilo jasno koja američka vojna oprema ostaje u Vazduhoplovnoj bazi 101.

Sjedinjene Države su izgradile Vazduhoplovnu bazu 201 u centralnom delu Nigera uz troškove od više od 100 miliona dolara. Od 2018. godine koristi se za ciljanje boraca Islamske države i al-Kaide povezanih sa džihadističkom grupom Džama'at Nusrat al-Islam val Muslimin (JNIM) bespilotnim letelicama naoružanim raketama.

Vašington je zabrinut zbog islamskih militanata u Sahelu, koji bi mogli da se prošire bez prisustva američkih snaga i obaveštajnih kapaciteta.

Zahtev Nigera za povlačenjem američkih trupa usledio je nakon sastanka u Niameju sredinom marta, kada su visoki američki zvaničnici izneli zabrinutost, uključujući očekivani dolazak ruskih snaga i izveštaje o Iranu koji traži sirovine u toj zemlji, uključujući uranijum.

Iako poruka SAD nigerskim zvaničnicima nije bila ultimatum, rekao je zvaničnik, jasno je rečeno da američke snage ne mogu biti u bazi s ruskim snagama.

"To nisu dobro shvatili", rekao je zvaničnik.

Jedan američki general poslat je u Niger da pokuša da organizuje profesionalno i odgovorno povlačenje.

Iako još nisu donete odluke o budućnosti američkih trupa u Nigera, rekao je zvaničnik, plan je da se one vrate u matične baze Komande Sjedinjenih Država za Afriku, koje se nalaze u Nemačkoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    3. maj 2024 | 18:58

    Zavrsena je vladavina SAD-a i NATO-a ! Novi svedski poredak se urušava brzinom svetlosti. Balans u svetu se vraća u normalu ! Živela Rusija...

  • Miki

    3. maj 2024 | 19:04

    Braco dace Bog da se tako uskoro ušetate u bondstil. 💪

  • Aleks

    3. maj 2024 | 19:52

    Eh, nema više "borbe protiv terorizma", otmica dece, organa, "spašavanja demokratije" i uranijuma za USA. A i Brus Vilis više nće ići da oslobađa Moniku Beluči. Moraću ja da se spremim, Monika, ne klonjavaj duhom, eto mene ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA