Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena se žalila da je muž sili na "neprirodan odnos", sudija šokirao: "To nije zločin u braku"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema sudskim dokumentima, žena je tvrdila da se čin dogodio više puta i da joj je suprug pretio razvodom ako ikome kaže za to

  • 0
Nasilje nad decom tuca silovanje porodično nasilje Foto: Shutterstock

Sudija Visokog suda u Mahdja Pradešu odbacio je tužbu jedne žene koja je prijavila svog muža koji je navodno insistirao na "neprirodnom seksu" jer prema indijskom zakonu prisiljavanje na odnos nije nešto što je kažnjivo zakonom.

Žena je na sudu rekla da je njen suprug "došao u kuću 2019. godine, ubrzo nakon što su se venčali, i da ju je primorao da imaju odnos kakav joj nije odgovarao i bio je protiv njene volje".

Prema sudskim dokumentima, žena je tvrdila da se čin dogodio više puta i da joj je suprug pretio razvodom ako ikome kaže za to. Konačno je to rekla svojoj majci, koja ju je podstakla da podnese tužbu 2022. godine.

Međutim, sud je to osporio jer prema zakonu takvo ponašanje prema ženi nije kažnjivo.

U pitanju je jedna zakonska "rupa" koja ne kažnjava muževe koji siluju svoje žene u braku ukoliko su one starije od 18 godina.

Aktivisti se godinama trude da promene zakon, ali kažu da nailaze na otpor konzervativaca koji tvrde da bi uplitanje države moglo uništiti tradiciju braka u Indiji.

Osporavanje zakona traje već dugo u indijskim sudnicama, a Visoki sud u Delhiju doneo je podeljenu presudu o tom pitanju 2022. godine, što je nateralo avokate da podnesu žalbu Vrhovnom sudu, koja još uvek čeka na razmatranje.

Suprug je osporio njenu tužbu, a njegov advokat je tvrdio da "neprirodan seks" nije zločin jer su u braku.


Iznoseći svoju presudu, sudija Gurpal Sing Ahluvalia ukazao je na indijsko izuzeće silovanja u braku, prema kojem muškarac sme da prisili ženu na seks, što je ostatak britanske vladavine više od 70 godina nakon proglašenja nezavisnosti.

"Kada silovanje uključuje umetanje penisa u usta ili anus žene i ako je taj čin urađen sa suprugom starijom od 15 godina, tada pristanak supruge postaje nevažan. Silovanje u braku zasad nije priznato", rekao je sudija.

Vrhovni sud Indije je važnom presudom iz 2017. godine povećao doba za bračni pristanak sa 15 na 18 godina.

Žena je također optužila svoju porodicu za psihičko i fizičko maltretiranje "zbog neispunjenja zahteva za miraz".

Suđenje je u toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA