Vreme čitanja: oko 1 min.

Drama nad provalijom: Planinari zbog velike gužve visili na litici više od sat vremena

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planinari vezani za sajlu duž litice naređali su se u koloni jedan za drugim kada je došlo do zagušenja popularne planinarske ture

  • 0
Cipele i čizme za planinarenje Foto: Pixabay/cocoparisienne

Mont Everest nije više jedini planinski vrh u svetu kojim ima iskustva sa prevelikim brojem penjača. Naime, kako prenosi CNN, prošle nedelj je plaina Jandang na istoku Kine bila prepuna planinara koji su usled velike gužve u jednom trenutku bili primorani da vise nad provalijom više od sat vremena!

Na društevenim mrežama su objavljene fotografije i snimci koji izgledaju haotično. Planinari vezani za sajlu duž litice naređali su se u koloni jedan za drugim kada je došlo do zagušenja popularne planinarske ture.

"Bilo je zastrašujuće. Neko poput mene koja se plašim visine bi se uneredila tamo", navela je jedna Kineksinja u komentaru.

"Ja na bih išao ovim putem čak ni da mi plate", navodi se u drugom komentaru.

Na snimcima se vidi da svi planinari nose zaštite kacige i sigurnosnu opremu. Spekuliše se da je do zastoja došlo zbog toga što je jendom od planinara pozlilo usput i da je to dovelo do zahušenja. Međutim iz kompanije koja vodi brigu o ovoj plainarskoj ruti tvrde da su se preračunali i da su jednostavni podcenili koliko će biti zainteresovanih za penjanje.

"Privremeno smo prekinuli prodaju karata dok situacija ponovo nije bila pod kontrolom. Verovanto će u budućnosti biti neophodno da se uvede sistem kontrole prodaje karata", navedeno je u saopštenju.

Planina Jandang se nalazi oko 410 kilometara južno od Šangaja. Staza koja je omiljena penjačima je na oko 1.150 metara nadmorske visine. Planija se nalazi pod zaštitom Unesko. Prva nedelja maja je tradicionalno praznik u Kini kada veliki građana posećuje lokalne znamenitosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA