Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina promenila zakon, robijaši mogu dobrovoljno da idu na front: To ne važi za određene grupe zatvorenika

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na front neće moći da idu oni koji su počinili najteža krivična dela kao što su - ubistvo sa predumišljajem, silovanje, terorizam, prodaja droge i izdaja

  • 0
Avdiivka Ukrajina Avdijivka Foto: Tanjug/P

U nameri da poveća broj vojnika na frontu ukrajinski parlament je u sredu izglasao zakon kojim se odobrava dobrovoljna mobilizacija osuđenika koji žele da se bore u ratu protiv Rusije.

Kako je preneo portal "Politico.eu", na front neće moći da idu oni koji su počinili najteža krivična dela kao što su - ubistvo sa predumišljajem, silovanje, terorizam, prodaja droge i izdaja.

Njima neće biti dozvoljeno da svoju zatvorsku kaznu zamene odlaskom na front. Za one koji se odluče da bi radije na front lokalni sudovi će im dozvoliti uslovno puštanje na slobodu u zamenu za vojnu službu pod ugovorom. Ukoliko počine drugi zločin pre isteka vojne obaveze, oni će se vratiti na odsluženje zatvorske kazne.

Dobrovoljno mobilisani robijaši će, takođe, morati da ostanu u vojnoj službi sve dok zvanične vlasti u Kijevu ne proglase demobilizaciju.

"Posle višenedeljnih pritisaka javnosti, u parlamentu je odlučeno da poslanici i visoki vladini zvaničnici koji su počinili krivična dela ne mogu da dobiju smanjenje kazne ako se dobrovoljno jave da idu na front", rekao je poslanik Jaroslav Železnjak.

Osuđenici u Ukrajini koji bi radije na front nego da ostanu iza rešetaka takođe moraju da ispunjavaju još jedan važan uslov. Naime, do isteka njihove zatvorske kazne mora da bude manje od tri godine. Istvoremeno, zahteve za slanje na front u zamenu za uslovnu slobodu moraće da odobre nadležni sudovi.

Akcioni Centar za antikorupciju čije je sedište u Kijevu, saopštio je da izglasavanje zakona predstavlja "pobedu sa gorkim ukusom", navodeći da nisu svi zvaničnici osuđeni na korupciju izopšteni iz mogućnosti da budu pušteni na uslovnu slobodu u zamenu za odlazak na front.

"Oni koji nisu izuzeti od zakona su zaposleni u Predsedničkoj kancelariji, rukovodioci državnih preduzeća, istražitelji, tužilaštvo i sudije. Dakle, deo rada antikorupcijskih tela u prethodnim godinama može da bude uzaludan. Na kraju krajeva, mnoge sudije, tužioci i drugi zvaničnici osuđeni za korupciju već služe svoje kazne, i sada će moći da koriste ovaj mehanizam da izađu iz zatvora", navodi se u saopštenju.

Zakonodavci se nadaju da će regulisani, dobrovoljni proces regrutacije omogućiti Kijevu da mobiliše do 10.000 osuđenika za rat. Predsednik Volodimir Zelenski mora da potpiše zakon pre nego što on stupi na snagu.

Podsećamo, ruska plaćenička grupa "Vagner" takođe je među robijašima regrutovala nove pripadnike u zamenu za smanjenje kazne zatvora. Emitovani su i snimci iz zatvora vođe Jevgenija Prigožina, koji je kasnije poginuo u avionskoj nesreći pod nerazjašnjenim okolnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA