≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se Peskov povodom nominovanja Belousova za ministra odbrane: Inovacija i konkurentnost ključni faktori

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peskov je naveo da je Putin predložio da se ne smenjuju preostali šefovi ministarstava i resora bezbednosno-spoljnopolitičkog bloka

  • 0
Dmitry Dmitrij Peskov sredina Foto: Profimedia/Sergey Kuznecov/Sputnik

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je večeras da je predsednik Rusije Vladimir Putin nominovao Andreja Belousova za mesto ministra odbrane jer taj resor treba da bude apsolutno otvoren za inovacije, uvođenje svih naprednih ideja i stvaranje uslova za privrednu konkurentnost.

"Veoma je važno da se ekonomija bloka uklopi u privredu zemlje i da bude u skladu sa dinamikom sadašnjeg trenutka“, naglasio je on.

Peskov je takođe objasnio da će dosadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu, kao sekretar Saveta bezbednosti, istovremeno biti zamenik šefa države u komisiji za vojno-industrijski kompleks i on će nadgledati aktivnosti Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Andrey Andrej Belousov Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Prema rečima Peskova, Šojgu će nastaviti da radi u oblasti koju poznaje iznutra.

Dodao je da će nova funkcija dosadašnjeg sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa biti naknadno saopštena, dok će načelnik Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov nastaviti rad na toj funkciji.

Peskov je naveo da je Putin predložio da se ne smenjuju preostali šefovi ministarstava i resora bezbednosno-spoljnopolitičkog bloka, pa će Sergej Lavrov ostati na mestu ministra spoljnih poslova, dok će Vladimir Kolokolcev zadržati funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podneo je u subotu Državnoj dumi predlog kandidata za ministare u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora bezbednosti i spoljnih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o ponovnom imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije.

Prema ukazu, Mišustin će imati deset zamenika, uključujući jednog prvog potpredsednika vlade, jednog potpredsednika vlade - opunomoćenog predstavnika predsednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamenika premijera, odnosno predsednika Kabineta ministara, prenosi TASS.

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom Ruske Federacije, podnela ostavku.

Putin je u januaru 2020. godine razrešio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio ruskoj Državnoj dumi Mihaila Mišustina za premijera koji je u to vreme bio šef Federalne poreske službe.

Tada, prvi put u istoriji Državne dume, nijedan poslanik nije se izjasnio protiv budućeg premijera - 383 njih je bilo "za", dok je 41 bio uzdržan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA