Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Jevgenij Prigožin konačno iz groba dočekao svoju "osvetu"?

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlogodišnja dramatična pobuna Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke grupe Vagner, u žižu pažnje javnosti je stavila upravo korupciju u ministarstvu odbrane Rusije

  • 5
Jevgenij Prigožin Vagner Moskva Foto: Tanjug/AP

Visokog zvaničnika Ministarstva odbrane Ruske federacije pokupili su iz njegovog kreveta maskirani pripadnici službi bezbednosti samo nekoliko sati nakon što je ukazom Vladimira Putina smenjen Sergej Šojgu, koji je godinama važio za predsednikovog čoveka od poverenja.

Kako je preneo "The Daily Beast", agenti kontraobaveštajne službe došli su naoružani do zuba da privedu generala Jurija Kuznjecova, šefa personalnog u Ministarstvu odbrane. Istražni komitet je saopštio da je Kuznjecov u istražnom pritvoru zbog slučaja mita velikih razmera.

Optužbe protiv njega i dalje su uglavnom nejasne. Istražitelji navode da je on u periodu od 2021. do 2023. dok je bio na čelu Osmog direktorata Generalštaba ruskih oružanih snaga, primio mito od komercijalnih činilaca u "zamenu za izvršavanje određenih usluga".

Njegovo hapšenje je usledilo samo par nedelja nakon što je Timur Ivanov, zamenik ministra odbrane takođe priveden zbog mita, što je tada protumačeno kao veliki udarac za ministra Sergeja Šojgua. Putin je Šojgua smenio u nedelju u iznenađujućem potezu. Na njegovo mesto je postavljen ekonomista Andrej Belusonov.

"Ministarstvo odbrane Ruske federacije mora ostati apsolutno otvoreno za inovacije i Andrej Belusonov se apsolutno uklapa u tu viziju", navedeno je u saopštenju.

U Kremlju insistiraju da postavljanje Šojgua na mesto sekretara Saveta za bezbednost ne predstavlja degradiranje, međutim, agencija Blumberg je, citirajući izvor koji je želeo da ostane anoniman, navela da je Putin izgubio veru u Šojgua i njegovu sposobnost da vodi rat usled raširene korupcije u ministarstvu odbrane.

Prošlogodišnja dramatična pobuna Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke grupe Vagner, u žižu pažnje javnosti je stavila upravo korupciju u ministarstvu odbrane Rusije. Belusonov će po svemu sudeći imati zadatak da počisti nered koji je za sobom ostavio Šojgu. Čak je i Prigožinova pobuna navedena kao jedan od razloga Šojguove smene.

"Mnogo novca je ušlo u Ministarstvo odbrane, budžet je dupliran kao rezultat vođenja rata. Kao što se pokazalo sa hapšenjem Timura Ivanova, situacija sa korupcijom je otišla dalje od svakog razuma", rekao je Sergej Markov, bivši Putinov savetnik.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Može biti samo jedan: Šojgu, Putin i PrigožinFoto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/AP, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

U još jednom preokretu izgleda da će Šojguovo nasleđe biti cementirano kao nesposobnost i korupcija, dok svi kojima je dosta rata radije za neuspeh okrivljuju korupciju nego sam Kremlj. Nije tajna ni da pro-ratni blogeri koji su povezani sa Vagnerom i Prigožinom slave vesti o hapšenju Kuznjecova.

Sam Prigožin je uporno pozivao na smenju Šojgua i svih u njegovom okruženju tokom kratkotrajne pobune prošlog juna. Mesec dana kasnije prigožin i lideri Vagnera su nastradali u avionskoj nesreći za koju mnogi veruju da je zapravo bila atentat:

"Sa ljigavcima pravo u vatru", poručeno je sa jednog kanala na Telegramu nakon hapšenja Kuznjecova i Ivnaova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    21. maj 2024 | 16:43

    Putin i Putinovci su od rata i stradanja napravili big biznis.

  • Перагеније

    21. maj 2024 | 14:13

    "Kako je preneo "The Daily Beast", " - ХАХАХА, НИШТА не могу да провале. А сваки час нешто избаце па овце за њима блеје - те Путин је болестан, те је Кадиров болестан, у Русији се очекује преврат, Укаријана само што није победила, у Кини ово, у Индији оно... Ни Нетанијахуа не могу више да заштите, хехе...

  • Поаро

    21. maj 2024 | 13:52

    Ми имамо нај поштеније политичаре на свету.Сећа ли се ико да је код нас неки политичар ухапшен и осуђен због сличних радњи⁉️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA