≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fico je poznat po ovim stavovima: Evo šta je govorio o islamu, ratu u Ukrajini, Izraelu, Evropskoj uniji

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slovački premijer Robert Fico, populista i desničar, u vreme kucanja ovog teksta bori se za život

  • 7
Robert Fico Foto: Tanjug/AP

Slovački premijer Robert Fico, populista i desničar, koji se u vreme kucanja ovog teksta bori za život nakon što je upucan nakon sastanka vlade u gradu Handlova, poznat je i po svojim kontroverznim stavovima po aktuelnim pitanjima. Prenosimo najzanimljivije od njih.

Evropska unija

Fico važi za velikog evroskeptika, o čemu svedoči i da mi je jedan od najboljih prijatelja u Briselu Viktor Orban, premijer Mađarske, sa kojim deli većinu stavova.

"Velika Britanija mora da pati više nego 27 drugih zemalja koje su ostale u Evropskoj uniji", rekao je posle Bregzita.

"Osnov moje politike je biti blizak sa Evropskom unijom, Francuskom i Nemačkom. Vrlo sam zainteresovan za saradnju sa Višegradskom grupom".

Protivnik je politike Brisela prema imigrantima baš kao i Orban.

Imigracija i islam

Fico je odbacio plan Evropske komisije da se vrši raspodela izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike među državama članicama EU.

"Sve dok sam ja premijer obavezne kvote neće važiti za Slovačku", rekao je on.

On je redovno muslimane povezivao sa terorizmom, tvrdeći da na hiljade terorista i boraca islamske države ulazi u Evropu.

"Pratimo svakog muslimana u Slovačkoj. Nema mesta za Islam u Slovačkoj".

O Izraelu

U oktobru 2023. Fico je osudio napad Hamas na Izrael ali je osudio planove Izraela da izvrši "kopnenu invaziju na pojas Gaze". U decembru prošle godine Fico je kritikovao hipokriziju EU koja odbija da razgovara o zločinima koje su izraelske snage počinile u Pojasu Gaze.

Odnosi sa Rusijom

Po dolasku na vlast 2006. Fico je najavio da će se posle osam godina zanemarivanja popraviti odnosi između Rusije i Slovačke. Bratislava je modernizovala sovjetske avione MiG u Rusiji umesto da kupi nove letelice zapadne proizvodnje. Fico je optužio Gruziju za provociranje rusije kada je napala Južnu Osetiju uoči ruskog napada 2008.

Iako je Slovačka odbila da prizna referendum kojim je Rusija anektirala Krim 2014, Fico je dugo ćutao po ovom pitanju. On je izjavio da rusko-ukrajinski rat neće biti okončan ukoliko Ukrajina povrati Krim.

"Sankcije Evropske unije protiv Rusije uvedene posle aneksije Krima su besmislene i predstavljaju pretnju slovačkoj ekonomiji", rekao je on.

Fico je pozvao ruskog diplomatu igora Bratčikova da održi govor na obeležavanju godišnjice ustanka u Slovačkoj 29. avgusta 2022.

Sve bolji odnosi sa Mađarskom

Tenzije između Slovačke i Mađarske pojačali su se nakon što je fico došao na vlast 2006. Fico je tražio da se slovačkoj nacionalnoj manjini u Mađarskoj priznaju veća prava, a posebno je apostrofirao opasnost od Viktora Orbana, i njegove stranke Fides, koju je nazvao "nacionalističkom strankom". Međutim, poslednjih godina odnosi Bratislave i Budimpešte su se značajno popravili.

Fico je 2022. među prvima čestitao Orbanu na reizboru, koji je usledio na krilima nacionalističkom pristupu rusko-ukrajinskom ratu.

"Robert Fico ima iste poglede na rat, imigrante i pitanje rodne ravnopravnosti kao i mi", rekao je Peter Sirjato, mađarski šef diplomatije.

Protiv naoružavanja Ukrajine

Fico je veliki protivnik naoružavanja Ukrajine, odnosno slanja oružja i municije Kijevu za odbranu od ruske invazije. on je zabranio da se oružje i municija ukrajini šalju preko slovačke teritorije. Takođe je i protivnik ulaska ukrajine u NATO.

"Slanje oružja i municije Ukrajini samo će dovesti do sve više ubistava i beskrajnog rata. Umesto toga bi tebalo dogovoriti prekid vatre i primirje", rekao je on u septembru 2023.

Fico je ukrajinski bataljon Azov nazvao fašistima i rekao da je "rat u Donbasu 2014. godine počeo kada su ukrajinski nacisti počeli da ubijaju Ruse".

O Sjedinjenim Državama

Fico je protiv postavljanja američkog anti-raketnog štita u susednoj Češkoj i Poljskoj. Jedan od njegovoih prvih poteza po dolasku na vlast jeste naredba da se slovačke trupe povuku iz Iraka. on je rat u iraku opisao kao "nepravedan i pogrešan".

"Bezbednosna situacija u Iraku je katastrofalna", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak momenta kada je pucano na slovačkog premijera Roberta Fica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasmanija

    15. maj 2024 | 22:56

    Što kontroverzni stavovi.Stavovi su mu apsolutno na mestu i isparavni.Nato, eu i sad su kontroverzni, nasilni i agresivni.

  • Svarog

    15. maj 2024 | 21:44

    Sta je to kontroverzno rekao?

  • DooM

    16. maj 2024 | 04:21

    Dal sam ja lud ali ovaj covek ne gresi ni u jednom svom stavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA