Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgori incident od početka rata: Petorica izraelskih vojnika poginula u "prijateljskoj vatri"

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon ovog incidenta broj poginulih izraelskih vojnika od početka rata protiv Hamasa povećao se na 278

  • 1
Izrael, tenkovi, oklopna vozila, ofanziva, Gaza Foto: Tanjug/AP

Izraelske odbambene snage (IDF) potvrdile su da su petorica izraelskih vojnika poginula u takozvanoj "prijateljskoj vatri" na severu Pojasa Gaze, što je najgori incident ove vrste od početka rata protiv Hamasa početkom oktobra! Kako je preneo "BBC", inicijalna istraga je utvrdila da su dva izraelska tenka otvorila vatru na jednu zgradu u izbegličkom kampu Džabalija,  gde su se vojnici nalazili.

Izraelske snage su se vratila u ovu oblast početkom nedelje, nakon što su se ranije povukle, navodeći da je došlo do pregrupisavanja Hamasa. Nekoliko desetina hiljada civila napustilo je ovaj deo Gaze usled žestokih sukoba i bombardovanja.

Obe strane IDF i Hamas tvrde da su se borbe u izbegličkom kampu Džabalija i susednom gradu intenzivirale. Istvoremeno, vode se i borbe oko grada Rafa, na jugu Pojasa Gaze, koji je skoro 600.000 Palestinaca napustilo od kada su počele kopnene operacije izraelske vojske pre deset dana. Ujedinjene nacije su ranije sopštile da je u Rafi više od milion palestinskih izbeglica našlo utočište, bežeći iz drugih delova Pojasa Gaze.

IDF je saopštio da su petorica poginulih vojnika služili u 202. bataljonu padobranske brigade:

"Njihova smrt je rezultat vatre naših snaga. Dva tenka su otvorila vatru na zgradu koju je koristio zamenik komandanta bataljona. Posade tenkova iz padobranske čete ultra-ortodoksne jedinice Hetz su identifikovale cev oružja na jednom od prozora zgrade. nakon toga su koordinirale otvaranje vatre na zgradu", navosi se u saopštenju IDF.

U ovom incidentu ranjeno je još sedam izraelskih vojnika, od kojih su trojica u teškom stanju.

Nakon ovog incidenta broj poginulih izraelskih vojnika od početka rata protiv Hamasa povećao se na 278. Još 348 izraelskih vojnika se nalazi među 1.200 poginulih u napadu Hamasa na Izrael od 7. oktobra. Predma podacima IDF 44 izraelska vojnika su poginula u "operativnim nesrećama", a 22 u "prijateljskoj vatri".

Petorica vojnika su poginula usled "nepravilnosti pri gađanju", a 17 u nesrećnim slučajevima koji uključuju oružje i gaženje od strane vojnih vozila.

"Primećujemo pokušaje Hamasa da se pregrupiše i zbog toga je neophodno da se obračunamo i vratimo svaki put u slučaju potrebe", rekao je general-pukovnik Herzi Halevi, načelnik Generalštaba IDF.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    16. maj 2024 | 15:06

    Sto ne napišete koliko je dece Gaze poginilulo, izgubilo udove i koliko je sirocica ostalo???!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA