≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Penzioner Mile, komšija atentatora na slovačkog premijera: "On je pristojan čovek, ali..."

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan komšija u skromnoj sedmospratnoj zgradi u Levicama, gradu od oko 36.500 stanovnika južno od Handlove, gde osumnjičeni živi, rekao je da poznaje tog čoveka 40 godina i da nikada nije iznosio ekstremne političke stavove

  • 1
Ludovit Mile, komšija atentatora na Roberta Fica Foto: Tanjug/AP

Sedamdesetjednogodišnji bivši radnik obezbeđenja osumnjičen za pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica u četvrtak autor je tri zbirke poezije, tvrde komšije koje su rekle da nije pokazivao znakove političkog ekstremizma, javlja Rojters.

Fico, koji ima 59 godina, ranjen je dok je pozdravljao pristalice u malom gradu Handlova, u centralnoj Slovačkoj, i podvrgnut je hirurškom zahvatu koji je trajao satima.

Zvaničnik bolnice rekao je u četvrtak da je premijer u "veoma ozbiljnom" ali stabilnom stanju.

Osumnjičeni, koji je uhapšen na licu mesta, nije imenovan od strane vlasti, ali su se informacije o njemu počele pojavljivati veoma brzo, dok je čitava Slovačka pokušavala da shvati zašto se desio napad.

Jedan komšija u skromnoj sedmospratnoj zgradi u Levicama, gradu od oko 36.500 stanovnika južno od Handlove, gde osumnjičeni živi, rekao je da poznaje tog čoveka 40 godina i da nikada nije iznosio ekstremne političke stavove.

"On je bio pristojan čovek i nije bio odlučan u politici kao takvoj, ali je smatrao da neke mere vlade nisu bile ispravne," rekao je penzioner Mile Ludovit (68) za Rojters.

"Neki medijski izveštaji kažu da je to planirao već mesec dana, ali nije bilo nikakvih znakova."

Ludovit Mile, komšija atentatora na Roberta Fica Zgrada u kojoj živi osumnjičeni za pokušaj ubistva Roberta Fica Foto: Tanjug/AP

Osumnjičeni je bio bivši radnik obezbeđenja u tržnom centru, autor tri zbirke poezije i član Slovačkog društva pisaca, izveštavali su lokalni mediji.

Novinski portal Aktuality.sk citirao je njegovog sina rekavši da je njegov otac zakonski vlasnik dozvole za oružje.

"Apsolutno nemam pojma šta je moj otac nameravao, šta je planirao, šta se dogodilo," citirao je sina portal.

Sin je rekao da sve što može reći o očevim stavovima prema Ficu jeste da nije glasao za njega i da njegov otac nije bio psihijatrijski pacijent.

Član Društva za književnu umetnost "Duga" u Levicama rekao je za Rojters da je osumnjičeni bio jedan od njegovih osnivača. U saopštenju, društvo je osudilo napad i navelo da je kao strogo apolitička grupa odmah opozvalo njegovo članstvo.

Peter Klinko, član kluba, rekao je za Rojters da je poslednji put sreo osumnjičenog pre oko dve godine.

"Kada bih morao da ga opišem, mogu reći u jednoj reči da je dobra osoba," rekao je.

"Ali čak i dobar krčag nosi vodu samo dok se ne slomi. Ne mogu vam reći ništa o njegovim poslednjim mislima."

Politički razdor

Monika Nemčekova, urednica u časopisu u Levicama i članica istog književnog kluba, rekla je da se poezija osumnjičenog ponekad bavila teškim temama kao što su stavovi prema manjinskim Romima.

U videu bey datuma postavljenom na Fejsbuku, osumnjičeni je viđen kako govori: "Ne slažem se s politikom vlade."

Rojters je potvrdio da osoba na snimku odgovara slikama muškarca uhapšenog nakon što je Fico ranjen.

Rojters je uspeo da potvrdi da muškarac viđen na snimku slovačke televizije TA3 sa protesta protiv vladajuće stranke 24. aprila odgovara muškarcu uhapšenom zbog napada na Fica na osnovu građe tela, facijalnih karakteristika i kose.

Osumnjičeni se dva puta pojavio na slikama, potvrđenim od strane Rojtersa, na Fejsbuk stranici grupe koju su mediji opisali kao od tada raspuštenu paravojnu grupu 2016. godine, ali muškarac povezan s grupom rekao je za Rojters da osumnjičeni nije bio član i da ga je samo jednom kratko sreo.

Iako su motivi napadača ostali nejasni, pucnjava se dogodila u kontekstu žestokog političkog razdora i polarizovanih debata u Slovačkoj koje su se dodatno pojačale uoči žestoke predsedničke izborne trke prošlog meseca.

Robert Fico Slovačka atentat Teško ranjeni Fico je helikopterom prebačen u bolnicu Foto: Tanjug/AP

"Ovaj pokušaj atentata bio je politički motivisan i odluka počinioca rođena je neposredno nakon predsedničkih izbora," rekao je ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok.

Opisao je osumnjičenog kao "usamljenog vuka" koji se "samozarazio".

Saveznik Fica dobio je izbore, pomažući mu da učvrsti svoju vlast. Otkako se vratio kao premijer u oktobru prošle godine, Fico je brzo promenio politiku, što su opozicione figure nazvale preuzimanjem vlasti.

Vlada Fica smanjila je podršku Ukrajini i otvorila dijalog s Moskvom dok je pokušavala da oslabi kazne za korupciju i da rasformira posebno tužilaštvo.

Dugo kritikovan od strane slovačkih glavnih medija, Fico je takođe preduzeo korake da restrukturira javnog emiters, što su protivnici videli kao ograničavanje medijskih sloboda.

Fico je bio primoran da podnese ostavku kao premijer usled masovnih protesta 2018. godine pokrenutih ubistvom novinara Jana Kučijaka, koji je istraživao korupciju na visokom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    16. maj 2024 | 21:32

    То не може један човек сам да обави.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA