Vreme čitanja: oko 2 min.

Maloletni Balkanac, vođa kriminalne bande, pretio da će razneti prodavnice po Beču: Saslušano još 9 tinejdžera

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored vođe iz BiH, među optuženima su i maloletnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH

  • 0
Policija, Austrija, austrijska policija Foto: Pixabay

Na Regionalnom sudu u Beču juče se pojavilo 10 maloletnika koji se terete za ozbiljna krivična dela, a koji su delovali kao organizovana grupa na čijem čelu je bio tinejdžer iz Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvooptuženi.

Pored vođe iz BiH, među optuženima su i maloletnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH. Takođe, tu je i jedan maloletnik bez državljanstva kao i jedan Austrijanac.

Oni se terete za kriminalno udruživanje, iznudu, reketiranje, teške krađe, oštećenje tuđe imovine kao i kršenje Zakona o naoružanju.

Ukoliko budu osuđeni, mogu dobiti i do 15 godina zatvorske kazne.

Optužnica, koja je detaljno sačinjena na čak 133 strane, sadrži brojne inkriminišuće dokaze pronađene na telefonima optuženih, uključujući i snimak gde se maloletnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gde je boravio u septembru 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, o čemu je govorio ovaj tinejdžer iz BiH na jednom snimku.

Državljanin BiH je na jednom od spornih snimaka sa eksplozivom rekao: "Ili ću umreti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan", navodi se u optužnici.

Podsetimo, osumnjičeni, njih 10 uzrasta od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS), prenose Nezavisne novine.

U optužnici se još navodi da je 17-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloletnika se takođe navodi da je pisao "tekstove koji veličaju nasilje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA