Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Turske Erdogan: Sporovi oko izvora vode izazivaju sukobe širom sveta

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turski predsednik je naglasio da je njegova zemlja u jeku pandemije kovida 19 i rata u Ukrajini "sprečila pogoršanje situacije tako što je obezbedila prolazak 33 miliona tona žitarica“ kroz svoje moreuze

  • 1
Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da zbog negativnih efekata klimatskih promena, izvori vode i rezervoari postaju područja sukoba širom sveta.

"Mnogi sukobi u Aziji, Americi, severnoj Africi i na Bliskom istoku potiču od sporova oko izvora vode. Zbog štetnih efekata klimatskih promena, izvori vode i rezervoari postaju područja sukoba", rekao je Erdogan na skupu o poljoprivredi koji je organizovala turska državna banka Zirat u Istanbulu, prenosi Anadolija.

Povodom dogovora o crnomorskom žitu iz 2022. godine, uz posredovanje Turske i UN između Rusije i Ukrajine, Erdogan je ocenio da, da nije bilo tog sporazuma u kojem je Turska posredovala, "mnoga područja bi patila od gladi, posebno afričke zemlje".

Predsednik je naglasio da je Turska u jeku pandemije kovida 19 i rata u Ukrajini "sprečila pogoršanje situacije tako što je obezbedila prolazak 33 miliona tona žitarica“ kroz svoje moreuze.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA