Vreme čitanja: oko 1 min.

Izraelski lideri osudili odluku Međunarodnog krivičnog suda, pozvali zemlje da intervenišu

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS

  • 2
Međunarodni krivični sud Hag Holandija Foto: Tanjug/AP

Izraelski lideri osudili su odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odrbane Joava Galanta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS.

On je odluku MKS nazvao ''predstavom licemerja i mržnje prema Jevrejima'' koje, kako tvrdi, podseća na nacističku propagandu.

Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS kao ''katastrofu'' i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju.

Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS, nazvavši je "zločinom istorijskih razmera", prenosi Rojters.

Benjamin Netanyahu, Jahja Sinvar Benjamin Netanjahu i Jahja Sinvar Foto: Tanjug/AP, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

''Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot“, poručio je Ganc.

MKS je ranije danas zatražio je nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Lideri Hamasa, Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije se terete za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA