Vreme čitanja: oko 2 min.

"Božja osveta": Iranci u egzilu slave smrt Raisija, među njima i ćerke žene pogubljene sa 167 metaka

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raisi (63) je poginuo u nedelju kada se srušio helikopter u kome se nalazio sa ministrom spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i još sedam osoba

  • 2
Iranski predsednik  Ebrahim Raisi Foto: Tanjug/AP

Iranci koji žive u egzilu nastavili su da slave smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija i na dan njegove sahrane. Među njima su, kako prenosi "DailyMail" i ćerke žene koja je pogubljena sa 167 metaka.

Raisi (63) je poginuo u nedelju kada se srušio helikopter u kome se nalazio sa ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom i još sedam osoba. On će biti sahranjen danas. Vrhovni verski vođa Ali Hamnei proglasio je petodnevnu žalost u zemlji, ali iranski državljani koji žive u inostranstvu na društvenim mrežama se hvale kako slave i čestitaju "Srećan dan helikoptera", aludirajući na nesreću i smrt predsednika.

Među njima su i ćerke Iranke Mino Majidi (62), koja je pogubljena sa 167 metaka kada su bezbednosne službe otvorile vatru na učesnike protesta zbog smrti Mahse Amini, kurdske devojke koja je preminula tri dana pošto ju je premlatila "policija za moral" jer u metrou nije nosila obaveznu maramu.

"Ako ja ne izađem da protestujem, ko će?", bile su poslednje reči hrabre Iranke.

Njena ćerka Mahsa Piraei je na društvenim mrežama postavila video kako nazdravlja.

"Danas se naša tuga pretvorila u sreću, iako to nije dovoljno to je dobar početak", rekla je Mahsa Piraeri.

Druga ćerka Roja Piraei, fotografisala se nedaleko od majčinog groba sa kratkom kosom, što je znak žalosti i prkosa, jer su tokom masovnih protesta 2022. Iranke u svetu masovno šišale svoju kosu u znak podrške premlaćenoj kurdskoj devojci.

"Znala sam da neću moći da pričam. Ovo je sve što sam mogla da učinim da pokažem koliko je ovaj sistem okrutan", rekla je Roja.

Još dve Iranke Mersedeh Šahinkar i Sima Moradbeigi su imale razloga za slavlje. Mersedeh su oslepili pripadnici snaga bezbednosti tokom protesta 2022. godine, dok je Sima izgubila funkciju jedne tokom intervencije policije.

Na TikToku je postavljen i video snimljen ispred ambasade islamske republike Iran u Kopenhagenu na kome se vidi kako okupljeni Iranci plešu, piju pivo i mašu starim zastavama Irana na kojima se nalazi lav u centru.

"Iranci u Kopenhagenu, Danskoj, slave smrt Ebrahima Raisija ispred ambasade tiranskog režima. Dan helikoptera će postati nedelja helikoptera", navodi se u video snimku.

Slično je i ispred iranske ambasade u Londonu. Pušta se muzika, ljudi plešu na ulici i mašu starim iranskim, britanskim i izraelskim zastavama.

Arijana Bundi, kuvarica koja živi u SAD, objavila je video pod naslovom Karma, dok je iransko-kanadska glumica Šiva Negar poručila "Zbogom kasapinu iz Teherana, nećeš nam nedostajati".

Ipak, nisu svi imali razloga za zadovoljstvo:

"Raisi je mrtav. on nikad neće odgovarati za zkaon koji je na snazi već skoro četiri decenije i kršenje ljudksih prava uključujući i egzekuciju na hiljade političkih zatovrenika tokom 80-ih godina, a koji su sahranjeni u neobeleženim grobovima. Neće biti minuta ćutnje za Raisija", navodi se u saopštenju Kolektiva iranske dijaspore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    21. maj 2024 | 16:37

    Teokratski Iran je Zona sumraka.

  • Šoša

    21. maj 2024 | 16:36

    Iran je jedna od Crnih rupa na Zemlji, uz Severnu Koreju, Putinovu Rusiju, Belorusiju i Eritreju. Kao što Crne rupe u svemiru gutaju zvezde i materiju tako Crne rupe na Zemlji gutaju svoje građane koje ne podržavaju tirane na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA