Vreme čitanja: oko 4 min.

Žene ruskih vojnika koji se istraumatizovani i agresivni vraćaju iz rata dobile priručnike: "Izdrži bilo šta!"

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ruskinje su upozorene da bi borci mogli da se vrate kući kao seksualni sadisti kojima je potrebna nasilna "naknada štete", pa su im ponuđeni priručnici koji im pomažu da se nose s tim

  • 1
Ruski vojnici rusija vojska Foto: Tanjug/AP

Ruskinje su upozorene da bi borci mogli da se vrate kući kao seksualni sadisti kojima je potrebna nasilna "naknada štete", piše Daily Mail.

Priručnik za supruge vojnika ističe duboke psihološke promene s kojima se suočavaju borci raspoređeni na frontu.

"Promene se mogu manifestovati u privremenoj netoleranciji na dodir i smanjenju seksualne želje", navodi se u priručniku.

"Međutim, mogu se izraziti i povećanim seksualnim uzbuđenjem, potrebom za čestim seksualnim odnosima i sklonošću ka agresivnim oblicima seksa."

Žene se savetuju da daju svojim traumatizovanim muškarcima priliku da se "otope" nakon povratka s fronta u Ukrajini.

Muškarci moraju da se "naviknu na činjenicu da je opasnost prošla i da neće biti uboda nožem u leđa", kaže priručnik iz Svesaveznog narodnog fronta, provladine organizacije koju je Putin osnovao 2011. godine za "proaktivne građane".

"Ne preporučuje se prilaziti mu naglo, s leđa. Bolje je prvo govoriti tihim glasom, a zatim mu prići i dodirnuti ga."

"Ako mu ne smeta, grlite ga češće. Treba mu staviti do znanja da može da dođe kod vas u bilo koje vreme."


"Evo tvoje ruke, ti si u blizini i čekaćeš koliko god bude potrebno da tvoj suprug može da pruži svoju ruku tebi u odgovoru."

Žene se savetuju da ne prisiljavaju povratnike da pričaju o onome što su doživeli usred užasa rata, niti da ih uznemiruju ako se vrate onesposobljeni, kao što su mnogi.

Nikada ih ne bi trebalo upoređivati s drugim muškarcima koji se možda lakše prilagođavaju.

"Često se dešava da se muž po povratku povuče i ništa ne govori", objašnjava priručnik.

"U tom slučaju, treba pokušati da ga navedete da želi da govori. Recite mu: 'Tvoje iskustvo je veoma važno. I možeš ga podeliti kada budeš smatrao da je pravo vreme'".

"Samo budi tu i pokaži mu da kada bude spreman da priča, odgovorićeš na njegovu želju i saslušati ga. Nauči da slušaš tišinu i samo budi tu."

Žene ne bi trebalo da kritikuju borce koji se vraćaju kući čak i ako postavljaju rešetke na prozore svog stana kako bi se osećali sigurnije, spavaju u odeći ili se ponašaju neprikladno.

"Važno je za vas same da razumete da iza ovoga leži potreba za sigurnošću koja je izgubljena tokom borbi", rečeno je ženama.

"Podržite ga i recite: 'Ako želiš da postaviš rešetke, uradi to ako se osećaš sigurnije'."

Suprugama se savetuje da ne kažu da "razumeju" povratnike, već umesto toga: "Ne mogu ni da zamislim kroz šta si prošao."

Takođe im se savetuje da muškarci možda trebaju specijalističku psihološku pomoć nakon što su videli brutalnost koju je izazvala Putinova invazija na Ukrajinu.

"Reci svom mužu da je PTSP normalna reakcija tela nakon specijalne vojne operacije i da stručna pomoć može pomoći da se to prevaziđe", navodi priručnik. "Pobrini se da ne krivi sebe."

"Pokušaj da objasniš da PTSP nije slabost ili neuspeh, već uobičajena reakcija na stres i traumu, i važno je dobiti pomoć radi njegove dobrobiti."

Priručnik je kritikovala aktivistkinja za ljudska prava Alena Popova koja je rekla da se od ruskih žena očekuje da reše haos koji je stvorio Putinov rat.

"U suštini, ženama se govori 'progutaj to, moraš biti tu bez obzira na to šta on radi'. Nema sumnje da je PTSP 'stvaran' i da je rat 'strašan'. On uništava i uništava psihu svake osobe", rekla je ona.

"Ali žena ne treba da trpi sve zato što njen muž ima PTSP. Njegova agresija još manje. Agresija i nasilje - bilo koje nasilje - nikada neće biti opravdano ničim", dodala je.

"Iskustvo prethodnih ratova je pokazalo da državu nije briga za psihu ljudi koje su poslali tamo."

Ona se požalila da provladin priručnik govori ženama da moraju biti 'ponosne' i podržati svoje muškarce 'čak i ako koristi nasilje'.

"Porodice koje je on i njegov sistem uništio…sada očigledno moraju da kažu hvala za to. A žene, po njihovom mišljenju, moraju trpeti i pokoravati se. Ali žene neće to trpeti u tišini. I njihovi glasovi postaju sve glasniji", rekla je.

Stotine ubistava, silovanja i prebijanja navodno su počinili povratnici iz rata, uključujući osuđenike koje je Putin oslobodio i pomilovao zbog tog što su prihvatili da u zamenu za robiju odu u rat u Ukrajini.

Putin je s ponosom nazvao svoje borce u Ukrajini "novom elitom".

Bivši plaćenik Vagnera, Sergej Šahmarov (42), koji se borio za Putina u Ukrajini, proglašen je krivim za silovanje dve učenice, 10 i 12 godina, u Novosibirsku, Rusija, i osuđen na 17 godina u maksimalno obezbeđenom zatvoru.

Još jedan povratnik, Juri Gavrilov (33), navodno je namamio devojčicu od 11 godina u svoj stan i počinio dela silovanja i mučenja u dvočasovnoj agoniji.

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA