Vreme čitanja: oko 3 min.

Turbulencije odnele i život poznatog političara dok je nadletao Balkan: Sve se odigralo u avionu premijera

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čim su spasioci zakoračili u unutrašnjost aviona, ugledali su scene iz horor filma. Beživotna tela su ležala u krvi, sve u avionu je bilo polomljeno i ispreturano

  • 0
Janos Kranidiotis LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Tragična smrt putnika usled turbulencija u avionu Singapore Airlinesa, koji je u utorak morao hitno da sleti na aerodromu Bangkoku, svet je podsetila na tragediju u kojoj je, između ostalog, stradao i poznati grčki političar Janos Kranidiotis.

Tragedija nad Balkanom dogodila se 14. septembra 1999. godine kada su "Falkonom" premijera Grčke put Bukurešta iz Atine krenuli Kranidiotis, koji je tada bio zamenik ministra spoljnih poslova, njegovi sin i  telohranitelj, nekoliko novinara i članovi delegacije.

Grčka delegacija krenula je na balkansku konferenciju, a avion je poleteo nešto posle 18 časova. U letelici su bili Kranidiotis, njegov sin Nikos, direktor diplomatske kancelarije ministra Grigoris Papadopulos, savetnica ministra Marija Gargani-Begliti, telohranitelj Nikos Asimakopulos, novinari Alfonsos Vitalis, Dimitris Pantazopulos, Nina Asimakopoulou, kapetan Janis Andrulakis, kopilot Grigoris Sinekoglou, inženjer aviona Mihalis Papadopulos, stjuardesa Ana Velisariju i snimatelj Panajotis Pulos.

Vreme tokom leta je bilo odlično, na nebu nije bilo ni oblačka. Kako prenose grčki mediji, oko 19.03, kada su preletali područje Sofije, letelica je delimično smanjila visinu. Po ulasku u Rumuniju, kapetan je tražio i dobio dozvolu da se spusti još niže. Sve je teklo normalno i letelica se kretala brzinom od 750 kilometara na sat. Onda se dogodila tragedija!

Avion je odjednom počeo da propada i ponovo se penje nekontrolisano. U letelici je nastala panika. Putnici koji nisu bili vezani odleteli su iz svojih sedišta i počeli da udaraju o zidove letelice i tako nekoliko puta dok je avion ludački cimao gore dole. Mnogi su zadobili teške povrede glave, grudnog koša, eksremiteta, svuda je bilo krvi.

Pilot je odmah kontaktirao kontrolni toranj i tražio prioritet za sletanje i molio da čekaju ekipe Hitne pomoći, jer u letelici, kako je tada naveo, ima mnogo povređenih.

Odmah nakon odobrenja, Andrulakis je uspeo da bezbedno prizemlji falkon na aerodrom Otopeni u Bukureštu i letelica je odmah preusmerena na VIP deo piste.

Spasilački timovi su uz velike napore, posle više pokušaja, uspele da otvore vrata kabine i sklone srušene stvari kako bi stigli do putnika. Čim su zakoračili u unutrašnjost aviona, ugledali su scene iz horor filma. Beživotna tela su ležala u krvi, sve u avionu je bilo polomljeno i ispreturano. Letelica je izgledala kao da je neko bacio bombu unutra, čak je napukao i krov aviona.

Stravične vesti

Nažalost, spasioci su ubrzo shvatili da za sedam putnika više ništa ne mogu da učine. Ubrzo su njihova beživotna tela počeli da izvlače napolje. Iz Falkona su izneta tela Kranidiotisa, njegovog sina Nikolasa, novinara Dimitrisa i Nine, telohranitelja Nikosa i inženjera Mihalisa.

Panajotis Pulos, koji je prebačen u bolnicu u Grčkoj kasnije je podlegao povredama. Diplomata Grigoris Papadopulos zadobio je veoma teške povrede. Mariji Gargani-Begliti imala je polomljenu ruku i posekotine i modrice na glavi i drugim delovima tela.

Troje "prevarili smrt"

Čudnim spletom okolnosti, troje putnika koji je trebalo da budu na tom letu, maltene u poslednjem momentu nisu ušli u avion.

Snimatelj Spiros Fren je u par sati pred poletanje shvatio da mu je tog dana istekao pasoš, pa je kolega Panajotis jurio da ga zameni. Nažalost, nije se živ vratio kući.

Fotograf Hristos Bonis, koji je uvek pratio Kranidiotisa na putovanjima, na nagovor političara nije krenuo za Bukurešt jer je za nekoliko dana trebalo da se oženi i spremao se za svadbu.

Sam Janos mu je govorio da ne treba ide.

"Ja ću ti doći na svadbu, da igramo, da slavimo! Ideš sa mnom na sledeći put, u Bratislavu", rekao mu je Kranidiotis neposredno pred put u Bukurešt.

Bonis je svojevremeno ispričao da je taj Falkon već bio u problemu kada je sa Kranidiotisom leteo u Keniju. Dok su preletali Etiopiju uhvatilo ih je strašno nevreme i letelica je počela nekontrolisano da ponire i "drma" levo-desno. Nastala je panika, ali je pilot uspeo da povrati kontrolu...

Treći "nesuđeni" putnik bio je Nikos Meletis, novinar koji je radio za ERT i Etnos. Međutim, imao je problema sa dozvolom, pa je Dimitris umesto njega krenuo na put, na kojem je tragično stradao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA