≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakvo je ovo čudo? Amerikanci objavili prve fotografije leta novog nuklearnog bombardera

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Testiranja se vrše u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kalifotniji i ako sve bude proteklo kako treba narednog proleća ova letelica će biti rapoređena u oružane snage Sjedinjenih Država

  • 6
B-21 Foto: US Air Force / Ferrari / Profimedia

Američko ratno vazduhoplovstvo objavilo je prve fotografije svog najnovijeg nuklearnog stelt bombardera "B-21 Rajder" u letu! Kako je preneo "USA Today" let ovog aviona je obavljen u Kaliforniji.

"Testovi protiču bez problema. Sve funkcioniše i pomaže nam da učimo o jedinstvenim karakteristikama ove platforme, ali na vrlo efikasan način", rekao je Endru Hanter, pomoćnik sekretara Vazduhoplovnih snaga za nabavku tokom sastanka Odbora za oružane snage u Senatu, ranije ovog meseca.

Testiranja se vrše u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kalifotniji i ako sve bude proteklo kako treba narednog proleća ova letelica će biti rapoređena u oružane snage Sjedinjenih Država. Vazduhoplovne snage i kompanija "Nortrop Gruman", koja proizvodi letelicu, predstavili su prvi put "B-21 Rajder", novi, dalekometni bombarder sposoban da nosi nuklearno oružje, u decembru 2022.

"B-21" je dobio ime po Dulitl napadu iznad Tokija 1942. i sposoban je da nosi nuklearno i konvencionalno naoružanje, što ga čini naprednijim od bilo kog aktuelnog borbenog aviona. Kada "B-21" uđe u službu, vazduhoplovna baza Elsvort u Južnoj Dakoti biće centralna operativna baza i centar za obuku. Rezervne baze biće Vajtman u Misuriju i Dajes u Teksasu.

Napravljen je da funkcioniše borbenom okruženju budućnosti. "B-21" će imati ključnu ulogu u obezbeđivanju prednosti Amerike u vazduhu. "B-21" će zameniti trenutne modele "B-1" i "B-2" i biće okosnica flote bombardera američkog vazduhoplovstva. "B-21" je prvi novi američki nuklearni bombarder u više od 30 godina i jedan je od šest koji se trenutno proizvode u SAD.

Vazduhoplovne snage sAD su najavile renije da će imati sto letelica ovog tipa.

Tehničke karakteristike

Dužina: 16 metara

Rapon krila: 40 metara

Težina (prazan): 31.751 kilogram

Maksimalna težina: 81.647 kilograma

Maksimalna brzina: 0,8 maha

Cena: Oko 700 miliona dolara po komadu

(Telegraf.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA