Vreme čitanja: oko 1 min.

Kandidat za lokalne izbore špijunirao vojne ciljeve NATO, informacije prenosio Rusima? Određen mu pritvor

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Odlučio sam da objavim svoju nameru da se kandidujem za gradsku kuću Ploještija", objavio je Aleksandru Piščan 22. marta na svojoj Fejsbuk stranici

  • 0

Aleksandru Piščan, političar iz Ploeštija, u Rumuniji, uhapšen je zbog sumnje da je špijunirao u korist Rusije.

U martu je političar najavio svoju kandidaturu za lokalne izbore za gradsku kuću Ploeštija, prenose lokalni mediji.

"Odlučio sam da objavim svoju nameru da se kandidujem za gradsku kuću Ploještija", objavio je Aleksandru Piščan 22. marta na svojoj Fejsbuk stranici.

Tužioci DIICOT-a saopštili su u petak da su priveli rumunskog državljanina koji je osumnjičen da je počinio dela špijunaže u korist Rusije, prateći, fotografišući i prenoseći informacije preko ruske ambasade u Bukureštu o vojnim ciljevima u Rumuniji, uključujući NATO.

"Tužioci Uprave za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma – Centralna struktura su 23.05.2024. godine odredili pritvor optuženom državljaninu Rumunije, protiv koga se vodi istraga zbog izvršenja krivičnog dela izdaja. Iz dokaza priloženih u predmetu proizilazi da je počev od 2022. godine on vršio nadzor nad nekim rumunskim ili NATO vojnim ciljevima koji se nalaze u blizini grada Tulčea, prikupljajući informacije vojne prirode i fotografišući vojnu borbenu opremu i kretanje osoblja u pograničnom području sa Ukrajinom, koje je uputio diplomatama iz Ambasade Ruske Federacije u Bukureštu. Nakon pretresa kuća, identifikovano je i oduzeto nekoliko dokaznih sredstava", rekao je DIICOT.

Na predlog DIICOT-a, Apelacioni sud u Bukureštu odredio je preventivno hapšenje okrivljenog u trajanju od 30 dana.

(Telegraf.rs)

Video: Vučićeva poruka iz Njujorka: "Ja sam večeras ovde završio karijeru, ovo mi je bio ekser u sanduku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA