Orban poslao pismo čelnicima EU nakon sastanka sa Putinom: Podeljeno je u 9 tačaka, otkriveno šta u njemu piše

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Evropska unija i njeni lideri su prekinuli komunikaciju sa Moskvom usledsankcija uvedenih Rusiji nakon početka invazije

Portal Politico imao je uvid u pismo koje je mađarski premijer Viktor Orban poslao čelnicima Evropske unije nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimorom Putinom u Kremlju. U najkraćem, kako navodi Politico "Orban bi mogao da zameni Dmitrija Peskova kao novo portparol Kremlja".

U tom pismu, mađarski premijer podvlači Putinove maksimalističke zahteve po pitanju Ukrajine. Pismo je poslao Šarlu Mišelu, predsedniku i drugim članovima Evropskog saveta. U njemu Orban iznosi Putinovo razmišljanje o statusu rata u Ukrajini, kao i šta Orban misli da bi Evropska unija trebalo sledeće da uradi.

Podseća se da je Orban bio u samonametnutoj mirovoj misiji tokom koje je redom posetio Kijev, Moskvu i Peking, gde se sastao sa liderima Ukrajine, Rusije i Kine. Turneja je usledila nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela mesto rotirajućeg presedavanja Unijom.

Orban je Mišelu poručio da, prema Putinu, "nije vreme da se bude na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga", bez nuđenja dokaza o situaciji na frontu. Pismo je datirano na peti jul i podeljeno je na devet tačaka. U njemu se ne navodi činjenica da je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Orban, koji demantuje da je tokom posete Moskvi izosio predloge u ime Evropske unije, naveo je da "ruska strana procenjuje kako ukrajina na mesečnom nivou gubi između 40.000 i 50.000 vojnika, koji su poginuli ili ranjeni". istvoremeno se ne vrši procena ruskih žrtava u ratu.

"Rusija je spremna da razisli o svakm predlogu za prekid vatre koji neće služiti da se ukrajinska vojska relocira ili reorganizuje", navodi se još u pismu bez objašnjena šta Putin misli pod tim.

Iz Orbanovog ugla, on navodi da je tokom sastanka stekao utisak da Putin možda veruje da je u interesu Evrope da se vrati na period ekonomskog rasta i trajnog mira, što je pre moguće.

"Šanse za mir su minimalne zbog činjenice da su blokirani diplomatski kanali i da nema direktnog dijaloga između strana koje vode glavnu ulogu u kreiranju uslova za mir", naveo je još Organ.

Evropska unija i njeni lideri su prekinuli komunikaciju sa Moskvom usledsankcija uvedenih Rusiji nakon početka invazije.

Orbanova poseta Moskkvi biće tema današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica koji će se održati u Briselu.

(Telegraf.rs)

Video: Šta svaki državnik mora da uradi pre sastanka sa Putinom?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA