Osuđen profesor, jer je držao čas na Kalemegdanu!

Iako nastavnik istorije ima pravo i preporuku prosvetnih vlasti da učenike vodi u obilaske kulturnoistorijskih spomenika, profesor u OŠ "Despot Stefan Lazarević" Zoran Pavlović osuđen je što je to učinio

  • 79

Prekršajni sud u Beogradu proglasio je krivim profesora istorije u OŠ „Despot Stefan Lazarević” Zorana Pavlovića jer je "pružao usluge turističkog vodiča, a ne ispunjava propisane uslove iz Zakona o turizmu" kada je grupi dece učesnika manifestacije "Mala matura – veliko srce", pružao informacije o kulturnoistorijskim karakteristikama Kalemegdana.

Profesori i nastavnici koji se trude da svoja predavanja učine zanimljivijim svojim đacima, pa ih vode na znamenite istorijske i kulturne lokacije, mogu da završe kod sudije za prekršaje, baš kao Pavlović.

U presudi Prekršajnog suda navedeno je da je okrivljeni profesor istorije kriv zato što je "pružao usluge turističkog vodiča, odnosno informacije o kulturnoistorijskim karakteristikama lokaliteta grupi dece učesnika manifestacije "Mala matura – veliko srce", a ne ispunjava propisane uslove iz Zakona o turizmu", piše "Politika".

Iako Pavlović nema položen stručni ispit za turističkog vodiča on je đacima govorio o prestonici srpske države i izgradnji bedema i kula Beogradske tvrđave u doba despota Stefana. Sud je školi naložio da plati sudske troškove.

– U obilazak Kalemegdana tog 21. maja prošle godine poveo sam dvadesetak đaka OŠ "Despot Stefan Lazarević" i njihove goste, decu sa Kosova i Metohije. Prema planu manifestacije "Mala matura – veliko srce" koju su organizovali Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo za Kosovo i Metohijui grad Beograd, a ta aktivnost je i u skladu sa programom i planom naše škole. Dok smo prolazili pored kule koju je podigao despot Stefan Lazarević, deci sam objašnjavao po čemu je taj deo tvrđave značajan. Tada nas je zaustavila turistička inspekcija. Pitali su ko sam i da li imam licencu za obavljanje posla turističkog vodiča. Objasnio sam da se ne bavim turizmom, da me je škola uputila... Insistirali su da naprave zapisnik. Nije mi bilo jasno zašto me legitimišu – priča Pavlović.

Iako nastavnik istorije ima pravo i preporuku prosvetnih vlasti da učenike vodi u obilaske kulturnoistorijskih spomenika, stigla mu je presuda da je kriv.

Pavlović Zoran

– Ne radim u turističkoj nego u obrazovnovaspitnoj delatnosti, po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zbog čega sam kriv? Zato što u Zakonu o turizmu ne stoji da nastavnici mogu da vođe đake u obilazak spomenika istorije? Mnogo je bolje držati čas istorije na mestu nekog istorijskog događaja, kada za to postoje uslovi. Najmanje 70 puta sam to i uradio za 11 godina nastavničkog staža. Zar je to za osudu – negoduje Pavlović.

Presuda je pokrenula i pitanje da li će škole od sada morati da angažuju i plate vodiča i da se nadaju da će oni biti bolji od nastavnika?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KaleBrdo

    29. april 2014 | 00:37

    Što ne nafataše Dačića onomad kada je onako stručno glumio, bez licence, turističkog vodiča na Kalemegdanu? Znate ono: kale - brdo...

  • Joca BG

    29. april 2014 | 00:54

    On je osudjen zato sto je drzao cas , a onaj monstrum od nastavnika iz NP sto je seksualno uznemiravao onu ucenicu i zvao je kod sebe u sobu za njega nema dokaza treba pobeci odavde nema vise zivota u Srbiji

  • Darko

    29. april 2014 | 00:41

    Dobrodosli u Srbiju! Ne stidim se sto sam Srbin, stidim se sto jos uvek zivim ovde!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA