Prijava protiv policajca koji je ubio psa u Kosjeriću!

Udruženja građana upozoravaju da su policijski službenici dužni da primene zakon i podrže vladavinu prava i da se u svom radu pridržavaju nacionalnih i međunarodnih standarda policijskog postupanja, što podrazumeva i ograničenost i uzdržanost u upotrebi sredstava prinude

  • 26

Udruženja građana Feniks, Nada za životinje – Riška i LINK PLUS uputila su danas Sektoru unutrašnje kontrole policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pritužbu na rad policijskog službenika zaposlenog u Policijskoj stanici Kosjerić koji je, prema navodima više medija, početkom nedelje hicima iz službenog pištolja usmrtio vlasničkog psa mešanca izuzetno sitne građe, prilikom ulaska u dvorište građanina u selu Godečevo.

Udruženja koja javno zastupaju dobru upravu i vladavinu prava upozoravaju da su policijski službenici dužni da primene zakon i podrže vladavinu prava i da se u svom radu pridržavaju nacionalnih i međunarodnih standarda policijskog postupanja, što podrazumeva i ograničenost i uzdržanost u upotrebi sredstava prinude.

Zakonom o policiji propisano je da prilikom primene sredstava prinude njihova upotreba mora da bude postupna, odnosno od najlakšeg prema težem sredstvu prinude i, u svakom slučaju, uz minimum neophodne sile.

- Smatramo da postoji osnovana sumnja da policijski službenik PS Kosjerić u navedenom slučaju nije postupio u skladu sa načelima profesionalizma, zakonitosti u radu i srazmernosti u primeni policijskih ovlašćenja i da nije poštovao princip rada sa najmanjim štetnim posledicama - navode udruženja građana.

S obzirom da se efikasnom kontrolom rada policije u cilju otkrivanja i sprečavanja svih vidova zloupotreba, nepravilnosti u radu i prekoračenja ovlašćenja, ostvaruje zaštita osnovnih ljudskih prava i sloboda, garantovanih ustavom, zakonom i međunarodnim konvencijama iz oblasti ljudskih prava i sloboda, predlažemo da ovlašćena službena lica Sektora unutrašnje kontrole policije izvrše kontrolu i da nas obaveste o rezultatima svojih ispitivanja i o predlozima za pokretanje odgovarajućih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti policijskog službenika PS Kosjerić, navodi se u prijavi koju su udruženja građana uputila Sektoru unutrašnje kontrole policije MUP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Bakster

    14. avgust 2014 | 17:18

    Nema sta,po izgledu psa je jasno da je zivot "policajca" bio ugrozen...Elem,dajete tim ljudima oruzje,uvedite visestepeni psiho test prilikom prijema...

  • Dogma

    14. avgust 2014 | 17:28

    Pravda za Dzekija!!!

  • The Spatula

    14. avgust 2014 | 20:37

    Dobro je kad nije istrcao labrador, izvadio bi zolju iz gepeka, bilo bi tu i vise zrtava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA