HRVATI NAM UKRALI 7.000 IKONA: Niko ne zna gde je veliko blago SPC!

Posle progona Srba sa teritorija Hrvatske, kulturno nasleđe ostalo je tamo i bilo je izloženo ne samo pljačkanju i uništavanju, nego i miniranju i rušenju do temelja

  • 32

Tokom ratova u Hrvatskoj devedesetih, nestalo je 7.000 ikona, bogoslužbene knjige, arhivska građa i mnogo drugih predmeta koje su pripadale Srbiji i njenom narodu. Susedna zemlja pokušava da uceni ovim našu državu, zbog ulaska u Evropsku uniju i vraćanja umetničkog blaga.

Hrvatska traži oko 46.000 različitih umetničkih dela, a polovina tog je već vraćena u muzeje, galerije i crkve. Zbog ovog problema obeju strana, formirana je Komisija za povraćaj kulturnih dobara kojom predsedava pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju Asja Drača.

- Imene članova komisije ulivaju poverenje i uveren sam da će drugačije nego dosad pristupiti ovom problemu. Dosadašnje članove komisije kao da nije interesovalo šta mi koji smo iz tih krajeva i koji smo sve vreme bili na terenu, učestvovali u spasavanju tog blaga, imamo da kažemo - rekao je savetnik u Istorijskom muzeju Srbije i predsednik Asocijacije izbeglica iz Hrvatske Milojko Budimir.

- Primerenije bi bilo da Hrvatska odgovori šta je sa kulturnim blagom koje je posle progona Srba ostalo tamo, a koje je bilo izloženo ne samo pljačkanju i uništavanju, nego i miniranju i rušenju do temelja. I zato Srbija mora uzeti u ozbiljno razmatranje pitanje srpske baštine u Hrvatskoj. Ne da potražuju da se ona prebaci u Srbiju, već da se utvrdi šta je na crnom tržištu, a šta u hrvatskim institucijama, a da mi to ne znamo - dodao je Budimir.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    7. decembar 2014 | 19:51

    Можда ће покатоличени да се врате својој исконској вери, па су их зато украли!

  • dzin

    7. decembar 2014 | 19:21

    Veliki evropljani nema šta...

  • Vase ime

    7. decembar 2014 | 18:56

    Mizerna kolicina otetih kulturnih dobara u odnosu na onu 1941-45. Ali svakako ogromna i nedopustiva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA