O NJEMU NAS NISU UČILI: Ovaj Srbin je toliko važan, a o njemu nismo znali ništa! (VIDEO)

Možda niste znali da je jedan Srbin bio zadužen za razgraničavanje Kine i Rusije. Bio je najmoćniji Srbin 18. veka, Srbi su ga zaboravili, ali ga ruska istorija pamti i pominje kao sposobnog diplomatu i velikana

  • 21

Sava Vladislavić Raguzinski ili "grof Raguzinski" (1668. - 1738.) bio je ruski diplomata, srpskog porekla, na dvoru ruskog cara Petra Velikog.  Bio je carev čovek od poverenja.

Obavljao je, na šta skreće pažnju i Jovan Dučić, najbolji biograf Save Vladisavića, za rusku državu izuzetno važne finansijske i diplomatske poslove.

Poverene su mu mnoge diplomatske misije. Ali najznačajnija je Kjahtinski dogovor, kojim se regulisalo razgraničenje Rusije i Kine, čime je održan mir između dva velika carstva. On je i osnivač ruske obaveštajne službe.

Za ove zasluge nagrađen je titulom grofa, a omogućeno mu je i da u Sibiru podigne grad i tvrđavu, u čijem je centru izgradio crkvu Svetog Save.

Time je postao najmoćniji Srbin 18. veka. On se kod ruskog cara zalagao za pomoć pri oslobađanju srpskog naroda na Balkanu. Bio je patriota i nikad nije zaboravio korene.

Sebe je voleo da zove grofom Ilirskim. Danas pomalo zaboravljen među Srbima, ali ruska istorija ga pamti i pominje kao sposobnog diplomatu i velikana.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Srbija danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    17. decembar 2014 | 15:51

    Radio je za Ruse, sta mi imamo s njim kad nista nije cinio za Srbiju?

  • Dag

    17. decembar 2014 | 14:22

    Daleki predak Jovana Ducica - Duke,kako je voleo, da bude nazivan.Izuzetno znacajan za rusku istoriju.A kakve je ,on, veze imao, sa Srbijom u XVIII veku?... (Osim, ako nije stitio, ruske interese.Inace je poznato, da je otkupio kao roba,Puskinovog pradedu.)...

  • Herceg

    17. decembar 2014 | 14:03

    Srbin Hercegovac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA