NEMA DOGOVORA: Evropski lideri odbili zahtev Kijeva za mirovne snage!

- Znamo koja su ukrajinska očekivanja danas (na samitu), ali je nemoguće uputiti vojnu misiju - rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom

  • 4

Evropski lideri odbili su zahteve Ukrajine za upućivanje mirovnih snaga u sukobom zahvaćeni istok te zemlje, pošto su posmatrači OEBS-a javili da je intezivirano granatiranje u selu Širokine u blizini strateškog grada Marijupolja, koji je pod vladinom kontrolom.

AMERIKA JE KRIVAC ZA SVE MODERNE RATOVE: Rusi tvrde da je SAD koristila vojnu silu u više od 50 sukoba!

Najviši zvaničnici Evropske unije (EU) na samitu u Kijevu, međutim, postigli su dogovor o većoj humanitarnoj pomoći Ukrajini, koja se, kako su istakli, bori protiv proruskih snaga na istoku, prenela je u sinoć agencija AFP.

Francuska agencija navodi da evropski i američki saveznici oklevaju da u Ukrajinu pošalju oružje ili vojnike iz straha od eskalacije sukoba koji je narušio njihove odnose sa Moskvom.

- Znamo koja su ukrajinska očekivanja danas (na samitu), ali je nemoguće uputiti vojnu misiju - rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Tusk je dodao da će EU poslati "u najkraćem mogućem roku civilnu misiju da proceni humanitarnu situaciju u Ukrajini".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

S druge strane, lideri EU izvršili su pritisak na Ukrajinsku vladu da ubrza reforme i "očisti ukrajinsku politiku i biznis" u zamenu za bliže veze sa Unijom.

- Drugi žele da odlože stupanje na snagu ovog sporazuma o slobodnoj trgovini - rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker misleći na Rusiju koja se protivi aktiviranju potpisanog sporazuma Ukrajina- EU.

On je dodao da nije mudar potez niti dobra ideja, dodaje Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Sporazum je već jednom odložen. Mi ga odlažemo, odlažemo, odlažemo. Moramo (dopustiti) da taj sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu od januara 2016 - rekao je Junker posle razgovora sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Jacenjuk je naveo da "niko ne može da ima bilo kakvu sumnju da će sporazum o slobodnoj trgovini stupiti na snagu od 1. januara 2016".

Na samitu u Kijevu, ukrajinski predsednik Porošenko dodao je da će njegova zemlja biti sposobna da ispuni uslove da podnese zahtev za članstvo u EU, u roku od pet godina, navodi AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORKI

    28. april 2015 | 13:27

    ŠTA JE . PRPA. LEŠINARI

  • daleko je EU

    28. april 2015 | 11:53

    "Na samitu u Kijevu, ukrajinski predsednik Porošenko dodao je da će njegova zemlja biti sposobna da ispuni uslove da podnese zahtev za članstvo u EU, u roku od pet godina, navodi AP." AKO NASTAVITE SA DOSADAŠNJOM POLITIKOM,ZA PET GODINA UKRAJINA NEĆE POSTOJATI,NA ŽALOST.

  • Marko

    28. april 2015 | 13:56

    Pa naravno da nece odobriti mirovne snage. Oni tako mogu da okupiraju kvazi drzave. Nece slati svoje vojnike da ginu, jer se prorusi nece libiti I na njih da pucaju, a onda ce EU da ih bombarduje... al kad bi se zezali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA