SIROMAŠNE ALBANKE RATUJU NA STRANI ISLAMSKE DRŽAVE: Evo koje devojke su najčešće na meti islamista!

- Oko 20 žena je bilo ili su i dalje uključene u borbe u Siriji. Stare su u proseku 24 godine. Njihovo ekonomsko stanje uglavnom je teško. Nažalost, imaju samo osnovno obrazovanje - rekao je Šatroli

  • 10

Na debati Kosovenskog centra za bezbednosne studije na temu "Uloga žene u sprečavanju nasilnog ekstremizma" održanoj u Vučitrnu, kosovski organi su saopštili da oko 20 žena sa Kosova učestvuje u borbama u Siriji i Iraku na strani militantne grupe “Islamska država” i da nadležni organi svakodnevno rade na sprečavanju odlaska Albanaca na strana ratišta.

ISLAMSKA DRŽAVA PRETI: Izbeglice čine veliki greh protiv Boga jer beže u Evropu!

Fljorim Šatroli iz Odeljenja za sprečavanje nasilnog ekstremizma u Policiji Kosova, kažu da se žene koje su otišle za Siriju i Irak tretiraju kao žrtve, pošto se smatra da su one pod pritiskom pristale da se pridruže toj grupi.

- Oko 20 žena je bilo ili su i dalje uključene u borbe u Siriji. Stare su u proseku 24 godine. Njihovo ekonomsko stanje uglavnom je teško. Nažalost, imaju samo osnovno obrazovanje - rekao je Šatroli.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

On je dodao da je Policija Kosova evidentirala nekoliko slučajeva koji se tiču zajedničkog odlaska muškaraca i žena na strana ratišta.

- Činimo sve napore kako bismo tako nešto sprečii. Trudimo se da vratimo te osobe koje su pod pritiskom otišle, tako što su bile zloupotrebljene i loše informisane o veri - kazao je Šatroli.

On je zatražio od Odbora Islamske zajednice na celom Kosovo da posebno mlađoj generaciji jasno objasne obaveze i pravila religije.

- Islamska zajednica i mi kao društvo imamo obavezu da objasnimo svakoj mladoj osobi, svakom čoveku, učešće u ovakvim borbama. Treba da im se objasni šta je tačno podrazumeva religija, a kada se radi o “džihadu” – rekao je Šatroli.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Odbora Islamske zajednice u Vučitrnu, Šemsi Rahimi, je istakao da u džamijama na Kosovu nije bilo slučajeva u kojima se neko poziva da učestvuje na ratišta i naglasio da uloga žena u spečavanju nasilnog ekstremizma treba da bude suštinska.

- Ne postoji imam koji je rekao “Idite u Siriju”, ili propovedao o tome. Ukoliko mislite da takvi postoje, javite nam ko su oni. Ukoliko se za jednog imama sumnja tako nešto, to ne znači da je kriv sve dok sud to ne odluči - rekao je Rahimi.

Aferdita Mikulovci, zamenica direktora Regionalne Kosovske policije u Južnoj Mitrovici, je rekla da se policija bori protiv ove pojave ali da nedostaje podrška ostalih institucija.

Prema zvaničnim podacima, oko 300 osoba sa Kosova bilo je uključeno u rat u Siriji ili Iraku.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(S.S./ Izvor: RSE)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    11. septembar 2015 | 23:49

    Ja kao Bosanac nemam pravo kritikovati Albance kad ima istih slucajeva i ovdje kod nas. Ono sto me najvise cudi je kad vidim mlade pokrivene djevojke od glave do pete, kao da su u Teheranu. Neka prica ko sta hoce, ali Islam se je postepeno evolvirao u jednu ekstremnu formu cak i ovdje kod nas, a zato su odgovorni svi na celu drzave. Sistematska desekularizacija je napravljena i sprovedena po svim institucijama, a skola i religija nikad ne bi smjele biti pod istim krovom. Ja svojoj djeci nisam dozvolio da idu na casove vjeronauke i mogu vam reci da su mentalno zdravija od onih koji pohadjaju vjeronauku. Ne moze niko nikoga danas natjerati da ide u Siriju na ratiste...nije Sirija odmah iza coska pa da se moze skoknuti tamo, i jos nekog prisiliti da ide tamo. Neko prvo treba biti potpuno ispranog mozga da bi cak i mislio da ima pravo ici u stranu drzavu da bi tamo uspostavljao svoju bolesnu ideologiju. Ova gospoda je zaboravila spomenuti taj mali detalj o vjeronauci po osnovnim skolama koja itekako doprinosi ekstremizmu. Ako razmislite malo bolje, niko se nije rodio kao ekstremni katolik, musliman, itd. Takva razmisljanja su naucena u ranoj mladosti, sto se kasnije odrazava i u ponasanju.

  • Perica

    11. septembar 2015 | 20:22

    Polupismene debiluše.

  • Duki

    11. septembar 2015 | 21:36

    Sta ce one da ratuju mogu samo da ciste pistolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA