DOGOVOR RUSA I AMERA: Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Siriji

Nacrt rezolucije o Siriji sadrži ranije usaglašene rokove za formiranje prelazne vlade i organizovanje izbora pod nadzorom Ujedinjenih nacija

  • 0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o podršci planu mirovnog procesa u Siriji, javljaju agencije, pozivajući se na diplomatske izvore.

GODIŠNJICA ARAPSKOG PROLEĆA: U 2 minuta pogledajte kako je počeo HAOS koji i dalje traje (VIDEO)

Prethodno su stalne članice postigle dogovor o tekstu nacrta rezolucije.

STRAVIČNI ZLOČINI ASADOVOG REŽIMA: Kroz ovakvu torturu su prolazili oni koji su mu se našli na putu (VIDEO)

Kako navodi Rojters, stalna predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer telefonom je prenela nestalnim članicama Saveta bezbednosti sadržaj nacrta rezolucije.

Nacrt rezolucije o Siriji sadrži ranije usaglašene rokove za formiranje prelazne vlade i organizovanje izbora pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

Agencija je prenela da se rezolucijom o Siriji predviđa da tokom ovog meseca budu stvoreni mehanizmi za nadgledanje poštovanja primirja u toj zemlji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prema usaglašenom tekstu rezolucije, kriza u Siriji može se rešiti političkim procesom koji je u skladu sa zakonitim težnjama sirijskog naroda, prenosi Sputnjik.

Predviđeno je da generalni sekretar Ujedinjenih nacija pripremi izveštaj o mogućnosti stvaranja mehanizama za nadgledanje primirja, kao i za okupljanje najšireg mogućeg spektra opozicionih grupacija u Siriji radi pregovora sa Damaskom.

Teskt sadrži i poziv stranama koje učestvuju u sukobu u Siriji da pod hitno omoguće dopremanje humanitarne pomoći u tu zemlju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA