POJEDU KILOGRAM URMI ODJEDNOM, DRŽE PO 3 JAJETA U DŽEPU: Evo kako danas KRADU po supermarketima u Srbiji!

Kada pogledate sledeću listu proizvoda koji se najčešće kradu u marketima, verujemo da ćete ostati poluotvorenih usta

  • 45

Krađa u supermarketima postala je svakodnevna pojava, ljudi više nemaju ni stida ni srama, pa tako u njihovim džepovima završe kreme, sapuni, slatkiši, jaja, toblerone, i ostale "sitnice" koje se lako sakriju od oka prodavaca, a i obezbeđenja.

LOPOVI U SRBIJI IMAJU NOVI SISTEM KRAĐE: Nećete verovati kako pljačkaju radnje

U poslednje tri godine, izvršeno je 46.000 krađa, a da taj podatak ne bi ostao samo puko svođenje manjka u radnjama, dokazao nam je i menadžer jednog lanca marketa u Srbiji, D. Maksimović, koji osim što je potvrdio ono što smo i sami znali, da se broj lopova u Srbiji enormno povećao, otkrio nam je i one najnebuloznije, bizarne primere krađa u supermarketu. 

- Imamo veliki promet u radnji, obrt pazara i robe koja se proda u toku dana je jako veliki, zato manjkovi koji na šestomesečnom nivou iznose i više miliona dinara zahvaljujući svakodnevnoj krađi kupaca, budu pokriveni, tj. ne oštete budžet firme. U suportnom, tj. da nemamo veliki promet, sve manjkove bismo morali da plaćamo iz svog džepa - napominje Maksimović, a u nastavku nam otkriva "fore" kojima se služe lukavi kradljivci.

Kada pogledate sledeću listu, verujemo da ćete ostati poluotvorenih usta.

ONI SU NAJOKORELIJI LOPOVI U SRBIJI, a vi to nikada ne biste pomislili za njih!

1. Papuče

- Bila je jedna jako neobična situacija da je neko ukrao papuče iz radnje, a one u kojima je došao je ostavio, i ostavio poruku "Hvala". To je krađa koju smo svi upamtili po dosetljivosti

2. Sokovi, mleko, limenke, flašice od 0, 5 litara

- Neretko se dešava da na policama nađemo otvorenu flašicu soka, do pola popijenu. Verovatno je neko hteo da se počasti prilikom kupovine, pa zna da ako popije više od pola, a ne ukrade, savest mu je mirna

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

3. Paste za zube, farbe za kosu

- Sve što stoji u kutijama, ali bukvalno sve, oni iskusni lopovi izvade, kutiju uredno ostave na polici, da izgleda kao da je sve u redu, a ovu sitnicu stave u džep

4. Voće, povrće, i sve ono što se prodaje "na meru"

- Ovo nije slučaj sa lopovima, već i sa uglednim ljudima. U našem marketu su u mogućnosti da sami mere, i cenu zalepe na kesu. U takvom sistemu, neki su našli rupu, i stavljaju pogrešne šifre proizvoda, uvek one jeftinije. Recimo, ako kupe jabuke od 200 dinara po kilogramu, ukucaće šifru onih jabuka na akciji, ili onih od 80 dinara i lepo uštede. Da ne pričam o slučajevima, gde u kesu stave limun, koji je u sezoni 300 dinara/kg, a nalepe šifru krompira, koji košta 30 dinara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

5. "samoposluživanje" tokom kupovine

- Kupci često uzimaju sitno voće (trešnje, šljive, urme) dok su u kupovini. slobodno se posluže, i tako za čas može nestati kilogram urmi, niko ih nije kupio, niko nije ukrao, samo su kupci u prolazu slobodno degustirali. Da ne pričam o damama koje idu po radnji, i pljuju košpice iz trešnji okolo, a kada budu opomenute, malo je reći da su zgranute

6. Krađa alkoholnih pića

- Verujem da će sada za praznike biti dosta posezanja za flašama alkoholnih pića, uvek računamo na praznične gužve, pa je u tom periodu kontrola na višem nivou. Često imamo priliku, da kradu uglavnom maloletnici koji se opijaju na kućnim žurkama. Da stvar bude gora, uopšte ne kriju da su ukrali. Tako smo jednom imali priliku da nam je grupa klinaca mahala spolja sa vlašama viskija i smejala nam se u lice. Silu ne bismo koristili nikada, a policija za takve sitne krađe neće ni da dolazi. Dobro rešenje je podizanje skupljih pića na visoke police, gde bi samo radnik mogao da se popenje merdevinama, odnese piće na kasu i naplati račun.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

7. Korišćenje markera i lakova za nokte

- Većina proizvoda u radnji ima barkod, retki su oni koji nemaju. Mnogi su se dosetili pa u krađi markerom ili lakom za nokte precrtaju barkod, koji kasnije ne može da se očita na kasi. To smo shvatili nalazeći gomilu proizvoda sa poništenim barkodovima koje smo ponovo morali da unosimo

8. Krađa jaja

- Budući da se sva prodaju u pakovanju od 10, onima kojima ne treba svih deset, izvade 2-3 iz kutije i stave u džep. Krađa toga je na dnevnom nivou dosta velika, njima posluži za doručak, kolač ili šta već, a nama je ogroman manjak

9. Novine, naočare, čarape, baterije

- Novine su jedna od tih sitnica za koje ni zaposleni ne mogu da veruju da nestaje. Budući da uglavnom stoje blizu izlaza, mnogi "mahinalno" sa kesama uzmu i jedne novine "besplatno" i opušteno izađu. Krađa naočara je svima već dobro poznata, zato ubuduće nemoj da se pitate zašto ne možete da ih probate, jer vam "zuja" stoji na sred čela.

Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image, Telegraf Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image, Telegraf

10. krađa i pre nego što roba uđe u radnju

- To se dešava ispred radnje, kada dobavljač donosi robu. Iako je tada uvek angažovano više radnika, oni koji vide paket nečega ispred radnje, pogledaju levo-desno, paket u kola i nestaju. Dokaza takvih krađa imamo dosta zahvaljujući sigurnosnim kamerama ispred prodavnice.

Nadam se da smo vas dobro opremili sa listom najneobičnijih stvari koje se kradu. Kupci nemilice pune svoje džepove onim što im se učini zgodnim za krađu i nestaju. Ako slučajno i pokušate da im se obratite, prete policijom, zvanjem obezbeđenja, upisivanjem u knjigu utisaka.

Inače, ovaj vid krađe, spada u sitne krađe koje su regulisane članom 203. stav 1. Krivičnog zakonika. Prema njemu sitne krađe rešavaju se u privatnom postupku, a za njega se može izreći novčana kazna, društveno-koristan rad ili kazna zatvora do šest meseci.

Nažalost, redak je broj onih koji ulaze u privatnu parnicu u ovakvim slučajevima, i lopovi prođu nekažnjeno.

Da li ste Vi nekada bili u prilici da prisustvujete nekoj krađi i kako ste reagovali u toj situaciji?

(I.Lazić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K1

    23. decembar 2015 | 15:54

    NAROD JE GLADAN!!!!!obecali su bolje a ja bolje ne vidim.

  • Nikola

    23. decembar 2015 | 16:12

    Sto se tice merenja i kupovine jednog proizvoda a stavljanje cene drugog, jeftinijeg..vi(trgovinski objekti) lepo zaposlite coveka koji ce raditi na tom odeljenju pa se to nece desavati. Ali vama je ocigledno veci trosak minimalac za radnika nego sve sto se ukrade za mesec dana, tako da ne kukajte dzaba. Najbolje i kasirke da sklonite i obezbedjenje i sve zaposlene, da nemate nikakve troskove na radnike, a da kupci lepo dodju, uzmu sta im treba i sve posteno plate na izlazu. To bi za vas bila pesma a?

  • Nenad

    23. decembar 2015 | 16:24

    Cuj prisustvovao,pa ja licno konzumiram proizvode U svakom megamarketu koji se bogati na racun sirotinje jer mu to drzava dozvoljava !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA