U bivšoj Jugoslaviji je za homoseksualizam osuđeno oko 500 muškaraca

Od njih 500, oko pola je osuđeno na uslovne kazne zatvora, a druga polovina na kraće zatvorske kazne

  • 21

Na osnovu Krivičnog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) od 1951. do 1977. godine osuđeno je oko 500 muškaraca za "muški protivprirodni blud", odnosno homoseksualizam - kazao je Feni budući doktorant Filozofskog fakulteta u Zagrebu Frank Dota, koji piše disertaciju o temi 'Javna politička istorija muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj'.

OVAKO IZGLEDA PROSEČAN SRPSKI GEJ: Ovih sedam stvari o njemu sigurno niste znali!

To je izjavio na današnjoj sesiji "Između tradicije i seksualne modernosti: homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji" koju je danas u Sarajevu organizirao Sarajevski otvoreni centar.

Dota je istakao da je od njih 500 oko pola osuđeno na uslovne kazne zatvora, a druga polovina na kraće zatvorske kazne.

- U Hrvatskoj i Srbiji je osuđeno oko 300 muškaraca, dok na ostale četiri bivše republike otpada 200 osuđenih muškaraca - pojasnio je.

Takođe je dodao da je u istom razdoblju u Zapadnoj Nemačkoj osuđeno oko 100.000 muškaraca, u Velikoj Britaniji 70.000, Italiji 30.000, a u Austriji 12.000 muškaraca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kasnije, dodao je Dota, na temelju Ustava iz 1974. godine, krivično zakonodavstvo pripada republikama i pokrajinama, koje je većim delom isto.

- Razlikovali su se u poimanju muške homoseksualnosti. Slovenija u celosti dekriminalizuje i briše termin "protuprirodni blud", dok Hrvatska ostavlja ovaj pojam u delu koji se odnosi na silovanje, odnosno razlikuje homoseksualno i heteroseksualno silovanje - pojasnio je.

Dodao je da dekriminalizaciju sprovode Crna Gora i Vojvodina, a BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija ne.

Tokom istraživanja došao je do podatka da su do 1950. godine u policijskim kartotekama Jugoslavije bila 602 muškarca koja su zavedena kao homoseksualci, a da je od 1947. do 1951. godine osuđeno oko 80 muškaraca i deset lezbijki.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- U BiH je zavedeno njih 88, Crnoj Goru tri, Sloveniji i Makedoniji po 41, Hrvatskoj 201 i Srbiji 190 homoseksualaca. Kazne su mogle biti od najobičnijeg ukora do prisilnog rada sa slobode – istakao je.

Govoreći o dužini kazne za "muški protivprirodni blud", istakao je da je Krivični zakon SFRJ od 1951. do 1960. predviđao kaznu do maksimalno dve godine zatvora, da bi do 1997. kazna bila smanjena do godinu dana.

Po strukturi krivičnog zakona, smatra, to je vrlo blago krivično delo pa je uvek bilo moguće izreći uslovnu ili novčanu kaznu, za razliku od Kraljevine Jugoslavije gde je za takvo delo bila predviđena robija.

(Telegraf.rs/ Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Православац ВЛ

    15. februar 2016 | 10:51

    Содома и гомора! Голи оток за такве умоболнике !

  • Sule

    15. februar 2016 | 10:59

    Ee... Nekad se znao red.

  • Howyesno

    16. februar 2016 | 23:09

    I gle, sto dodjoste da komentarisete kad vam vec u naslovu stoji 'homoseksualnost'? Zato sto vas interesuje tudje dvoriste.... Resavajte svoje probleme i frustracije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA