ŽIVOJIN GAJI NAJLJUĆE PAPRIČICE NA PLANETI: Kada kuva SOS od njih, mora da nosi RUKAVICE I GAS-MASKU! (FOTO) (VIDEO)

- Jedinica za merenje ljutine paprika je skolvil. Domaće paprike ljutine su od 20 do 60, pa možda i 80 hiljada skovila. Ove moje koje gajim su do stotinu i više puta ljuće, od dva miliona do maksimalna dva i po miliona skovila ljutine - kaže proizvođač ljutih papričica

  • 4

Kada Živojin Antić iz Ćuprije sprema ljuti sos mora da nosi gas-masku! Razlog je što svoj sos kuva od najljućih papričica na planeti, koje sam gaji. Da bi ljudi taj sos uopšte mogli da jedu, Živojin ga pravi sa paradajzom, možda najvećim u Ćupriji, koji takođe sam gaji. Jedan plod težak je i do 1,6 kilograma.

OTKRIVEN TAJNI RECEPT: Evo kako da napravite sos za Big Mek! (VIDEO)

Da nema masku na licu, Živojin bi preplakao sate i sate, koliko traje kuvanje sosa na šporetu. Pitanje je da li bi i mogao da diše u blizini šporeta, iako je taj šporet napolju, na sred dvorišta! On na rukama mora da nosi rukavice, jer bi ne plakao, nego vrištao, počeše li nos prstima kojima je dodirivao papričice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Dodatni je problem što tokom kuvanja koža upije toliko ljutine, da je to pakao par narednih dana - kaže Antić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Živojin Antić na tri ara zemlje ima 1.000 sadnica različitih vrsta ljutih paprika od kojih pravi soseve i prodaje ih meksičkim i indijskim restoranima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Imam 56 vrsta najljućih paprika na svetu i one su poreklom iz raznih krajeva sveta, iz Indije, Trinidada i Tobaga, Tajlanda, Konga, Indonezije, Severne Amerike. Prva semena dobio sam na poklon od prijatelja iz Indije - kaže Živojin Antić, proizvođač paradajza i ljutih papričica.

CEO ŽIVOT ČOVEKA SE ODVIJA IZMEĐU DVA HLEBA: Fascinantna priča o običajima za koje sigurno niste znali (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako dolaze iz različitih krajeva sveta, ove ljute paprike dobro uspevaju i kod nas. Najljuća na svetu je zvanično i od pre godinu dana upisana u Ginisovu knjigu rekorda, Carolina Reaper, poreklom iz Amerike, Severne Karoline.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Jedinica za merenje ljutine paprika je skolvil. Domaće paprike ljutine su od 20 do 60, pa možda i 80 hiljada skovila. Ove moje koje gajim su do stotinu i više puta ljuće, od dva miliona do maksimalna dva i po miliona skovila ljutine - kaže proizvođač ljutih papričica.

BLIZANCI ZORAN I BORIS NAPUSTILI GRAD I KUPILI NJIVU: Sada bogovski žive, a o njima priča cela Srbija! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Antić ističe da je njegova proizvodnja organizovana po organskim principima. Za prskanje ne koristi čak ni biološka sredstva koja su dozvoljena. Ipak, naiđu periodi kada je vrlo teško ratovati sa insektima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nemam sertifikat, ali imam poverenje svojih kupaca. Sve što proizvedem, to i prodam. Slično je i sa paradajzom. Gajim jabučar, koji se do pre nekoliko decenija masovno proizvodio na ovim prostorima, dok njegovo mesto nisu zauzeli hibridi. Sa svakog struka uberem u proseku po 10 kilograma paradajza, koji je odgajen po principima organske proizvodnje. Ja svoj paradajz prihranjujem koprivom i gavezom. Ovog leta zabeležio sam i lični rekord. U svom plasteniku uzgajio sam plod težak čak 1,6 kilograma, a ostali su tek nekoliko stotina grama lakši - ponosan je Antić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada su pristigli i paradajz i najljuće vrste paprike, na redu je spremanje sosa, sa maskom na licu. Ko sme da proba, sos može naručiti od proizvođača.

Ovako izgleda kada Antić organizuje za sebe izazov - probanje jedne od najljućih paprika na svetu.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар Џунић

    18. avgust 2016 | 22:29

    Генетски модификовани Хабанеро, ако и парадајз. Иначе сам их први пут пробао у Мексику. Продају се зелене и (зреле) црвене. Њихова љутина је велика, али не ради се само о интензитету, већ о специфичном укусу, који иде уз ту љутину - феноменалне су, али праве хаос док пролазе пробавном системом. Иако бих насецкао минималну количину у салату, тако да је љутина подношљива, након пар сати после ручка бих добијао убрзан рад срца, која би касније престајала, а још након два сата би настајала јурњава у тоалет. Зато Мексиканци имају изреку да Хабанеро "дос весес пика" (два пута пече).

  • ALJ

    18. avgust 2016 | 22:25

    Sefika zovi hitnu i vatrogasce!!!

  • MILE

    18. avgust 2016 | 22:09

    OD TOLIKE LJUTINE OTPADAJU DLAKE MA GDE RASLE.LELEEES...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA