AMERI GURAJU PRST U OKO KIM DŽONG UNU: Bombarderi SAD nadleću Južnu Koreju u znak podrške (FOTO)

Bombarderi su u niskom letu preleteli vazduhoplovnu bazu Osan koja je udaljena 77 kilometara od demilitarizovane zone sa Severnom Korejom i oko 40 kilimetara od Seula

  • 7

Dva američka bombardera B-1 nadletela su Južnu Koreju u demonstraciji moći i solidarnosti sa Seulom nakon nuklearnih proba koje je Severna Koreja izvršila prošle nedelje.

SEVERNA KOREJA IZVELA NAJSNAŽNIJI NUKLEARNI UDAR: Izvazvao zemljotres jačine 5,3 Rihtera!

SAD su poslale vojne avione iz Guama, što su i ranje činile nakon većih provokacija Severne Koreje.

Bombarderi su u niskom letu preleteli vazduhoplovnu bazu Osan koja je udaljena 77 kilometara od demilitarizovane zone sa Severnom Korejom i oko 40 kilimetara od Seula, a pratili su ih južnokorejski i američki lovci. Let je bio zakazan za ponedeljak ali je zbog loših uslova u Guamu odložen za danas.

TESTIRANJE NUKLEARNE BOMBE SEVERNE KOREJE OSETILO SE I U REGIONU: Bosanci registrovali potres!

Komandant američkih trupa u Južnoj Koreji general Vinsent Bruks rekao je da je to "samo jedan primer vojnih sposobnosti i sredstava koje snažan savez (SAD i Južne Koreje) ima na raspolaganju." U međuvremenu, američki izaslanik za Severnu Koreju Sung Kim traži od Ujedinjenih nacija brz i snažan odgovor Pjongjangu, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima u Seulu Sung Kim je rekao i da Vašington ostaje otvoren za dijalog sa Pjongjangom o okončanju nuklearnog naoružavanja.

On je međutim rekao da je namera SAD da "obezbedi najoštriju moguću rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja bi uključila nove sankcije što je pre moguće" i doda da će Vašington raditi sa Kinom, diplomatskim saveznikom Pjongjanga u otklanjanju propusta u prethodnim rezolucijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kina je jasno stavila do znanja da razume potrebu novih sankcija UN zbog poslednje nuklearne probe Severne Koreje, rekao je Kim.

Kina i Rusija, koje se snažno protive odluci SAD i Južne Koreje da postave savremeni protivraketni sistem u Južnoj Koreji, dosada nisu pokazivale spremnos da podrže dalje sankcije.

Američki ministar odbrane Eš Karter osudio je u petak petu i najveću nuklearnu probu Severne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Severne Koreje, ima i deli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene.

Severna Koreja je 9. septembra izvela svoje najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    13. septembar 2016 | 10:59

    To mu je jedini "argument" da ne zavrsi kao Sadam,Gadafi...jel ameri"postuju"samo takve argumente.

  • Jeretik

    13. septembar 2016 | 12:32

    Nadletali bi oni Severnu Koreju, da njima debeljko nije gurnuo ne prst i ne u oko , al gurnuo im je duboko .

  • tolstoj

    13. septembar 2016 | 09:41

    A ko je bacio tu na hirosimu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA