≫ 

DA NJIHOVE SMRTI NE OSTANU BESMISLENE: Braća odbila predlog da se kupaju u jezeru jer ne znaju da plivaju, zbog toga su iznajmili pedaline (FOTO)

Molba iz rodnog sela utopljenih dečaka - Finansirati seoskoj deci bar časove plivanja, varošani ne znaju kako žive seoska deca

  • 14

U danu kada su sahranjena braća Stefan (14) i Nikola (13) Petrović, koji su se udavili na Srebrnom jezeru, meštani njihovog sela zamolili su da ove dve smrti ne ostanu besmislene. Oni su otkrili stvari o kojima razmišlja malo koji stanovnik grada, malo koje gradsko dete.

Goran Glišić iz Rače kaže da bi trebalo pokrenuti inicijativu da opština finansira časove plivanja za svu školsku decu, posebno u selima, jer mnoga do punoletstva budu neplivači. Razlog je tužan.

JAO MENI KUKAVICI, DECO MOJA, MALI STE DA ODETE TAMO: Tragično stradali dečaci ispraćeni na večni počinak (FOTO)

- Decu sa sela roditelji ne vode na bazene, leti su radovi na njivama. Seljak radi od jutra do noći. Neki nemaju ni auto, ni para za gorivo, autobuski prevoz je loš. Mnoga deca odrastu, a da more ne vide. Nema se. Kažem sve ovo, da bi mnogi koji ne žive na selu shvatili šta je za grupu seoske dece pedalina, neki je nikada nisu ni videli. Zbog toga su se sa takvim žarom ta dečurlija popela na pedalinu bez dozvole direktora - rekao je Glišić.

On dodaje da zbog ove nesreće ne bi trebalo deci uskratiti da se bave sportom i putuju na turnire, posebno ne seoskoj, koja su za to daleko uskraćenija nego gradska. Jedino rešenje je bolje nadgledanje dece - kaže sagovornik Telegrafa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U opštini Rača je na dan sahrane najbliža rodbina mališana koji su bili na Srebrnom jezeru pričala da deca teško mogu još neko vreme da se oporave od šoka koji su preživela, te da su njihove priče nepovezane. Deca su ispričala roditeljima da su neki od njih mobilnim telefonima slikali druženje na pedalinama trenutak pre nesreće.

TELA STRADALE BRAĆE JOŠ UVEK NISU PRONAĐENA: Otac se od tuge i bola onesvestio

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Oni su tog dana od direktora dobili dozvolu da prošetaju obalom, ali i zabranu da se kupaju. Kada su ostali sami, neko je ipak predložio kupanje. Stefan i Nikola nisu hteli, rekli su da ne znaju da plivaju, pa su deca odlučila da uzmu pedaline. Uzeli su dve i krenuli jezerom. Neka deca su ispričala da su zapravo na jezeru skakala sa pedaline na pedalinu, par puta. Možda su se dokazivali jedni drugima, deca su to, željna svega. Neki su slikali sve to. Valjda je i mali Nikola hteo da skoči sa jedne na drugu pedalinu. Skočio je sa jedne, ali se okliznuo o drugu pedalinu, pao u vodu i odmah potonuo. Stefan je istog momenta skočio za bratom, a i sam nije znao da pliva - kaže baka jednog od dečaka koji su bili na jezeru moleći da njeno ime ne bude navedeno da se "ne bi o nekoga ogrešila".

U SREBRNOM JEZERU SU SE UTOPILA BRAĆA STEFAN I NIKOLA: Strašni detalji tragedije koja je potresla Srbiju

Ova žena objašnjava da je jedan dečak na pedalini pokušao da uhvati za ruku Stefana, čak ga je na trenutak i dohvatio, ali nije uspeo.

TRAGEDIJA NA EKSKURZIJI NA SREBRNOM JEZERU: Deca se utopila kad se prevrnula pedalina

- I on je očajan, niko ne može da mu objasni da nije kriv, da nije mogao da izvuče Stefana čak i da ga je dohvatio šakom, svedoči ova žena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Braća Petrović iz sela Trska danas su sahranjena na seoskom groblju u Sipiću. Od njih su se oprostili najbliži i stotine rođaka i komšija.

Zbog sumnje da su odgovorni za utapanje dvojice dečaka u Srebrnom jezeru, Osnovno javno tužilaštvo u Velikom Gradištu podnelo je krivične prijave protiv direktora Osnovne škole "Karađorđe" u Rači i fudbalskog trenera. Oni su decu vodili na fudbalski turnir u Velikom Gradištu, nakon koga su svratili na Srebrno jezero da se okrepe tokom puta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Krivična prijava je podneta i protiv bračnog para iz Niša koji su iznajmljivali pedaline. Oni se sumnjiče za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    15. septembar 2016 | 10:31

    Pošto sam iz Race poznajem tog direktora. Divan čovek, preko leta je organizovao besplatnu školu plivanja za decu, gde je čak i ovaj trener inače diplomirani Difovac zajedno sa jednim trenerom iz Beograda učio decu da plivaju, omogućio je i besplatan ulaz na bazen roditeljima koji dovedu decu na bazen, ali odziv je bio veoma mali. Od početka septembra je počelo prijavljivanje za školu plivanja koja će se sprovoditi u Kragujevcu, jednostavno nema šta sve deci nije omogućio ovaj direktor koji je inače i sam pretrpeo veliku porodičnu tragediju kada je pre par godina izgubio sina. Mnogo mi je žao ovog Čoveka kroz šta sve mora opet da prolazi. . .

  • Paja

    15. septembar 2016 | 09:44

    Pa bitno je ljudi da deca u Beogradskim skolama imaju besplatnu skolu plivanja,a ostala deca u drugim gradovima ne moraju,jer je Beograd druga drzava!!!

  • Brks

    15. septembar 2016 | 09:23

    Svako mora da uci da pliva strasno je umreti na taj nacin ja plivam mnogo dobro i znam da svako moze da nauci plivati za par dana strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA