KOSOVO SE NAORUŽAVA, njihov general kaže: Bićemo vojna sila, a Zapad nas podržava

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general Rahman Rama, izjavio je da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da uspostavi vojsku u skladu sa standardima NATO-a

Šef bezbednosnih snaga Kosova, izjavio je da će njegova transformacija u oružanim snagama biti u skladu sa NATO standardima, kao "modernu vojsku" sa punim kapacitetom.

Oni kažu da se bezbednosne snage se priprema da preuzme odgovornost za zaštitu suvereniteta i teritorije.

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general Rahman Rama , izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da uspostavi vojsku u skladu sa standardima NATO-a, oslanjajući se na podršku koja će da uživaju na Zapadu.

- Imamo budžet u roku od 10 godina, mi ćemo postepeno izgraditi modernu silu zasnovanu na standardima NATO-a - objašnjava Rama, a prenosi Gazeta ekspres.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

General Rama kaže da Kosovo u budućnosti, će imati svoju vojsku sa svim operativnim kapacitetima.

- Neće biti oklopnih džipova, taktičke opreme ili taktike, ali smo planirali oružje određenog kalibra. Cilj je da koordinira planove sa lokalnim i međunarodnim institucijama - rekao je on.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Zvaničnici iz Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova, rekli su da je ova sila sprovela čitav svoj program i da je spremna za dalju transformaciju.

Ibrahim Šalja, direktor Sektora za odnose sa javnošću u Ministarstvu za Kosovske bezbednosne snage, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će Kosovo verovatno imati modernu vojsku opremljenu sa svim potrebnim sredstvima.

- Na osnovu tekućeg budžeta i pod uslovom da svake godine dolazi do povećanja od pet miliona, ići će se na formiranje vojske i opremanje tehničara - kaže Salja.

Ali nisu svi mišljenja za kapacitete KBS koji mogu biti transformacija u oružanim snagama. Naime, Maljoku, analitičar vojnih i bezbednosnih pitanja, je skeptičan kada je u pitanju jaka vojska i teško naoružanje. Prema njegovim rečima, na Kosovu nema dovoljno budžeta.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Što se tiče uspostavljanja oružane sile, koja bi bila ekvivalent u opasnosti da Kosovo bez NATO-a, da zameni KFOR, Kosovo nema dovoljan budžet ili za narednih 20 godina do snaga koja će osigurati teritorijalni integritet Kosova bez prisustva KFOR-a na Kosovu - rekao je Maljoku.

Međutim, Maljoku je rekao da je integracija Kosova u NATO, nije uslovljena vojnom moći zemlje. On smatra da postoje evropske zemlje koje nisu jake vojnoa, a deo su NATO-a.

- Nedostatak dobro opremljene vojske ne sprečava Kosovo u procesu evroatlantskih integracija - ocenjuje Maljoku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Damjan

    17. septembar 2016 | 12:33

    Ma naoruzajte pavjane cime god hocete, pretrcali bi mi njih samo da nam brat Putin da zeleno svetlo, kamenjem i viljuskama bi vratili Kosovo, oni su kao hijene, coporativno napadaju slabije i nenaoruzane Srbe , kog heroja oni imaju ? Onog sto je pustao dron na utakmici...

  • Darko

    17. septembar 2016 | 12:43

    Komentarisati siptare i njihovu vojsku je ispod nivoa! Zna se ko dominira i ko je tata u sve jednom pogledu! Setite se siptarijo 1999 Nato-heljp..Nato-heljp..!

  • Zoran

    17. septembar 2016 | 12:33

    Samo da vam 99te bila amerika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA