NBS: Konkurentnost Srbije u svetu porasla za 22 mesta!

- Imajući u vidu kretanje inflacije u prvih osam meseci 2016. i našu projekciju do kraja godine, Srbija bi i u narednom izveštaju trebalo da zadrži prvo mesto prema ovom kriterijumu - ocenjuje centralna banka

  • 0

Srbija je prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu, najveći napredak ostvarila u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja, gde je napredovala za 22 pozicije, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

U okviru ovog "stuba", Srbija po ostvarenoj inflaciji, kao i prošle godine, zauzima prvu poziciju, koju deli sa još 35 zemalja.

Kako objašnjavaju iz NBS, najboljim ostvarenjem prema kriterijumu inflacije smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto, s obzirom na to da se deflacija smatra podjednako lošom kao i visoka inflacija.

Inflacija će biti veća od dva odsto! Evo šta će sve poskupeti!

- Imajući u vidu kretanje inflacije u prvih osam meseci 2016. i našu projekciju do kraja godine, Srbija bi i u narednom izveštaju trebalo da zadrži prvo mesto prema ovom kriterijumu - ocenjuje centralna banka.

Na popravljanje konkurentske pozicije Srbije, dodaje se dalje, značajno je uticalo i smanjenje budžetskog deficita, kao i povećanje nacionalne štednje.

Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 4 odsto, evo šta to znači za OBIČNOG GRAĐANINA SRBIJE!

Pored ocene navedenih stubova, u okviru Izveštaja sprovodi se i anketa o faktorima koji mogu da opterećuju poslovanje u posmatranim zemljama.

U Srbiji su ispitanici među faktore koji najmanje opterećuju njihovo poslovanje svrstali inflaciju i deviznu politiku.

Takođe, pristup izvorima finansiranja ocenjen je kao znatno lakši u odnosu na prošlu godinu, čemu je doprinelo i ublažavanje monetarne politike NBS.

To je prepoznato i u okviru samog indeksa konkurentnosti, jer je lakši pristup kreditima u znatnoj meri doprineo popravljanju pozicije Srbije u okviru "stuba" koji se odnosi na razvijenost finansijskog tržišta, navodi se u saopštenju NBS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA