12 godina od smrti gardista i 4 stvari koje i dalje nisu jasne!

Savić tvrdi da se Jakovljević i Milovanović nisu ubili, već da je na njih pucalo “treće lice”

  • 8

Pre 12 godina, tačnije 5. oktobra 2004. Srbiju je potresla stravična vest o smrti dvojice pripadnika Gardijske brigade. Iako je prošlo ovoliko vremena od ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, srpska javnost ostala je uskraćena za istinu - šta se zapravo desilo kobne noći u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu. Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića preplitale su se, a onda su formirane razne komisije da ispitaju ovaj zločin, međutim, i dalje je zvanična verzija da su oni izvršili samoubistvo.

GARDISTI SE NISU UBILI, ONI SU UBIJENI! Srpski ISTRAŽITELJ otkriva PRAVU ISTINU o UBISTVU u TOPČIDERU koje je zapalilo Srbiju

U istrazi su zanemarene četiri ključne stvari: Mesto zločina nije obezbeđeno, nikada nije urađen ni daktilopski pregled ni DNK analiza pušaka, parafinska rukavica uzeta je samo od nastradalih vojnika, i od tri vojnika iz straže, a u kasarni je bilo 16 ljudi, potpuno je izignorisana izjava vodnika Marka Kovačevića, koji je pitao ranjenog Milovanovića: Sine, odakle je pucano? Vojnik je odgovorio: Iznutra, iznutra!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tadašnji Vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore imenovao je nezavisnu komisiju nakon brojnih negodovanja javnosti na izveštaj tzv. vojne komisije, koja je iznela tvrdnje da su se gardisti sami ubili. Jedan od članova nezavisne komisije bio je i prof. Slobodan Savić, koji za naš portal otvoreno govorio o svim detaljima vezanih za ovaj slučaj.

Savić tvrdi da se Jakovljević i Milovanović nisu ubili, već da je na njih pucalo “treče lice” jer, kako kaže “to dokazuju činjenice iz veštačenja i obdukcije”.

Moje dvoje kolega, Ivanka Baralić i Miroljub Obradović i ja, kao specijalisti sudske medicine, određeni smo za članove nezavisne komisije, koju je imenovao Vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore. Sučelili smo svoje stavove i mišljenja sa zvaničnim vojnim istražnim organima. Mnogi su nas zbog toga najblaže rečeno čudno i sa neodobravanjem gledali. Kada treba da se uđe u neki posao, pitanje je izbora hoćete li ili nećete to da radite. Mi smo se u taj slučaj uključili rešeni da radimo bez kompromisa, isključivo na osnovu dokaza. U toku rešavanja slučaja Topčider vojni istražni organi su imali tri različite verzije istog događaja, a mi smo u njihovom radu uočili nepravilnosti koje, po našem mišljenju, nikako nisu mogle biti posledica neznanja, jer su bile vezane za detalje koji su opštepoznati u sudskomedicinskoj i balističkoj struci - rekao je Savić, koji svoje tvrdnje opravdava kroz dva ilustrativna momenta.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

 

Kako kaže, ako neko tvrdi da je ispaljenje projektila iz vojničke automatske puške izvršeno iz apsolutnog prislona, to znači da je cev bila prislonjena na uniformu, a na toj uniformi u predelu oštećenja na tkanini, kao ni na odgovarajućoj rani, ne postoji nijedan trag dejstva barutne eksplozije, onda je i svakom studentu koji je položio Sudsku medicinu jasno da je to potpuno nemoguće. U takvoj situaciji teško može da se poveruje i prihvati da je taj nalaz apsolutnog prislona, koji u stvari nije postojao, bio napisan slučajno. 

Iako zvuči neverovatno da se uz ovakve propuste nešto slično pojavi u izveštaju, Savić kaže da je isto tako neverovatno da ista grupa veštaka u svom prvom mišljenju napiše da je osoba sva tri puta pogođena iz vojničke automatske puške sa udaljenosti veće od 0,5 m, što sa sigurnošću isključuje mogućnost suicida, a u svom drugom mišljenju veštaci za istu tu osobu tvrde kako je pucanjem iz iste puške izvršila samoubistvo.

- Podsetiću vas samo da je sve balističke nalaze nezavisne komisije potvrdio FBI. Ja sam ponosan na rad ove komisije i žao mi je što nam nijednom nije omogućeno da u zvaničnom sudskom postupku, dakle pred sudom, saopštimo svoje nalaze i primedbe na ono što je urađeno u zvaničnoj vojnoj istrazi - rekao je Savić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    5. oktobar 2016 | 12:42

    Uzas. Ovo je cisto kao sunce. Drzava krije nesto. Da li je bio Mladic ili neka druga spijunska afera, to uopste vis enije vazno. Dva mlada zivota su otisla. Ko to gospodari zivotima u Srbiji?

  • Orlando

    5. oktobar 2016 | 12:57

    Pa vi sada idite da sluzite vojni rok.Poginete u kasarni,bez " zrna baruta", i nikoga u armiji nije briga.

  • Dino

    5. oktobar 2016 | 20:49

    Samo Vučić zna i oni koji su Dzindzica ubili...Legija i Vučić znaju garant

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA