SKANDAL: Ruše redak čardak u Novom Sadu da bi napravili stambenu zgradu

Pored ovog čardaka koji je služio za čuvanje kukuruza, u Novom Sadu postoji još jedan u dvorištu porodične kuće Đorđa Balaševića u Ulici Jovana Cvijića, zatim u Kisačkoj 43 i još jedan u dvorištu Jevrejske 6

  • 17

Jedna od poslednjih kotobanja odnosno čardaka u Novom Sadu  mogla bi da nestane u slučaju da Skupština grada Novog Sada na sednici u petak 18. novembra donese odluku o izmenama urbanističkog plana.

HIT U RUMI: Policija ga uhapsila jer je iskopao novčiće iz rimskog vremena i poneo ih kući

Kako saznaje sajt 021, ovaj objekat u Hilandarskoj 2 do sada je bio označen kao "značajni objekat" od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa se ne zna zbog čega su sada promenili mišljenje i tako dozvolili da jedan od četiri preostala ovakva objekta u Novom Sadu budu porušena.

ŠTA RADIMO? U toku je velika rasprodaja srpskog blaga starog 2.000 godina

U odluci o izmenama Plana detaljne regulacije blokova oko Masarikove ulice se navodi da je prema važećoj odluci čardak zaštićen, ali da se traži preispitivanje ovoga kako bi se na toj parceli sagradila zgrada do četiri sprata umesto kuće do dva sprata.

U samom predlogu odluke se navodi da je sada pribavljeno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim je "definisano da postojeća kuća i čardak svojim arhitektonskim vrednostima nisu od interesa za čuvanje ili publikovanje stručne službe, te je moguće planirati adaptaciju, nadogradnju, zamenu ili izgradnju novog objekata".

Pored ovog čardaka koji je služio za čuvanje kukuruza, u Novom Sadu postoji još jedan u dvorištu porodične kuće Đorđa Balaševića u Ulici Jovana Cvijića, zatim u Kisačkoj 43 i još jedan u dvorištu Jevrejske 6.

Čardak u Jevrejskoj 6 je u veoma lošem stanju i prema postojećim urbanističkim aktima predviđen je za uklanjanje.

Uklanjanjem kotobanje u Hilandarskoj 2, nastaviće se sa politikom uklanjanja kulturno-istorijskih spomenika. Poslednji takvi slučajevi su rušenje kuća-trščara u Ulici kraljevića Marka i zgrade Komunalne banke u Narodnih heroja, uz niz manje znanih kuća i drugih objekata u širem centru Novog Sada.

(Telegraf.rs / 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lilit

    15. novembar 2016 | 14:48

    Tako je i ISS u Palmiri razvalio građevinu nastalu pre 2.000 god. Znači isti su, ISIS bi napravili neku džamiju (ali su poraženi), a ovi u N Sadu bi da naprave neke zgradu koja se posle prvog vetra nakrivi......

  • Solerka

    15. novembar 2016 | 14:42

    Ovo je kulturno istorijski spomenik? Svašta.

  • Serendipity

    15. novembar 2016 | 15:33

    Kakva nam je kultura govori nam i izgled kulturno istorijskih spomenika,,, tuga,,, sada ostalo da se štiti žbunje i rastinje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA